Sjelden sykdom:

Denis (4) må få medisiner 11 ganger i døgnet, hver dag

Denis har en ekstremt sjelden sykdom, som påvirker hele kroppen: - Noen ganger hyler han av smerter fra han legger seg på kvelden, til det er morgen igjen, sier mamma Maria.

LEVER MED EN SJELDEN SYKDOM: Denis (4) har cystinose. Han må få medisiner 11 ganger om dagen, hver eneste dag. FOTO: Ida Bergersen
LEVER MED EN SJELDEN SYKDOM: Denis (4) har cystinose. Han må få medisiner 11 ganger om dagen, hver eneste dag. FOTO: Ida Bergersen Vis mer
Publisert

Da Maria Lilland (25) gikk gravid med sønnen Denis (4), følte hun at noe var galt. Hun visste at barnet i magen var syk. Overraskelsen var derfor stor, da hun fødte en frisk gutt.

– Denis var en helt vanlig gutt, og utviklet seg slik som alle andre barn. Jeg stusset over at han ikke hadde begynt å gå ved ettårsalderen, men folk rundt meg forsikret meg om at det helt sikkert var normalt, da slike ting kan variere. Jeg skjønte at noe var galt da han ble voldsomt tørst.

Maria tok med Denis til legen, hvor diabetes ble mistenkt som mulig årsak, men prøvene var negative. Maria tok med Denis hjem, og senere ble hun oppringt av legen, som sa at de måtte pakke en koffert og komme til sykehuset med det samme.

– Legen sa ikke hva som var galt, noe som var veldig skummelt. Etter denne samtalen visste jeg at livene våre ville bli forandret for alltid. Jeg hadde jo hatt på følelsen at noe var galt, helt siden jeg gikk gravid.

En ekstremt sjelden sykdom

Denis var 14 måneder gammel da han fikk diagnosen Nefropatisk cystinose. Cystinose er en sjelden, arvelig sykdom som fører til hemmet transport av aminosyren cystin inn og ut av lysosomer i cellen, og en påfølgende opphopning av cystin i kroppen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer