Valentina Sampaio:

Denne 23-åringen skaper historie

– Å være transperson betyr som oftest at man møter stengte dører, stengte hjerter.

FØRSTE GANG: Valentina Sampaio gjør noe ingen har gjort før henne. FOTO: Instagram
FØRSTE GANG: Valentina Sampaio gjør noe ingen har gjort før henne. FOTO: Instagram Vis mer
Publisert

Sakte, men sikkert begynner mangfold å bli den nye normalen.

Selv om det fortsatt er en lang vei å gå på mange områder, ser vi heldigvis at et større spekter av mennesker – med forskjellige kroppsfasonger, forskjellige hudfarger, forskjellige legninger – får mer plass i mediene. På TV, i reklamer, i magasiner...

Nå slår Sports Illustrated et slag for mangfold i sistnevnte format. I årets utgave av bladets mye omtalte Swimsuit Issue, medvirker nemlig brasilianske Valentina Sampaio (23).

Hun er den første transpersonen som noensinne har dukket opp i badedraktnummeret.

Det var motenettstedet Melk & Honning som først omtalte saken i Norge.


Sports Illustrated Swimsuit Issue har fungert som springbrett for flere modeller; deriblant Chrissy Teigen (34) og Ashley Graham (32).

– Vi har fulgt med på Valentina i en god stund nå. Da vi omsider møttes ansikt til ansikt ble det fort tydelig at hun, i tillegg til å være vakker, også er en engasjert aktivist og en pionér for LGBT+-miljøet. Hun legemliggjør en type kvinne vi er stolte av å kunne representere, sier magasinet i en uttalelse til Today.

Sampaio selv tok til Instagram for å dele tankene sine da den gledelige nyheten ble kjent, hvor hun skrev at hun er «så glad og beæret».

Videre forteller 23-åringen om hjemlandet Brasil. Hun beskriver det som hinsides vakkert, men at det også finnes mye mørke.

– Brasil er landet med mest voldelig kriminalitet mot transpersoner i verden, skriver Sampaio og forsetter:

– Å være transperson betyr som oftest at man møter stengte dører, stengte hjerter. Sjansen for å vokse opp i en kjærlig og aksepterende familie, å ha en god opplevelse på skolen eller finne en respektabel jobb, er ubeskrivelig begrenset.


Det er ikke første gang Sampaio har blitt historisk. Faktisk er det tredje gang brasilianeren gjør noe ingen har gjort før henne.

I 2017 var hun den første transpersonen på coveret av motebibelen Vogue Paris og i fjor ble hun den første transmodellen for undertøysmerket Victoria's Secret – og nå står altså Sports Illustrated for tur.

Vi elsker det!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer