Lykkelige par:

Denne faktoren kjennetegner lykkelige par

Leter du etter en partner med godt humør og en spennende karriere? Forskning viser at det er en helt annen faktor som avgjør om dere blir lykkelige.

LYKKELIGE PAR: Nei, det er ikke den smittende latteren hans eller den spennende karrieren hennes som gjør dem lykkelige. Forskning viser at en helt annen faktor avgjør hvorfor vi føler lykke forholdet. FOTO: NTB
LYKKELIGE PAR: Nei, det er ikke den smittende latteren hans eller den spennende karrieren hennes som gjør dem lykkelige. Forskning viser at en helt annen faktor avgjør hvorfor vi føler lykke forholdet. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Av og til blir man slått av hvor lykkelige noen par bare virker. Enten det er det unge paret som evner å sende hverandre flørtende blikk over bleier og barnegråt, eller foreldrene som drar på lettkledd kjærlighetsweekend, selv etter 30 år i lag.

Og man spør seg, hva er hemmeligheten?

Hvorfor går det så bra med enkelte par, mens andre bukker under av våkenetter, morarenter og titanhofter?

Kort sagt, noen forhold overlever ikke livet sjøl, mens andre blir bare sterkere av det.

TRYGG GRUNN: Noen forhold ser ut til å tåle alt. Forskere mener de har funnet ingrediensen til hva som gjør at par føler seg lykkelige. FOTO: NTBScanpix
TRYGG GRUNN: Noen forhold ser ut til å tåle alt. Forskere mener de har funnet ingrediensen til hva som gjør at par føler seg lykkelige. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Ikke Tinder

Mang en forsker har kastet seg over oppgaven for å finne hemmeligheten for et lykkelig forhold. Tidligere studier har analysert alt fra hvordan par kommuniserer og takler konflikter, til hvor mye de har til felles.

Mange single som jakter på ny partner tenker kanskje at match på Tinder, personlighetstrekk og felles interesser kan være avgjørende for et godt forhold.

En studie viser imidlertid at disse tingene spiller en mye mindre rolle for et lykkelig forhold enn man tidligere har trodd.

Overraskende funn

Studien ble utført av forskere ved Canadas Western University og publisert i Proceedings of the National Academy of Sciences. I arbeidet tok man i bruk kunstig intelligens for å analysere og sammenligne et stort antall svar.

Over 11 000 par fra 43 forskjellige studier deltok, og funnene skulle vise seg å avslørte en ingrediens som ofte blir oversett.

Studien målte hvor stor betydningen ulike individuelle faktorer hadde for partene, for eksempel hva de følte rundt sin egen livssituasjon, grad av uro og depresjon, og evne til å knytte seg til den andre. Man så også på hvorvidt foreldrene var skilt eller hadde en stabilt samliv.

ENGASJEMENT: Glede over av at partneren vil at forholdet skal vare, var en av variablene i studien. FOTO: NTB
ENGASJEMENT: Glede over av at partneren vil at forholdet skal vare, var en av variablene i studien. FOTO: NTB Vis mer

Videre ble følgende fem variabler brukt til å finne forskjeller i tilfredshet i relasjonen:

  • Opplevd partnerengasjement (for eksempel: «Min partner ønsker at dette forholdet skal vare evig»)
  • Å sette pris på (føle seg heldig som har partneren sin)
  • Seksuell tilfredshet
  • Opplevd partner-tilfredshet (hvor glad man tror forholdet gjør partneren sin)
  • Grad av konflikt

Overraskende svar

Det man fant, var at individuelle faktorer, som for eksempel personlighetstrekk, var av mye mindre betydning enn forventet. Det lykkelige par fremhevet, var heller opplevelsen av hva slags forhold man hadde greid å skape over tid. Altså hvordan partene samhandler og hvordan de føler om samspillet, og gleden over å være sammen.

Deltakerne i studien oppga altså at kvalitetene i forholdet var mye viktigere for lykke, enn karaktertrekk og spesifikke egenskaper hos partneren.

Forhold viktigere enn person

– Dette viser at hva slags person vi velger ikke er i nærheten så viktig som forholdet vi bygger, sa hovedforfatter i studien, Samantha Joel til Inverse.

– Forskningen viser at den dynamikken du bygger med noen – de delte normene, felles humor, opplevelsene – er så mye mer enn de to individene som utgjør forholdet.

Joel avslutter:

– Det ser ut som om at å ha et godt forhold handler mye mindre om å finne den perfekte partneren og å bytte ut den du har, enn å bygge selve forholdet og lage forutsetninger som får det til å blomstre.

OVERRASKENDE FUNN: Personlighetstrekk var ikke viktigst for lykkelige forhold, men heller det man bygger sammen over tid. FOTO: NTBScanpix
OVERRASKENDE FUNN: Personlighetstrekk var ikke viktigst for lykkelige forhold, men heller det man bygger sammen over tid. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Så da vet vi det:

For et lykkelig forhold bør man altså bruke mindre tid på å drømme om den perfekte partneren, og mer tid på å polere forholdet man har.

Kilder: Psychology today, Baaam.se, Inverse

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer