Lindbergh-baby

Denne nordmannen var en av de mistenkte i den myteomspunnede Lindbergh-saken

Drapet på den amerikanske Lindbergh-babyen i 1932 er den dag i dag et uløst mysterium.

LINDBERGH KIDNAPPING: Nordmannen Finn Henrik Johansen - i USA kjent som Henry «Red» Johnson - var lenge mistenkt for kidnappingen av den lille gutten Charles Augustus Lindbergh jr. Foto: NTB Scanpix
LINDBERGH KIDNAPPING: Nordmannen Finn Henrik Johansen - i USA kjent som Henry «Red» Johnson - var lenge mistenkt for kidnappingen av den lille gutten Charles Augustus Lindbergh jr. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På slutten av 1920-tallet var pilot Charles Augustus Lindbergh (1902-1974) et av de hotteste navnene i USA. Han var ung, han var karismatisk, han var kjekk og han var sporty - i tillegg var han den første som fløy alene non-stop over Atlanterhavet (fra Long Island, New York, til Paris) i 1927, bare 25 år gammel. (PSST: Hva skjedde egentlig med 18 år gamle Natalee Holloway som forsvant på klassetur til Karibia?)

Han var barnebarn av den svenske bonden Ola Månsson som emigrerte fra Sverige til USA i 1860. 

Ifølge Svensk Uppslagsbok (1937), ført i pennen av historiker Gunnar Carlquist (1889-1963), studerte Lindbergh mekanikk ved University of Wisconsin på begynnelsen av 20-tallet. I 1924 tok han hærens flyutdannelse og ble kaptein i flyvåpenets reserve og jobbet som postflyver for U.S. Air Mail fra 1926.

AKTIVT EKTEPAR: Charles Augustus Lindbergh var den første som fløy alene non-stop over Atlanterhavet (fra Long Island, New York, til Paris) i 1927, bare 25 år gammel. Også hans kone var en habil flyver. Bildet av Anne Morrow Lindbergh er tatt i 1933, mens bildet av Charles er tatt i 1927. Foto: NTB Scanpix
AKTIVT EKTEPAR: Charles Augustus Lindbergh var den første som fløy alene non-stop over Atlanterhavet (fra Long Island, New York, til Paris) i 1927, bare 25 år gammel. Også hans kone var en habil flyver. Bildet av Anne Morrow Lindbergh er tatt i 1933, mens bildet av Charles er tatt i 1927. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: - Jeg er han gutten som drepte foreldrene sine, og ingen tårer eller anger har forandret på det

Men det var allikevel ikke dette som skulle sørge for at hele verden fikk et forhold til Lindbergh-navnet. En varm sommerdag i 1930 kom lille Charles Augustus jr. til verden på Morrow-godset Englewood i New Jersey. Hans mor var Anne Morrow Lindbergh (1906-2001) og far var Charles Augustus Lindbergh. Men den lille gutten, som var den første sønnen til ekteparet som giftet seg i mai 1929, ble bare 20 måneder gammel.

Kunne det være snakk om en innside-jobb?

På kvelden 1. mars 1932 ble han bortført fra sengen sin i familiens hus i Hopewell, New Jersey. Det var den skotske barnepiken Betty Gow (da 26 år) som oppdaget at den lille gutten var forsvunnet. Betty hadde blitt hastetilkalt av babyens mor, som ikke ønsket å dra tilbake til Englewood før sønnen, som hadde fått influensa, hadde blitt frisk.

Det hadde seg nemlig slik at Lindbergh-familien vanligvis bodde på nyoppussede Hopewell i helgene, og at de alltid dro tilbake til Englewood-godset, som lå to timer unna, hver mandag morgen. Denne marsdagen var altså et unntak - det er derfor flere i ettertid har hevdet at kidnappingen måtte ha vært en innside-jobb, ettersom de vanligvis aldri var der på ukedagene.

KRØLLTOPP: Den lille gutten Charles A. Lindbergh jr. ble bare 20 måneder gammel. Han ble kidnappet fra sitt hjem i New Jersey 1. mars 1932. Dette bildet er tatt i august 1931.  Foto: The Associated Press / NTB Scanpix
KRØLLTOPP: Den lille gutten Charles A. Lindbergh jr. ble bare 20 måneder gammel. Han ble kidnappet fra sitt hjem i New Jersey 1. mars 1932. Dette bildet er tatt i august 1931. Foto: The Associated Press / NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Disse 7 andre verdenskrig-dokumentarene burde du notere deg

Da piloten Charles Augustus Lindbergh fikk høre at sønnen var forsvunnet fra barneværelset sitt dro han sporenstreks ut for å lete etter guttungen. Det ble funnet en spesialsnekret stige som sto lent inntil husveggen og under vinduet til barnerommet. Det ble også funnet et håndskrevet brev som sto plassert i vinduskarmen. Kidnapperen hadde skrevet et brev, som viste tegn til dårlig ordforråd og med enkelte tyske ord, som hevdet at dersom foreldrene ønsket å se barnet sitt igjen måtte de betale 50 000 dollar i løsepenger. 

Man trodde raskt at ugjerningen var utført av flere personer, og Charles Augustus Lindbergh fikk blant annet hjelp av flere kontakter han hadde i mafiamiljøet til å betale løsepengene til de ukjente kidnapperne. 

ETTERLYSNING: Familien gikk offentlig ut og ba folk som hadde sett eller hørt noe som kunne tilknyttes kidnappingen om å melde fra. Foto: NTB Scanpix
ETTERLYSNING: Familien gikk offentlig ut og ba folk som hadde sett eller hørt noe som kunne tilknyttes kidnappingen om å melde fra. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Men gutten med de lyse lokkene var ingen sted å finne. Ryktene om kidnappingen spredte seg raskt blant befolkningen, og flere valfartet til Hopewell for å se stedet med egne øyne og for å lete etter guttungen. Dette resulterte i at åstedet ble ødelagt og at det ble umulig for New Jersey-politiet å finne spor. De fant heller ingen fingeravtrykk verken på stigen, i vinduskarmen eller på barnerommet som kunne peke ut én eller flere mistenkte.

12. mai 1932 ble den lille gutten funnet død bare noen kilometer fra Hopewell-boligen. Obduksjonsrapporten viste at den 20 måneder gamle gutten døde av fallskader og at kidnapperen sannsynligvis hadde mistet ham fra toppen av stigen som ble brukt til bortføringen.

LES OGSÅ: Jeanette (20) skulle bare spasere hjem etter eksamensfesten. Dit kom hun aldri

Norsk sjømann ble den første hovedmistenkte i saken

Til tross for at politiet ikke hadde noen konkrete mistenkte, kom allikevel flere raskt i søkelyset. Blant dem barnepike Betty Gows norske kjæreste - Finn Henrik Johansen (1905-1962). Han hadde kommet over til Brooklyn, New York, i 1927 med S/S Topdalsfjord. Her tok han en del småjobber innen sjøfartsindustrien, og brukte navnet Henry «Red» Johnson. Han ble kalt Red (rød) på grunn av hårfargen. I 1931 møtte han Betty Gow, og de to forelsket seg raskt. 

Den skjebnesvangre marskvelden skulle Betty og Henry egentlig ha vært sammen, men ettersom Betty ble hastetilkalt til Hopewell for å passe på baby Charles ble denne avtalen kansellert. Dagen etter at gutten ble kidnappet dro Henry, som planlagt, til sin bror John i Hartford, Connecticut. Dette anså politiet som mistenkelig, og Henry ble hentet inn for avhør. Han ble dermed den første hovedmistenkte i saken. Til å begynne med antok de at Betty og Henry måtte ha samarbeidet om kidnappingen, ettersom ingen andre uteforstående enn frøken Gow visste at Lindbergh-familien befant seg på Hopewell den kvelden.

BLE MISTENKT: Til å begynne med antok politiet at kjæresteparet Betty Gow og nordmannen Henry Johnson måtte ha samarbeidet om kidnappingen, ettersom ingen andre uteforstående enn frøken Gow - babyens barnepike - visste at Lindbergh-familien befant seg på Hopewell den kvelden. Foto: NTB Scanpix
BLE MISTENKT: Til å begynne med antok politiet at kjæresteparet Betty Gow og nordmannen Henry Johnson måtte ha samarbeidet om kidnappingen, ettersom ingen andre uteforstående enn frøken Gow - babyens barnepike - visste at Lindbergh-familien befant seg på Hopewell den kvelden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Avhørene av nordmannen var mange og lange, og også guttens far deltok i flere av avhørene. Etter å ha sittet fengslet i rundt fem uker, da politiet ikke lenger hadde mistanke mot nordmannen, ble han sendt til Ellis Island i New York, og siden oppfordret til å forlate USA frivillig. Henry befant seg nemlig ulovlig i landet. Han tok oppfordringen og 21. juli 1932 dro han fra New York med skipet S/S Tønsbergfjord. Billetten ble betalt av hans bror Fred, og målet var hjembyen Moss. Han så aldri kjæresten Betty igjen.

Serienumrene på løsepengene som hadde blitt utlevert av Lindbergh-familien var blitt nøye nedskrevet, og politiet hadde laget så mye som 250 000 kopier som de hadde sendt ut til forretninger over hele New York. Høsten 1934 kom et etterlengtet gjennombrudd i saken. Da oppdaget nemlig en bank på Manhattan at en av sedlene som hadde kommet inn fra en bensinstasjon i nærheten hadde et serienummer nettopp fra løsepengene. Skjebnen ville ha det til at eieren av bensinstasjonen hadde skrevet ned nummeret på bilskiltet til mannen som hadde betalt med seddelen, ettersom han oppfattet mannen som mistenkelig og fordi han antok at den var forfalsket.

LES OGSÅ: 6 år gammel ble JonBenet Ramsay funnet kvalt i kjelleren hjemme hos foreldrene

Ny mistenkt på blokka

På den måten fikk politiet et nytt navn på blokka: Bruno Richard Hauptmann. Han var en tyskfødt mann, med et par små lovbrudd på samvittigheten, og som i 1923 hadde emigrert ulovlig til USA via sjøveien. Han slo seg opp som snekker, og giftet seg i 1925 med en tysk immigrant som bodde i Queens. Høsten 1934 ble han arrestert, og hans bopæl i den tyske delen av The Bronx ble raskt undersøkt. Der ble det funnet en skoeske med 15 000 dollar med samme serienummer som politiet hadde skrevet ned. I tillegg ble det også funnet bjelker som kunne sammenlignes med trematerialet som var brukt til å snekre sammen stigen som ble funnet på Hopewell den kvelden baby Charles ble kidnappet.

Aktoratet viste ingen nåde overfor Hauptmann og han ble dømt til døden, til tross for at hans forsvarer påpekte at de ikke hadde tilstrekkelige med beviser som kunne tilsi at han hadde utført gjerningen - og spesielt ikke helt alene. I løpet av 1935 ble dødsdommen utsatt ved et par anledninger da New Jersey-guvernør Harold G. Hoffman gjennomgikk saken på nytt og flere mistenkte ble avhørt. 

BLE DØMT TIL DØDEN: Den tyske immigranten Bruno Richard Hauptmann ble 3. april 1936 henrettet for kidnapping og drap på den 20 måneder gamle babyen. Han hadde selv sønnen Mannfried (11 mnd) med sin tyske kone Anna. Bildet av mor og sønn er tatt tre måneder før han ble henrettet. Foto: NTB Scanpix
BLE DØMT TIL DØDEN: Den tyske immigranten Bruno Richard Hauptmann ble 3. april 1936 henrettet for kidnapping og drap på den 20 måneder gamle babyen. Han hadde selv sønnen Mannfried (11 mnd) med sin tyske kone Anna. Bildet av mor og sønn er tatt tre måneder før han ble henrettet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Men 3. april 1936 fikk Hauptmann dødsdommen og ble henrettet i den elektriske stolen i New Jersey State Prison. Han hevdet hele tiden sin uskyld, og sto hardnakket på at det var hans tidligere forretningspartner Isidor Fisch (1905-1934) som hadde gitt ham skoesken med pengene året før han døde av tuberkulose. Da hadde den tyske immigranten Fisch returnert til Tyskland.

LES OGSÅ: Derfor ønsket Hitler at norske kvinner skulle få barn med tyske soldater

Charles Augustus Lindbergh var tilhenger av absolutt raserenhet - førte sine ariske gener videre

Rettssaken mot Hauptmann ble kalt «The Trial of the Century» og han ble også titulert «The Most Hated Man in the World», men den dag i dag er det fremdeles ingen som vet med sikkerhet hvem som kidnappet den 20 måneder gamle gutten eller hva som gjorde at han døde som følge av slag mot hodet.

Hauptmanns enke, Anna Schoeffler Hauptmann, kjempet hele livet for å renvaske ektemannens navn. Hun døde i 1994, 95 år gammel. De fikk sønnen Mannfried sammen, som bare var 11 måneder da Hauptmann ble henrettet. 

Ekteparet Anne Morrow Lindbergh og Charles Augustus Lindbergh fortsatte livet så best de kunne. De fortsatte begge med flyvingen, og begge skrev flere bøker som omhandlet nettopp dette, i tillegg til at Anne skrev bøker både om ekteskapet og tapet av sønnen. De fikk til sammen seks barn. I tillegg fikk han fem barn med tre andre kvinner på 50- og 60-tallet. 

ABSOLUTT RASERENHET: Til tross for at Charles Augustus Lindbergh skal ha kalt Hitler en fanatiker, delte han også samme syn på raserenhet som føreren. Enkelte hevder at hans 11 barn er et resultat av at han ønsket å føre sine ariske gener videre. Dette bildet er tatt under et massemøte i Chicago i august 1940. Foto: NTB Scanpix
ABSOLUTT RASERENHET: Til tross for at Charles Augustus Lindbergh skal ha kalt Hitler en fanatiker, delte han også samme syn på raserenhet som føreren. Enkelte hevder at hans 11 barn er et resultat av at han ønsket å føre sine ariske gener videre. Dette bildet er tatt under et massemøte i Chicago i august 1940. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det var flere som var overbevist om at den populære piloten var nazist på grunn av sine antijødiske uttalelser og sin kobling til Tyskland før krigen.

I 1936 dro han og Anne til Berlin hvor de ble mottatt av selveste Hermann Göring (1893-1946), Luftwaffes øverstkommanderende, for å ta å Tysklands flyvåpen nærmere i skue. Piloten var tilhenger av eugenikk, vitenskapen som handler om alle påvirkninger som forbedrer en rases medfødte egenskaper, og delte dermed Hitlers syn på absolutt raserenhet. 

Det er derfor Charles Augustus Lindbergh skal ha fått så mange barn - nettopp for å føre sine ariske gener videre. Onde tunger skal ha det til at baby Charles hadde rakitt/engelsk syke (les mer om dette på Norsk Helseinformatikk), en sykdom som fører til veksthemming og forsinket skjelettutvikling. Piloten, som ikke ønsket at verden skulle få nyss i at han hadde et barn med funksjonshemninger, ønsket at sønnen skulle bli sendt bort på institusjon - og at dette var en del av kidnappingen. Dette er dog aldri blitt bevist eller bekreftet, men belyses også i Netflix-dokumentaren «Nova: Who Killed Lindbergh's Baby» og i boken «Beneath the Winter Sycamores» skrevet av forfatter Jim Bahm.

LES OGSÅ: Slik gikk det med de beryktede nazi-kvinnene

Kidnappingen førte til opprettelsen av Lindbergh Law

I kjølvannet av den tragiske kidnappingen av Charles Augustus Lindbergh jr. utformet den amerikanske kongressen The Lindbergh Law som gikk ut på at føderale myndigheter nå hadde mulighet til å bistå i kidnappingssaker. Tidligere hadde dette kun vært forbeholdt lokale politienheter. Denne loven ble, ifølge Wikipedia, signert av president Herbert Hoover (1874-1964) den 22. juni 1932.

Anne, Charles og familien flyttet rundt, og bodde i New Jersey, New York, England, Frankrike, Maine, Michigan, Connecticut, Sveits og på Hawaii. Den verdensberømte piloten døde på Hawaii i 1974, etter å ha blitt rammet av lymfekreft. Han ble 72 år gammel, og er gravlagt på Maui. Anne flyttet tilbake til USA etter ektemannens dødsfall, og døde i 2001 - 94 år gammel.

Se flere bilder fra Lindbergh-saken under:

Kilder: «Their Fifteen Minutes: Biographical Sketches of the Lindbergh Case» av Mark W. Falzini, The New Jersey MonthlyCharleslindbergh.com og Wikipedia.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer