Marie Antoinettes smykkesamling:

Denne perlen ble solgt for 300 millioner kroner

Før Marie Antoinette endte sitt liv i giljotinen, rakk hun å smugle sin overdådige smykkesamling ut av landet. I november så smykkene offentlighetens lys for første gang.

FORNEM PERLE: Da Marie Antoinettes perleanheng besatt med diamanter gikk under hammeren på Sotherby's i Sveits, satte den salgsrekord for en naturperle. FOTO: NTB Scanpix
FORNEM PERLE: Da Marie Antoinettes perleanheng besatt med diamanter gikk under hammeren på Sotherby's i Sveits, satte den salgsrekord for en naturperle. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Da den franske dronningen Marie Antoinettes smykker gikk under hammeren på auksjonshuset Sotheby’s i Genève i november, utløste det en heftig budkrig. Av de ti smykkene som en gang hadde hengte rundt den smekre halsen på Frankrikes dronning, var det spesielt et stort, dråpeformet perleanheng som fikk budgiverne til å åpne lommeboka.

Perlen hadde en vurdering på mellom åtte og ti millioner kroner, men ble solgt for svimlende 300 millioner, altså 30 ganger høyere enn utropsprisen. Alt i alt gikk Marie Antoinettes smykker under hammeren for sammenlagt 378 millioner kroner.

Blodig historie

Kan et smykke fortelle en historie? Marie Antoinettes smykker kan definitivt det. Og en blodig en, sådan. Om smykkene hennes kunne snakke ville de berettet om fester, dekadens, overflod, sløseri, kjedsommelighet, forfengelighet og skjødesløshet ved hoffet.

Men de ville like mye fortelle om fortvilelse, sult, nød, opprør og død. Alt det som foregikk like utenfor de franske palassenes gjerder, men som kongen og dronningen lukket øynene for. På den historiske Sotherby’s-auksjonen var det nemlig langt mer enn en smykkesamling som ble solgt.

De overdådige juvelene kan nærmest ses på som selve symbolet alt på det som utløste det franske folkets vrede, og fikk dem til å storme palassene og opp på barrikadene.

FORFENGELIG DRONNING: Marie Antoinette elsket smykker. Her er hun portrettert mer naturell, med naturens egne juveler til pynt. FOTO: NTBScanpix.-
FORFENGELIG DRONNING: Marie Antoinette elsket smykker. Her er hun portrettert mer naturell, med naturens egne juveler til pynt. FOTO: NTBScanpix.- Vis mer

LES OGSÅ: Danske Dagmar fikk betalt for å ta vare på spedbarn. Så drepte hun dem

Barnebrud

Marie Antoinette var en østerriksk prinsesse som ble gift med franskekongen allerede da hun var 14 år. Ludvik var 16 år og ekteskapet kom i stand som noe så uromantisk som pant på alliansen mellom Østerrike og Frankrike.

Franskmennene var ikke begeistret for alliansen, og ved hoffet i Versailles fikk Marie Antoinette få venner. Heller ikke det franske folket trykket henne til sitt bryst. Marie Antoinette ble sett på som en provoserende utlending, og hennes etter hvert enorme spillegjeld og byggingen av sin private oase, landsbyen «Hameau de la Reine»ga henne økenavnet Madame Deficit – fru Underskudd.

Sultent folk i opprør

Dronningens juvelsamling kunne dermed ikke stått i sterkere kontrast til tredjestandens slit og åk og de stadig nye skattene som kongen påla dem.

Maktesløse hadde folket måttet se på at kongen skrapte bunnen av statskassa for å finansiere den amerikanske uavhengighetskrigen mot Storbritannia, og da kongen siden tok opp store lån, var det folket som måtte betale, gjennom høyere skatter.

Opprøret var ikke til å unngå. Altfor lenge hadde folket båret det svimlende forbruket til kongen og adelen, mens de selv sultet.

SKATTESLUK: Slottet Versailles utenfor Paris, hvor Marie Antoinette og Kong Ludvig 16. bodde. Ingen tvil om hvor folkets skattepenger havnet. FOTO: NTBScanpix
SKATTESLUK: Slottet Versailles utenfor Paris, hvor Marie Antoinette og Kong Ludvig 16. bodde. Ingen tvil om hvor folkets skattepenger havnet. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Snarrådig svenske

Marie Antoinette hadde dermed all grunn til å være engstelig da lyden av stormklokker raste over Paris i 1789 og folket kom i horder mot Versailles. Kongefamilien ble ført til Palace de Tuileries hvor de ble holdt i en slags husarrest, som folkets fanger frem til 1791.

Kongeparet var redde. Hva kom til å skje med dem? Kom de til å dø? Og hva med barna? En snarrådig svenske visste råd. Grev Axel von Fersen hadde lenge frekventert hoffet i Versailles, og sies å ha vært Marie Antoinettes elsker. Han planla nå en storstilt flukt for kongefamilien.

«De er borte! De er borte!» lød det gjennom slottsgangene da kammerpiken trakk forhenget til side for å vekke Marie Antoinette. Snart gjorde man samme oppdagelse på barneværelset, og hos kongen.

Kongefamilien var borte.

LES OGSÅ: Norske Brynhild emigrerte til Amerika - og drepte 40 menn og flere barn

PEN SVENSKE: Axel von Fersen var kjent som en vakker mann og sies å ha vært Marie Antoinettes elsker. Her portrettert av kunster Carl Fredrik von Breda. FOTO: Skjermdump Wikipedia
PEN SVENSKE: Axel von Fersen var kjent som en vakker mann og sies å ha vært Marie Antoinettes elsker. Her portrettert av kunster Carl Fredrik von Breda. FOTO: Skjermdump Wikipedia Vis mer

Litt for fin vogn?

I mellomtiden satt kongen og dronningen og to av barna i en flott vogn på vei nordover. Ifølge historienet.no skal Marie Antoinette, forkledd som tjenestepike, ha sagt: «Jeg bare vet at dette kommer til å gå. Skulle vi ha blitt stanset, ville det ha skjedd allerede».

Som del av dekkhistorien hadde von Fersen bestilt en særs luksuriøs vogn, under dekke at en «baronesse de Korff» skulle transporteres i den til Russland. Vognen hadde plass til seks, og den overdådige doningen vakte mildt sagt oppsikt gjennom landsbygda.

Planen var å bringe kongen i sikkerhet i Montmédy, på grensen til Nederlandene, hvorfra kongen skulle samle en hær og siden knuse revolusjonen.

Aksel von Fersen var utkledd som kusk. Barnas guvernante var utkledd som baronesse de Korff, mens kongen spilte rollen som hennes tjener. Aksel von Fersen ble etter hvert satt av, mot sin vilje. Kanskje ble vognen for trang for et trekantdrama?

Avslørt av mynt

Lenge så flukten ut til å gå som varm kniv gjennom gåseleverpaté, helt til en revolusjonær skal ha kjent igjen kongens profil fra en mynt.

I Varenne ble vognen stanset og kongen ført inn til en eldre mann som en gang har sett kongen i Paris. Da mannen fikk øye på kongen utbrøt han: «Å. Herre konge!». Ludvik skal da ha sukket og svart: «Strålende. Jeg er virkelig deres konge».

PYNTET TIL TRENGSEL: Kong Ludvig den 16. var en mann som åpenbart likte å bruse med strutsefjærene. FOTO: Wikipedia/skjermdump.
PYNTET TIL TRENGSEL: Kong Ludvig den 16. var en mann som åpenbart likte å bruse med strutsefjærene. FOTO: Wikipedia/skjermdump. Vis mer

Det kongelige følget var nå avslørt, og kongeparet og barna ble ført tilbake til Paris. Her ble monarkiet vedtatt avskaffet, og kongefamilien sperret inne i Temple-tårnet.

Den 21. januar 1793 møtte Ludvig døden i giljotinen. Marie Antoinette satt fremdeles fengslet. Sønnen Ludvig på åtte ble tatt fra henne ved makt et halvt år senere. Da den tidligere dronningen ble stilt for retten ble hun anklaget for forbrytelser mot den franske nasjonen, for å ha holdt orgier i Versailles og til og med for incest mot den 8-årige kronprinsen, en anklage som for øvrig ble frafalt.

Den 16. oktober 1793 ble Marie Antoinette dømt til døden. Samme dag ble hun kjørt til skafottet i en kjerre. I en avis dagen etter sto det: «Horen var dristig og uforskammet til det siste».

Fremme ved skafottet kom Marie Antoinette i vanvare til å tråkke bøddelen på foten, hvorpå hun skal hun ha sagt: «Monsieur, jeg ber Dem unnskylde meg; det var ikke min mening å trå på Dem».

Det ble hennes siste ord.

Halshugget

Da Marie Antoinette la nakken på skafottet, var det den samme nakken der sildrende perler og tindrende diamanter bare år tidligere hadde lekt seg i lyset fra kandelabre, og danset lekende i halsgropen til tonene av spinett og Stradivarius.

Nå falt knivbladet med et smell. På maleriet «Marie Antoinettes henrettelse», av en ukjent kunstner, blir hodet hennes vist frem på en stake, og det fossende blodet samles i et kar, mens barbente publikummere sitter på ryggen til hverandre for å få bedre utsikt.

Marie Antoinettes legeme ble lagt i en umerket grav i Madeleine-gravfeltet i rue d'Anjou. Senere ble både Marie Antoinette og kong Ludvik ekshumert, altså gravd opp igjen, og 21. januar 1815 ble levningene gitt en kristen begravelse i de franske kongers nekropolis i St. Denis-basilikaen.

Smykkene overlevde

Men hvordan har smykkene hennes overlevd? Hvorfor forsvant de ikke i tumultene under revolusjonen? Før flukten fra Paris skal Marie Antoinette ha smuglet sine mest dyrebare smykker til Østerrike. I hemmelighet pakket hun juvelene ned i et treskrin som hun sendte til nevøen sin i Østerrike. Marie Antoinettes eneste overlevende barn, datteren Marie Thérèse hentet siden smykkene i Wien, hvor de ble værende i slektsgrenen Bourbon-Parma, der de har gått i arv siden.

FORNEM PERLE: Marie Antoinettes perleanheng ble solgt på Sotherby's for svimlende 250 millioner kroner. FOTO: NTBScanpix
FORNEM PERLE: Marie Antoinettes perleanheng ble solgt på Sotherby's for svimlende 250 millioner kroner. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Marie Antoinettes smykker har ikke tidligere vært lagt ut for salg, og de fleste av dem har ikke sett offentlighetens lys på over 200 år, til de altså nå i november for første gang ble vist frem for offentligheten, og solgt for svimlende summer.

Daniella Mascetti, Sotherby's europeiske sjef for smykker, sa etter auksjonen:.

«Vi har sett Marie-Antoinette-faktoren gjøre seg gjeldende. Ingen annen dronning er mer berømt for sin kjærlighet til smykker. Og hennes personlige skatter, perler og diamanter som overlevde historisk tumulter, har fanget samleres interesse fra hele verden».

LES OGSÅ: Drepte kona - fikk latterkrampe under rettssaken

God handel

Etter henrettelsen satt altså Marie Antoinettes slekt i Østerrike med smykkesamlingen hennes, og medlemmer av slektsgrenen Bourbon-Parma skulle vel to hundre år senere gjøre sitt livs kanskje mest innbringende handel.

Kjøperen av Marie Antoinettes ovale perle er anonym, men salget kastet nok en gang lys over de dramatiske hendelsene som ledet til avskaffelsen av eneveldet og privilegiesamfunnet, og markerte starten på det moderne Frankrikes historie.

HISTORISKE ANHENG: Marie Antoinette elsket smykker og hadde datidens kanskje mest fornemme samling. Her en deler av den, som hun rakk å smugle ut av Paris før familien forlot Versailles. FOTO: NTBScanpix
HISTORISKE ANHENG: Marie Antoinette elsket smykker og hadde datidens kanskje mest fornemme samling. Her en deler av den, som hun rakk å smugle ut av Paris før familien forlot Versailles. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Tenk om hun hadde visst det, Marie Antoinette, der hun satt i vognen på flukt ut av et rasende Paris. At smykkene hennes en gang skulle finne veien inn i en moderne tid, der folkets røst hadde overdøvet skrålet fra adelens fester, der opplysningstidens tenkere, menneskerettighetserklæringen og folkesuverenitetsprinsippet hadde kvalt eneveldet i landet hennes.

At smykkene en dag skulle tas frem i lyset i en verden der frihet, likhet og søsterskap ikke lenger bare var skrik fra munner som ble forsøkt slått i hjel, men en læresetning som skinner sterkere enn perler eller diamanter

Kilder: reuters.com, historienet.no, Sotherby’s.com, Wikipedia, Storenorskeleksikon.no

LES OGSÅ: Elisabeth Bathory - historiens verste massemorder?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer