Når sola skinner og sommeren mange steder endelig har kommet, kan det være fristende å fyre opp grillen eller bålet, enten det er på stranda eller på tur. I perioden 15. april til 15. september er det imidlertid generelt forbud mot å tenne opp bål og grill i nærheten av skog og annen utmark. Skogbrannfaren i ditt område kan du sjekke her.
Men nå er det enda strengere enn vanlig på grunn av det varme og tørre været på Østlandet. Fra og med i dag, 15. juni, forbyr Oslo kommune all bruk av ild i skog, utmark og innmark, inkludert faste tilrettelagte bålplasser, parker og grøntområder. Foreløpig gjelder det til 30. juni.

Ble hetset etter å ha danset på stranda i bikini
Stor brannfare
Allerede 7. juni gikk brannregion Øst til det skritt å innføre forbud mot åpen ild og grilling i inn- og utmark for å forhindre branner i den tørre perioden.
– Vi har innført en lokal forskrift i alle kommuner Øst 110-distrikt, sier konstituert brannsjef i Follo, Geir Christer Mjøsund til KK.
– For Follo gjelder forskriften inntil videre, og 29. juni skal det gjøres en ny vurdering. Unntak er for grilling i egen hage, på balkong og gårdsplass, eller på større asfalterte områder der det ikke vil medføre noen risiko.
Han forteller at det etter den nye forskriften ikke lenger vil være mulig å selv vurdere om det er trygt å grille eller tenne bål.
– Vi har fjernet den egne vurderingsmuligheten, og derav innført et forbud.
– Så man kan ikke grille på stranden heller i region Øst?
– Nei, det er riktig. Det er veldig tørt og skal lite til for antennelse, med fare for spredning. Brudd mot forskriften straffes etter Brann- og eksplosjonervernloven parafgraf 42, og overtredelse straffes med med fengsel eller bøter. Dette er det politiet som følger opp, sier Mjøsund.

– Pappa trodde han var like god å kjøre båt når han var full
Oslo tar grep
15. juni ble det altså innført forbud mot all ild i Oslo, i inn- og utmark. Foreløpig er det ikke forbud mot å grille på privat grunn, men kommunen advarer også mot dette på sine nettsider:
«De siste ukene har vi hatt flere branner i blomsterpotter, blomsterkasser o.l. på balkonger, terrasser og gateplan. Dette har potensiale til å spre seg til resten av bygningskonstruksjonen og gi kompliserte bygningsbranner. IKKE stump sigarettsneiper i disse.
Vær aktsomme med bruk av griller og annet som kan forårsake brann også på privat grunn, spesielt på balkonger, terrasser og i hager.»
Også brann- og redningsetaten advarer og sier til KK:
– Vår sterke oppfordring er at folk er sitt ansvar bevisst og dropper all åpen ild. Med det sier vi implisitt at vi ikke vil ha det. Nå er det tid for å ta ansvar! Kommunikasjonssjef Sigurd Folgerø Dalen i Oslo Brann- og Redningsetat

Og husk dette:
– Det er alltid den som fyrer opp bålet eller grillen som har ansvaret. Om du har fyrt opp bålet eller grillen og det skaper en skogbrann, er det ditt ansvar.
– Så om skogen brenner ned kan du i teorien bli erstaningsansvarlig for en hel skog?
– Ja, i verst tenkelige scenario kan du det.
