Lykke

Derfor blir du lykkelig av å glede andre

Å gjøre noe bra for andre kan bety mye mer for din egen lykkefølelse enn å gjøre noe bra for deg selv. Det er rett og slett genetisk, mener Norges fremste lykkeforsker. Enda bedre: Det er smittsomt.

Å GLEDE ANDRE GJØR DEG GLAD: Barn skjønner det nærmest instinktivt, men vi voksne trenger kanskje å bli minnet om hvor viktig det å gjøre noe fint for andre - også fremmede - er for vår egen følelse av lykke. Foto: NTB
Å GLEDE ANDRE GJØR DEG GLAD: Barn skjønner det nærmest instinktivt, men vi voksne trenger kanskje å bli minnet om hvor viktig det å gjøre noe fint for andre - også fremmede - er for vår egen følelse av lykke. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Kanskje du selv har opplevd følelsen en gang, det lille kicket av lykke når du holder opp døren for en fremmed bak deg?

Det er ikke bare en følelse. Den lille rusen av velvære er ekte.

– Faktum er at belønningssenteret i hjernen stimuleres og du blir utsatt for en ekstra dusj av dopamin og oksytocin, hormoner som får deg til å føle deg bra, når du gjør noe godt for en annen person, forklarer Ragnhild Bang Nes, psykolog ved Folkehelseinstituttet, forsker og forfatter av boka Lykkekuren.

Ragnhild Bang Nes har lenge vært opptatt av hva som gjør oss mennesker glade. Hun har til og med rangert de ulike tingene som gjør oss glade, og på topp fem ligger nettopp gode gjerninger. Å på ulike måter få mennesker rundt oss – også fremmede – til å ha det bra, får oss til å føle oss bra.

Blir mer lykkelig av å gi

Denne egenskapen ser ut til å være medfødt, og kan ses selv hos små barn. Da et kanadisk forskerteam ved Simon Fraser University og Canadian Institute for Advanced Research i 2015 studerte toåringer, oppdaget de at barna ble lykkeligere av å gi kaker til andre enn av å spise dem selv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer