Norgesferie på budsjett

Derfor burde du kutte ut bensinstasjon-isen!

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl gir deg sine beste tips til en superbillig norgesferie!

NORGESFERIE PÅ BUDSJETT: Selv om Norge er et dyrt land å ferdes i, trenger det ikke koste skjorta å dra på norgesferie sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl til KK. FOTO: Janne Rugland
NORGESFERIE PÅ BUDSJETT: Selv om Norge er et dyrt land å ferdes i, trenger det ikke koste skjorta å dra på norgesferie sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl til KK. FOTO: Janne Rugland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommerferien er rett rundt hjørnet, og i år som i fjor er det vårt landstrakte land som står oppført som destinasjon.

Selv om mange drømmer om en hvit sandstrand, der luftfuktigheten er betydelig høyere enn her hjemme og språket har en annen klang enn vårt eget, skal vi ikke kimse av kortreist hjemmeferie.

Norge har jo som vi vet så utrolig mye å by på - ja, enten man drømmer om en kritthvit sandstrand, yrende folkeliv og samholdet (kanskje redusert akkurat i år) på en koselig campingplass, eller på en fjelltopp der man skuer utover den norske naturen som utenlandske turister betaler i dyre dommer for å oppleve.

TELTLIV: Det er nesten ingenting som slår det å våkne opp til morgensol etter en natt i telt. FOTO: Jens Ottoson // NTB
TELTLIV: Det er nesten ingenting som slår det å våkne opp til morgensol etter en natt i telt. FOTO: Jens Ottoson // NTB Vis mer

Selv om Norge er et av verdens dyreste land å feriere i - også for oss nordmenn - trenger det ikke koste skjorta å dra på norgesferie!

Vi har forhørt oss med forbrukerøkonom Silje Sandmæl (42) i DNB, og kjent fra TV-programmene I lomma på Silje og Luksusfellen, som sier at man fint kan få til en norgesferie som ikke trenger å sprenge budsjettet.

- Planlegging er ofte nøkkelen til en billigere, men like bra ferie. Prioriter pengene på det som gir deg mest minner i livets minnebok. Er det opplevelser, mat, transport eller å bo? Det er mye man kan gjøre gratis i Norges eventyrland, og det er mye som koster sier Silje til KK.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Så mye penger har vi satt av til sommerferie-budsjettet

Hun sier videre at hvordan man ønsker å prioritere de pengene man har satt av til ferien, er lurt å tenke gjennom før ferien starter.

Under korona-sommeren 2020 var det mange som kuttet kraftig ned på feriebudsjettet, men skal vi tro forbrukerøkonom Silje Sandmel har dette endret seg i år.

- Hvor mye vi planla å bruke på sommerferien gikk drastisk ned i fjor, grunnet korona. Mange bremset naturlig nok pengebruken sin fordi vi gikk en usikker tid i møte. I år slipper vi litt mer opp på gassen, men ikke like mye som før korona, forklarer hun.

EKSPERTEN: Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DNB, og kjent fra økonomi-programmer som Luksusfellen og I lomma på. FOTO: Janne Rugland for KK
EKSPERTEN: Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DNB, og kjent fra økonomi-programmer som Luksusfellen og I lomma på. FOTO: Janne Rugland for KK Vis mer

Ifølge Silje var gjennomsnittsbudsjettet for sommerferien til en nordmann i 2019 på 19 841 kroner. I 202 på 13 411 kroner og i år, 2021, har budsjettet gått opp til 15 503 kroner.

FRISKUS: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl skal selv feriere i Norge i sommer. Her fra to tidligere turer i vårt landstrakte land. FOTO: Privat
FRISKUS: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl skal selv feriere i Norge i sommer. Her fra to tidligere turer i vårt landstrakte land. FOTO: Privat Vis mer

- Vi sier vi planlegger å bruke 15 503 kroner i gjennomsnitt på årets sommerferie, men jeg tror vi kommer til å gasse på mer. Hvis Norge åpner mer opp, og kultur- og uteliv våkner til livs igjen tror jeg mange ønsker å ta igjen for det tapte.

Det er noe hun ser på som positivt for næringslivet, og Silje er sikker på at mange lommebøker tåler ekstra kos i sommer.

- Gjennom korona har langt flere nemlig vært flinkere til å spare. Husk at å unne seg ting man synes er verdt å bruke penger på er absolutt ikke sløsing. Derfor er det så viktig å tenke gjennom hva man ønsker å bruke de pengene man har satt av til ferie på. Det som øker livskvaliteten bør prioriteres først, sier den blide 42-åringen til KK.

Våre innsidetips for den uforglemmelige norgesferien! VIDEO: KK Vis mer

Fyll kjølebagen!

En fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB, kommer det frem at nærmere to av fem nordmenn planlegger å skulle dra på bil- eller campingferie i Norge i sommer.

- Da gjelder det å pakke bilen med ting som kan spare dere for penger underveis, forklarer Silje.

Og det er spesielt én ting man kan spare en del penger på underveis på bilferien - nemlig bensinstasjon-isen!

- Stopper man på en bensinstasjon hver gang man har lyst på en is, mat eller noe å drikke kan bilferien fort bli dyr. Dessuten er det mye hyggeligere å fyre opp stormkjøkkenet og lage en lunsj et hyggelig sted.

UT PÅ TUR: I stedet for å kjøpe isen eller kaffen på bensinstasjonen, kan man lage kaffe på primusen eller ta frem en is fra kjølebagen undeveis. FOTO: NTB
UT PÅ TUR: I stedet for å kjøpe isen eller kaffen på bensinstasjonen, kan man lage kaffe på primusen eller ta frem en is fra kjølebagen undeveis. FOTO: NTB Vis mer

Siljes supertips er derfor å ha med seg en kjølebag i bilen, og fylle den med mat og drikke, slik at man kan stoppe hvor og når man vil underveis! Og husk; en kjølebag har også plass til pinneis!

Alternative bomuligheter

Ifølge forbrukerøkonom SIlje kan man også spare en hel del på å tenke kreativt når det kommer til bosituasjon. Hotell i Norge er som regel veldig dyrt, men det finnes heldigvis rimeligere alternativer.

- Det mange muligheter! Å slå opp et telt er gratis, så lenge man ikke telter på en campingplass. Det finnes også utallige hytter som eies av turistforeningen som man kan benytte seg av til en rimelig pris. Kanskje kan man også få lånt en hytte gjennom selskapet man jobber eller av noen venner?

ALTERNATIV BOPLASS: Det finnes rimeligere alternativer enn hotell. FOTO: NTB
ALTERNATIV BOPLASS: Det finnes rimeligere alternativer enn hotell. FOTO: NTB Vis mer

Det viktigste for Silje er å minne oss på at det å bli rik på opplevelser ikke trenger ikke å koste oss mye.

- Ikke alle har råd til utstyret som kreves for å gå en fjelltur eller dra på en telt eller sykkeltur. Men mange steder er det muligheter flere for å låne utstyr helt gratis, forklarer hun.

SIlje trekker frem organisasjonen BUA, som låner ut utstyr til barn og unge, og som man kan låne opptil flere uker uten å betale en krone.

- Jeg heier på slike initiativ, at alle, uansett økonomi skal kunne dra på oppdagelsesturer i norsk natur. Å kjøpe et telt, et par fjellsko, sovepose, liggeunderlag og stormkjøkken koster, det er derfor fantastisk at man kan få lånt dette gratis hvis man vil ut på tur! sier hun engasjert.

NORGESFERIE: Vi er heldige som har mulighet til å feriere i eget land - og som attpåtil har utrolig mye flott natur å by på. FOTO: NTB
NORGESFERIE: Vi er heldige som har mulighet til å feriere i eget land - og som attpåtil har utrolig mye flott natur å by på. FOTO: NTB Vis mer

I undersøkelsen utført av Ipsos for DNB kommer det også frem at det i år er langt flere som sier at de skal bruke penger på nytt utstyr.

- 8 prosent, kontra 2 prosent i fjor! sier Silje, som legger til at hvis man har utstyr som man ikke bruker, er dette året for å selge på Finn.

- For er det noe vi sier vi skal bruke langt mer penger på i år, i forhold til i fjor, så er det utstyr. Vil du ikke selge utstyret kan du leie det ut. Man kan leie ut utstyr for 10 000 kroner skattefritt i året, tipser Silje

Stolpejakt

Etter korona er det mange som er blitt godt kjent i sitt eget nærområde, og mange har kanskje kastet seg på stolpejakt-trenden som har tatt av det siste året.

- Det er også mulig å dra på oppdagelsesturer i nærområdet. Laster du ned appen som heter «Stolpejakten» kan man jakte på stolper som er plassert rundt om i nærområdet ditt. Det er kjempegøy for både voksne og barn. Når du finner stolpen registreres den i appen via en QR kode som du skanner, forklarer Silje.

Helt fra den profilerte TV-økonomen var liten har hun selv blitt oppdratt til å la kreativiteten prege på ferien.

- Moren min introduserte alltid ferien vår som at vi skulle ut på et eventyr, og sånn ble det stort sett! minnes hun.

Foruten den gangen da familien dro på telttur-ferie, men det høljet ned i én uke. Hun føler likevel at hun lærte mye på den turen.

- Hvordan vi introduserer ferien for barna våre tror jeg er veldig viktig. Selv om man kanskje ikke får gjort det alle andre gjør, eller at det ikke blir den utenlandsturen som man hadde håpet på, kan norsk natur by på magiske øyeblikk.

EVENTYR: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl tipser om å tenkte over hvordan man introduserer årets ferie for barna. FOTO: Janne Rugland for KK
EVENTYR: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl tipser om å tenkte over hvordan man introduserer årets ferie for barna. FOTO: Janne Rugland for KK Vis mer

Har du barn tenk derfor på hvordan du introduserer årets ferie for barna.

- Legger du frem at det blir et eventyr, blir det kanskje akkurat det!

- Og hvor skal du selv og familien feriere i år, Silje?

- Vi skal være på hytta i sommer! Der skal vi slappe av og sikkert dra på noen nye eventyr. Vi liker å gå i fjellet, telte, sykle og dra på fiske- og kanoturer. Noen ganger har dagens eventyr en lykkelig slutt, mens andre ganger kan det gå skikkelig skeis, sier hun og ler.

EVENTYR: Silje Sandmæl ved Bodalsbreen i Loen - et populært reisemål for mange! FOTO: Privat
EVENTYR: Silje Sandmæl ved Bodalsbreen i Loen - et populært reisemål for mange! FOTO: Privat Vis mer

- Som i fjor da vi skulle prøve ut en ny elv å padle kano i. Det endte med at vi måtte leie kanoen i flere kilometer fordi det var for lite vann i elven, myggen spiste oss nærmest opp og en fiskestang knakk. En tur med mye frustrasjon, men vi lo godt av historien etterpå! sier forbrukerøkonomen Silje til KK.

Og husk - på andre siden av jordkloden sitter det kanskje noen nå som drømmer om og lengter etter de norske fjell og fjorder, som vi har «rett utenfor» stuedøra!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer