Navnebytte

Derfor byttet vi navn

Er du fornøyd med navnet ditt? Møt tre kvinner som valgte å endre sitt.

BYTTET NAVN: Hun het Anja R. Abrahamsen. Nå heter hun Anja R. Scarlett Abrahamsen. Foto: Inger Ellen Eftevand Orvin
BYTTET NAVN: Hun het Anja R. Abrahamsen. Nå heter hun Anja R. Scarlett Abrahamsen. Foto: Inger Ellen Eftevand Orvin Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Selv om ordtaket sier at «navnet skjemmer ingen», finnes det dem som ikke føler seg helt hjemme i navnet de har fått fra sine foreldre. Og det kan det være flere grunner til.

- Noen tar tatoveringer for å vise hvem de er. Jeg valgte å ta et navn i stedet, sier Anja R. Scarlett Abrahamsen (44) fra Bodø.

Hun gjorde mellomnavnet Scarlett til en del av sin identitet for noen år siden. Og ja, det har med «Tatt av vinden» å gjøre – en filmklassiker som svært mange har et forhold til.

Selv om hun ikke presenterer seg med mellomnavn så ofte, er Facebook en kanal der navneendring blir gjort godt synlig.

- Jeg tror ikke mine venner reflekterer så mye over hvorfor jeg endret navn, men tanken bak er viktig for meg, sier hun.

LES OGSÅ: Linn, Mia og Kine mistet håret

Inspirert av en film

Ideen om å ta Scarlett til mellomnavn måtte modnes en stund før hun endelig gjorde alvor av det. Og hun valgte å beholde sine andre fornavn for ikke å såre sine foreldre. De hadde tross alt valgt navn de syntes var fine, med forbokstaver etter begge bestefedrene. Det har jo også en verdi, mener Anja Scarlett.

Det var to karaktertrekk ved filmens Scarlett som førte til navneendringen: Hennes viljestyrke, og det at hun er en som følger hjertet.

- Hun står støtt i vind og blåst, er en sterk personlighet som går sine egne veier, selv om hun får mange imot seg på veien. Selv har jeg hatt bruk for viljestyrken i mange sammenhenger. Ved et tilfelle måtte jeg flytte i all hast med mine barn, da sto jeg på bar bakke og måtte virkelig bestemme meg for å ha riktig fokus. Jeg har også latt meg styre mer av følelser enn av fornuft, på godt og vondt. Jeg tenker at det er viktig å leve, og ikke bare se på sine begrensninger, sier Anja Scarlett.

HELENE BLE TESSA: Hun vokste opp som Helene Johansen. Nå heter hun Tessa Brattsti. Foto: Inger Ellen Eftevand Orvin
HELENE BLE TESSA: Hun vokste opp som Helene Johansen. Nå heter hun Tessa Brattsti. Foto: Inger Ellen Eftevand Orvin Vis mer

LES OGSÅ: Gynekologtabbene du bør unngå

Oppgjør med seg selv

Tessa Brattsti het Helene Johansen inntil for et par år siden. Hun vokste opp som Helene med rødt hår og fregner, briller og tannregulering. Helene som kranglet med alle og ble mobbet på skolen. Som stakk hjemmefra og ikke fant noen glede i hverdagen.

- For meg er navnebyttet symbolet på et oppgjør med meg selv. For tre år siden ble jeg mamma til en liten gutt. Det snudde min verden opp ned. Jeg har ikke lenger behov for negativitet i livet mitt. Nå velger jeg å bruke tid og energi på det som er viktig for meg. Jeg har endret stil og innstilling, og bruker tid sammen med mennesker som vil meg vel, sier hun.

Det nye etternavnet er farens familienavn. Navnet Tessa kom fra tv-serien «Suburgatory». En rødhåret, sarkastisk tenåringsjente som hun identifiserte seg sterkt med i tunge tenår. For å gjøre det enklere for nærmeste familie og venner, har hun beholdt sitt gamle fornavn som mellomnavn. Men for alle andre vil hun alltid være – Tessa.

LES OGSÅ: Vet du hva en healthie er?

Uttrykker identitet

Emilia Aldrin, navneforsker ved Høgskolan i Halmstad, har gjennom forskning sett på hvordan foreldre uttrykker sin identitet, og viser hvordan de ønsker at de og barnet skal oppfattes av omgivelsene gjennom valg av navn.

TOK BESTEMORS NAVN: Linn Synnøve Normann Godtfredsen tok bestemors mellomnavn, Synnøve, for å hedre henne.
 Foto: Inger Ellen Eftevand Orvin
TOK BESTEMORS NAVN: Linn Synnøve Normann Godtfredsen tok bestemors mellomnavn, Synnøve, for å hedre henne. Foto: Inger Ellen Eftevand Orvin Vis mer

- Det samme gjelder trolig også når voksne velger å bytte fornavn. I forskningen har man sett at dette ofte henger sammen med livsavgjørende hendelser. Det henger også sammen med hvordan man oppfatter egen identitet, hvordan man synes den speiles i navnet, og hvordan man opplever at andre oppfatter ens identitet.

- I og med at fornavnet er så nær koblet til identitet, det er slik vi presenterer oss, signerer papirer osv., er det vanskelig å bytte fornavn uten at identiteten påvirkes på en eller annen måte, sier Aldrin.

Hun mener at det i større grad er det nye og spennende som lokker når det gjelder navnevalg enn at en søker trygghet og røtter.

LES OGSÅ: Fant drømmemannen på Tinder

Tok bestemors navn

Linn Normann Godtfredsen tok bestemorens mellomnavn, og heter nå Linn Synnøve Normann Godtfredsen.

- Jeg tror bestemor hadde villet det, sier hun.

NYTT BLAD: KK4 er i salg fra fredag 23. januar. Foto: Solveig Selj
NYTT BLAD: KK4 er i salg fra fredag 23. januar. Foto: Solveig Selj Vis mer

Hun hadde et spesielt nært forhold til bestemoren Randi Synnøve. De tilbrakte mange lange, fine ettermiddager sammen der de bakte og sydde, strikket og drakk kaffe - og spiste kamferdrops og så fredagskrim.

Bestemoren døde bare få dager før Linn skulle konfirmeres, og i alle årene etter bestemorens død har Linn tenkt at hun gjerne skulle båret hennes navn. Og da hun valgte å gjøre det, føltes det veldig riktig.

- Bare tanken på bestemor gir meg så mye. Navnet gjenspeiler en reise jeg har vært på, og jeg får mange tilbakemeldinger på at det er en flott måte å hedre henne på, sier Linn Synnøve. 

Denne saken er hentet fra KK4, som er i salg nå!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer