Kultur

Derfor digger vi metal

Den tyngste musikken kan også være lett å like.

Foto: Promo
Foto: Promo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skrevet av Nicolai Engesland (15) på jobbuke i kk.no


I helgen vant finske Lordi Grand Prix - det var nok et bevis på at metalsjangeren når stadig nye målgrupper. Har du lyst til å utforske black metal-musikken kan det være lurt å starte med disse fem albumene:Satyricon - Now, Diabolical
Satyricons siste utgivelse er kalt Now, Diabolical og er kanskje deres sterkeste plate hittil. Den er mer fengende enn tidligere Satyricon-plater, og enklere laget. The Pentagram Burns er den beste sangen fra albumet. Her er det brukt blåseinstrumenter i refrenget for å skape atmosfære. Resultatet er tøft, og gir mer fylde i sangen.

Frost er en av Norges beste trommeslagere, og kunne uten problemer spilt en del mer avansert enn han gjør på denne cd-en. På den siste sangen, To The Mountains, får man likevel høre hva Frost er god for. Der er det noen flotte trommepartier som er en fryd for øret. Noen avanserte overganger er det også i de andre sangene.
Konklusjon: Denne cd-en er perfekt hvis du vil høre på litt tyngre musikk, som samtidig er litt mer tilgjengelig og fengende enn en del annen metal.
Enslaved - Ruun
Ruun er den perfekte fortsettelse på det forrige albumet, ISA. Dette er et album som må høres helt gjennom. Alle sangene hører på en måte sammen. Path to Vanir er kanskje den sangen som er lettest å få tak på. Hovedriffet i denne sangen er ganske tøft og spesielt. Det er også laget en musikkvideo til Path to Vanir.

Dette albumet har noen fellestrekk med black metal, men er mer progressivt og litt mer avslappende å høre på. Produksjonen er veldig bra, og litt varmere enn på ISA, akkurat som bandet lovet i et intervju i forkant av utgivelsen. Dette er en plate som absolutt bør kjøpes. Jeg tror det er best å høre ISAførst, og deretter Ruun, da den er som en slags fortsettelse. Begge albumene har, til en viss grad, en lik sound , med unntak av den varme produksjonen på Ruun.
Darkthrone – The Cult Is Alive
Hvis man sammenligner The Cult Is Alive med tidligere utgivelser fra Darkthrone, kan man høre at den er mer påvirket av punkrock, og er kanskje ikke fullt så tung å høre på som de forrige albumene. Denne er altså verdt å høre på selv om man ikke er noe særlig begeistret for black metal som sjanger. Den passer sannsynligvis best hvis man ikke har noe særlig imot metal/tungrock, da den befinner seg i et sted denne sjangeren.
Dimmu Borgir - Stormblåst (2005)
Stormblåst var først utgitt på 90-tallet. Det ble sett på som Dimmu Borgirs gjennombruddsalbum. Til tross for dette, var kvaliteten på albumet var ganske dårlig. Låtmaterialet var bra, men lydkvaliteten var egentlig ganske elendig. Derfor har Dimmu Borgir spilt inn hele albumet på nytt, for å tilfredsstille seg selv og eventuelle fans som ville ha ønsket å høre Stormblåst, uten å plages av dårlig lyd. Denne gangen er alle sangene nesten perfekte, og har endelig fått den produksjonen de fortjener. Som en bonus følger det også med en dvd. Denne ble spilt inn på Ozzfest-festivalen i fjor sommer.
Stonegard - Arrows
Stonegard er helt klart et av de beste nye bandene i Norge for tiden. Deres debutplate, Arrows, er etter min mening en av de beste debutplatene som er laget. Den har alt en plate skal ha, og blir bare bedre jo mer man hører på den. Den er altså verdt å høre på flere ganger. Platen inneholder alt fra geniale melodier til ordentlig tunge gitarriff. Stonegard kommer med en ny single/ep snart, og et helt nytt album til høsten, så det er bare å glede seg!


Fakta om black metal

 • Opprinnelse: Oppsto på slutten av 80-tallet.Uttrykket black metal stammer fra en av Venoms albumtitler.
 • Typiske kjennetegn: Mye sminke/masker og nagler for å skape mustikk og stemning.
 • Band som Mayhem og Darkthrone gikk i bresjen for den nye stilarten.
 • Norrøn mytologi og okkulte temaer er viktig inspirasjon.
 • Stilarten startet som norsk undergrunnsmusikk og er nå en viktig eksportvare. Blant annet skapte Dimmu Borgir historie da de havnet på listetoppen i USA.


 • Foto: Promo
  Foto: Promo Vis mer
  Satyricon -
  Satyricon - Vis mer
  Enslaved – Ruun
  Enslaved – Ruun Vis mer
  Darkthrone - The Cult Is Alive
  Darkthrone - The Cult Is Alive Vis mer
  Dimmu Borgir, Stormblåst (2005)
  Dimmu Borgir, Stormblåst (2005) Vis mer
  Stonegard - Arrows
  Stonegard - Arrows Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer