Lykkeland

Derfor endrer kvinner navnet sitt til «Arne» og «Peter» på LinkedIn

På 70-tallet lønnet det seg å være mann når du skulle søke jobb - men ting har forandret seg. Eller?

LYKKELAND: Anne Regine Ellingsæter spiller rollen som Anna Hellevik i NRK-serien som nå sender sesong 2. FOTO: NTB
LYKKELAND: Anne Regine Ellingsæter spiller rollen som Anna Hellevik i NRK-serien som nå sender sesong 2. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I NRK-suksessen Lykkeland sliter hovedkarakteren Anna Hellevik med å få seg jobb etter endte økonomistudier med toppkarakterer. Serien er basert på hendelser fra da oljeeventyret startet i Norge og utover 1970-tallet. Serieskaperene har tatt seg store friheter og karakterene i serien er ikke basert på ekte personer.

Anna har skrevet studieoppgave om utblåsning som en potensiell oljekatastrofe, som i realiteten skjer på oljeplattformen Ekofisk - mens hun går arbeidsledig. Det gjør at hun blir leid inn som assistanse når Oljedirektoratet har behov for det i etterforskningen av saken.

Tross hennes solide kompetanse, får hun likevel ikke fast jobb.

Bedre å kalle seg Arne?

Da samboeren foreslår at hun skal skylde på utydelig blekk i kopimaskinen for å få det til å se ut som at det står Arne i jobbsøknaden - ja, da får hun jobb i Oljedirektoratet på første forsøk.

Hendelsen er blant de kunstneriske frihetene serieskaperne har skrevet inn i manus, men scenariet er likevel reelt for tiden Anna befinner seg i - og kanskje også i dag?

Skal det fremdeles være sånn at det lønner seg å hete Arne fremfor Anna?

I kjølvannet av hendelsen i Lykkeland, publiserte næringslivsleder Anita Krohn Traaseth et innlegg på jobbfellesskapet LinkedIn som tok opp problemet.

- I «Lykkeland» byttet Anna navn til Arne og fikk jobb i episode 3. I 2022 bytter nå kvinner i Nederland sine LinkedIn-profiler med navnet Peter.

FOR LIKESTILLING: Kvinner i Nederland bytter navn til Peter på LinkedIn for å synliggjøre kjønnsforskjellene i arbeidslivet. Norge har tatt etter og gjort det samme med navnet Arne. FOTO: Skjermdump // LinkedIn
FOR LIKESTILLING: Kvinner i Nederland bytter navn til Peter på LinkedIn for å synliggjøre kjønnsforskjellene i arbeidslivet. Norge har tatt etter og gjort det samme med navnet Arne. FOTO: Skjermdump // LinkedIn Vis mer

Navnet Arne har nå spredt seg blant norske kvinner på LinkedIn, og Anita Krohn Traaseth heter nå Arne Krohn Traaseth - i likhet med en rekke andre. Det viser solidaritet og at man ønsker en forandring.

Navnendringen skal belyse kjønnsforskjellene i toppstillinger.

- Hundrevis av kvinner i Nederland har endret navnet sitt på LinkedIn til Peter. Hvorfor? Fordi i nederlandske bedrifter er det flere direktører som heter Peter enn en kvinne - uansett navn - med samme tittel, skriver Maya Moufarek i et innlegg på LinkedIn.

På tide?

Både kvinner og menn uttrykker støtte i kommentarfeltet til næringslivslederens innlegg. Flere mener at en holdningsendring må til.

- Her har vi som arbeidsgivere en jobb å gjøre, er det en som skriver.

For å få til nettopp en holdningsendring, er det viktig å være bevisst forskjellene, selv den dag i dag. Noe har forandret seg fra 1977 da Anna Hellevik søkte jobb som Arne Hellevik, men det kreves fremdeles arbeid for likestilling i arbeidslivet, både i lederjobber og for i det hele tatt å få en jobb i mange bransjer.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer