Vennskap:

Derfor er det bra for helsa å ha mange bekjente

Perifere venner betyr mer enn du tror.

VIKTIG MED ULIKE TYPER RELASJONER: Visste du at venner du sosialiserer med, men som du ikke er spesielt nær, kan ha stor betydning for livskvaliteten din?
VIKTIG MED ULIKE TYPER RELASJONER: Visste du at venner du sosialiserer med, men som du ikke er spesielt nær, kan ha stor betydning for livskvaliteten din? Vis mer
Publisert

Når du tenker på dine viktigste vennskap, hvem tenker du på først? Din beste venn fra barndommen som du ikke har sett på årevis? Eller din nåværende bestevenninne? Eller kanskje en kollega som du samarbeider med og spiser lunsj med nesten hver eneste dag?

Det er lett å tenke at våre aller nærmeste venninner betyr mest, og at de kan dekke alle behovene vi har, som vinkvelder, sladder, trøst, småprat og støtte i vanskelige tider.

De færreste tenker at perifere vennskap, som hun du ofte småprater med i nærbutikken eller en mor som du ofte hilser på utenfor barnehagen, er vennskap av stor betydning.

Studier viser derimot at perifere vennskap faktisk betyr mer enn du tror.

MANGE BEHOV: Det er lett å tenke at våre aller nærmeste venninner kan dekke alle behovene vi har, som vinkvelder, sladder, trøst, småprat og støtte i vanskelige tider.
MANGE BEHOV: Det er lett å tenke at våre aller nærmeste venninner kan dekke alle behovene vi har, som vinkvelder, sladder, trøst, småprat og støtte i vanskelige tider. Vis mer

Disse 7 vennskapene er viktige

Ifølge Psychology today finnes det syv grunnleggende typer vennskap, som alle har en stor verdi for livet ditt. Å føle at du er en del av et større fellesskap kan påvirke livskvaliteten din i stor grad.

Alle disse relasjonene og vennskapene er faktisk veldig viktige:

1. Livslange vennskap.

2. Bestevenner.

3. Nære venner.

4. Venner fra sosiale grupper. (Venner du sosialiserer med, men som du ikke er spesielt nær)

5. Aktivitetsvenner. (Venner du deltar i spesifikke aktiviteter med, for eksempel "treningsvenner", medlemmer av bokklubben eller middagsklubben din, kirkekretsen eller lignende)

6. Venner du samarbeider med. (Andre foreldre i barnehage eller på fritidsaktiviteter, personer du samkjører med eller naboer du samarbeider med i praktiske oppgaver).

7. Bekjente. (Personer på jobben, folk du ser hver dag når du går tur med hunden din. Personer du snakker med, men som du ikke snakker med om noe av betydning eller som er spesielt personlig)

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Hvor mange du kjenner har stor betydning

For å trives i en stadig mer isolert verden, er det nyttig å ha ulike vennskap og ulike sosiale forbindelser, og det påvirke livskvaliteten din i stor grad.

Ifølge en nylig gjennomført studie som vurderte hvilken type vennskap som øker livskvaliteten og lykkefølelsen mest, er den viktigste faktoren faktisk antallet bekjentskap. Antall venner og bekjentskap vi har påvirker livstilfredsheten vår mest, ifølge Psychology today.

Du har med andre ord mye å vinne på de vennlige smilene og korte samtalene du har med postbudet eller han som jobber i matbutikken.

Å engasjere seg i andre og etablere en forbindelse, uansett hvor tilsynelatende uviktig den er, kan utgjøre en positiv forskjell i livet ditt.

TRENGER TILHØRIGHET: - Dersom du begrenser vennskap til kun å gjelde bestevenner, kan du lett bli isolert og det kan gå utover livskvaliteten og livsgleden din, sier eksperten.
TRENGER TILHØRIGHET: - Dersom du begrenser vennskap til kun å gjelde bestevenner, kan du lett bli isolert og det kan gå utover livskvaliteten og livsgleden din, sier eksperten. Vis mer

Utvider horisonten din

- Venner beriker livet ditt på mange måter og det kan være lurt å ha ulike typer venner. Det kan blant annet hjelpe deg med å bli mer fleksibel og tilpasningsdyktig, og kan inspirere deg til å tenke og handle på nye måter.

Det sier Erica Grunnevoll, som er foredragsholder og executive coach i CoachTeam til KK.

Å omgås ulike personer vil utvide horisonten din, gi deg flere innspill og kan korrigere dine egne meninger og holdninger.

- Alle typer vennskap er verdifulle. og kan gjøre deg til et bedre menneske og hjelpe deg med å vokse. Derfor tenker jeg at du er heldig om du er venn med personer som ikke ligner på deg selv, sier Grunnevoll.

Lurt å ha mer enn én type venn

Når vi snakker om vennskap, er det lett å kun fokusere på nære vennskap, de du kaller «bestevenner». Men hvis du tar et skritt tilbake, løfter blikket og ser ut over horisonten, finnes det mange unike og verdifulle typer vennskap.

- Tenk så ensporet du kan bli dersom du bare omgås personer med samme smak, holdninger og meninger som deg selv. Da blir det mye vanskeligere for deg å utvikle deg, sier Grunnevoll.

Hvis du omgås ulike typer personer kan du blant annet få:

  • Bedre sosiale evner.
  • Evne til å samarbeide med forskjellige personer.
  • Bedre evne til å uttrykke deg og lytte til ulike meninger.
  • En mer ydmyk personlighet, du blir mindre bombastisk og skråsikker.
  • Du blir selv en bedre venn.

- Dersom du begrenser vennskap til kun å gjelde bestevenner, kan du lett bli isolert og det kan gå utover livskvaliteten og livsgleden din. Det er viktig for de fleste av oss å tilhøre et fellesskap, sier Grunnevoll.

BERIKER LIVET: - Venner beriker livet ditt på mange måter og det kan være lurt å ha ulike typer venner, sier eksperten.
BERIKER LIVET: - Venner beriker livet ditt på mange måter og det kan være lurt å ha ulike typer venner, sier eksperten. Vis mer

Dekker ulike behov

- Nære relasjoner er bra for oss mennesker, og ofte holder det med én eller få nære venner. Men, det kan selvsagt være godt å ha flere venner å spille på slik at du ikke sliter på vennskapet ved å bruke den samme vennen til å dekke alle behov.

Det sier Christine Otterstad, som er coach og mentaltrener, til KK.

Vennskap kan ofte være situasjonsskapt, som for eksempel vennskap du får på grunn av barnas håndballtreninger eller på foreldremøter, men slike vennskap er som regel ikke dype og langvarige.

- I slike situasjoner kan vennskapet fungere helt fint på tribunen eller på foreldremøter, men kan føles overflødig på andre arenaer. Dette er relasjoner som det kanskje ikke er naturlig å bruke til mer personlige og nære samtaler, sier Otterstad.

Til slike behov har vi ofte andre, nærere venner som vi kjenner på en helt annen måte enn håndballmammaen.

- På denne måten kan du bruke forskjellige type vennskap til å dekke forskjellige behov, og sannsynligvis dekker du også andres vennskapsbehov på forskjellige måter, forklarer hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer