Selvmord

Derfor er det viktig med mer åpenhet rundt selvmord

- Det reduserer skam og skyldfølelse, sier ekspert.

SELVMORDSTANKER: Personer som vurderer å ta sitt eget liv, vil gjennom egen og andres åpenhet kunne oppleve at de ikke er alene. Foto: Shutterstock / Marjan Apostolovic
SELVMORDSTANKER: Personer som vurderer å ta sitt eget liv, vil gjennom egen og andres åpenhet kunne oppleve at de ikke er alene. Foto: Shutterstock / Marjan Apostolovic Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selvmord er et samfunnsproblem som skaper stor smerte for dem som blir berørt. Hvert år registreres det i gjennomsnitt 530 selvmord i Norge, og det er én av de vanligste dødsårsakene blant unge. I tillegg gjør mange forsøk, eller har tanker om selvmord. Ifølge Folkehelserapporten 2014 har forekomsten av selvmord vært nesten konstant de siste 20 årene, men rapporten viser også at mange selvmord kan forebygges. 

LES OGSÅ: Derfor er selvmord smittsomt

- Åpenhet forebygger selvmord. Det reduserer skam og skyldfølelse, og begrenser stigma. Dette fordi livet er utfordrende og vanskelig for alle i perioder, det er selve livet. Noen har tanker om å avslutte livet som følge av livskriser og tap, sier Tove Gundersen, som er generalsekretær i Rådet for psykisk helse. 

Åpenhet rundt psykiske problemer og vanskelige perioder gir muligheter for bistand og håp til dem som trenger det. Det hjelper også omgivelsene til å forstå og avdekke årsaker, og bidrar til behandling og endring. 

- Folk som vurderer å ta sitt eget liv, vil gjennom egen og andres åpenhet kunne oppleve at de ikke er alene. Som med all åpenhet rundt psykiske helseutfordringer, vil allmenngjøring kunne virke positivt forebyggende for de som befinner seg i risikogruppen. Åpenhet gir flere muligheter, og det å snakke og dele følelser hjelper ofte i seg selv, sier Gundersen.

LES OGSÅ: Cathrine mistet mannen sin: - Å være åpen om hvordan han døde, har hjulpet meg videre

ÅPENHET: - Det er viktig med åpenhet fordi vi gjennom å snakke om det reduserer tabu og stigma. Dette kan igjen føre til at mennesker som har selvmordstanker får en større aksept, og en opplevelse av tillatelse til å snakke om sine selvmordstanker, sier Rita Småvik. Foto: Shutterstock / SpeedKingz
ÅPENHET: - Det er viktig med åpenhet fordi vi gjennom å snakke om det reduserer tabu og stigma. Dette kan igjen føre til at mennesker som har selvmordstanker får en større aksept, og en opplevelse av tillatelse til å snakke om sine selvmordstanker, sier Rita Småvik. Foto: Shutterstock / SpeedKingz Vis mer

Åpenhet fører til større aksept 

- Det er viktig med åpenhet fordi vi gjennom å snakke om det reduserer tabu og stigma. Dette kan igjen føre til at mennesker som har selvmordstanker får en større aksept, og en opplevelse av tillatelse til å snakke om sine selvmordstanker, sier Rita Småvik, som er veileder i VIVAT selvmordsforebygging, og fagkoordinator i faggruppe vold, overgrep og selvmordsforebygging ved St. Olavs Hospital.

Småvik forklarer at åpenhet er nødvendig om vi vil være med og skape et inkluderende samfunn. Et samfunn hvor vi forstår hverandre, tar vare på hverandre og bidrar til mindre stigmatisering rundt selvmordsatferd. For å avdekke selvmordstanker er det vesentlig å møte personen med åpenhet og samtidig våge å spørre direkte. Ifølge WHO kan god selvfølelse, sosial tilhørighet, sosial støtte, gode nære relasjoner og religiøs tilhørighet være viktige beskyttende faktorer mot selvmordsatferd. 

LES OGSÅ: Heidi hadde en god oppvekst helt til faren ble angstsyk og begikk selvmord. 

IKKE UVANLIG: Hvert år registreres det i gjennomsnitt 530 selvmord i Norge, og det er én av de vanligste dødsårsakene blant unge. Foto: Shutterstock / Mygate
IKKE UVANLIG: Hvert år registreres det i gjennomsnitt 530 selvmord i Norge, og det er én av de vanligste dødsårsakene blant unge. Foto: Shutterstock / Mygate Vis mer

Må spre kunnskap om psykisk helse

- Vi har et felles ansvar for å skape et samfunn som legger til rette for åpenhet også om de sidene av livet som er vonde og vanskelige. 

- Mange er ikke klar over omfanget og ringvirkningene et selvmord skaper. Åpenhet handler om å spre kunnskap om hva som skal til for å utvikle god psykisk helse, og hva som er en psykisk lidelse, sier Småvik.

Gjennom opplæring og kunnskapsformidling motvirkes fordommer og myter. Eksempler på bidrag til større åpenhet rundt selvmord og selvskading, er nasjonal satsing på forskning og formidling. Blant annet gjennom Nasjonalt senter for selvmordsforskning og de regionale ressurssentrene for vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging.

Småvik forteller at det er mye man kan gjøre dersom man mistenker at noen har selvmordtanker. Det aller viktigste er å spørre direkte. 

LES OGSÅ: Derfor skal du spørre rett ut om du tror en venn tenker på selvmord

Risikofaktorer for selvmordstanker 

Det finnes flere risikofaktorer og varseltegn som bør gjøre deg ekstra på vakt for om noen du kjenner sliter med selvmordtanker.

Noen risikofaktorer er:

 • Alvorlig sykdom.
 • Tap av et familiemedlem eller andre som står personen nær.
 • Samlivsbrudd.
 • Å miste jobben eller boligen.
 • Alkoholmisbruk.
 • Psykiske lidelser.


- Årsakene til selvmordstanker er sammensatte og signalene kan være vanskelige å oppfatte. Utdanning og trening i førstehjelp ved selvmordsfare øker muligheten for å forstå signalene og yte førstehjelp, sier Småvik.

VIVAT holder flere ulike kurs for å lære folk å bli oppmerksom på selvmordstanker, blant annet safeTALK om hva man skal se og høre etter, og førstehjelp ved selvmordfare. Hvordan vi kan lytte og samtidig støtte deres tanker om å finne et liv som er mulig å leve, er sentralt i kursene.

LES OGSÅ: Derfor er menn mer utsatt for selvmord

Her kan du henvende deg:

Tenker du på selvmord, eller er bekymret for en venn eller et familiemedlem? Det er hjelp å få. 

Instanser som kan hjelpe er:

 • Fastlege
 • Legevakt
 • Distriktspsykiatriske sentre (DPS)
 • Kirkens SOS: ring 22 40 00 40
 • Mental Helse Hjelpetelefonen er en gratis og døgnåpen telefontjeneste som du kan ringe på 116 123. Foretrekker du å skrive i stedet for å ringe, kan du benytte Hjelpetelefonens nettjeneste sidetmedord.no. 

Er selvmordsfaren akutt, ring 113. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer