Sang på hjernen

Derfor får vi sanger på hjernen

Og dette kan du prøve for å bli kvitt den!

SANGER SOM SETTER SEG PÅ HJERNEN: Sanger som vekker noe spesielt i deg vil lettere kunne feste seg, enten det er irritasjon eller glede. FOTO: NTB
SANGER SOM SETTER SEG PÅ HJERNEN: Sanger som vekker noe spesielt i deg vil lettere kunne feste seg, enten det er irritasjon eller glede. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Du har helt sikkert opplevd å få en sang på hjernen. Det kan være skikkelig irriterende. Kanskje du kjenner deg igjen i at det ofte er de samme sangene som går igjen - og kanskje også sanger du misliker skikkelig? Det finnes flere teorier om hvorfor dette skjer.

En artikkel publisert på forskning.no, forklarer hvilke type sanger som ofte fester seg på hjernen. Sangene har blant annet bestemte kjennetegn, for eksempel en høy grad av harmoni, noe som skaper forutsigbarhet. Hjernen elsker å kjenne igjen mønstre, både i lyder og i bilder, står det videre i artikkelen. Og selv om vi klarer å legge fra oss sangen, vil hjernen spille den av igjen dersom vi blir minnet om den senere.

Noen kan oppleve at de samme sangene kommer og går. Kanskje favorittsangen fra barndommen, en toppliste-hit vi egentlig aldri likte, eller irriterende sanger fra reklamer på tv og radio.

- Det ble gjort en studie i London for en stund siden, der man så på folks hjernestruktur i sammenheng med hvor ofte de opplevde å få en sang på hjernen, har Yves Aubert, som er Ph.D. ved institutt for biologisk og medisinsk psykologi ved Universitetet i Bergen, tidligere uttalt til KK.

Studien viste forskjeller i områdene i hjernen som har med musikk, følelser og hukommelse å gjøre, hos de som opplevde dette ofte.

Ofte sanger som vekker noe i oss

Så, hvorfor skjer det?

- Den helt klare årsaken til at vi får sanger på hjernen kjenner vi fortsatt ikke. Men generelt så vekker musikk følelser, noe som derved gjør at vi lettere henger oss opp i dem, sier Martin Bystad, som forsker på hukommelse og er universitetslektor ved institutt for psykologi ved Universitetet i Tromsø, til KK.

Sangene vi får på hjernen er ofte sanger vi liker veldig godt, eller som vi misliker.

- Altså er det sanger som enten vekker gode følelser eller sanger vi finner irriterende vi kan få på hjernen. Hjernen liker rytme og noe som er gjenkjennbart, og det husker vi ofte godt.

Helt normalt, men kan være plagsomt

Bystad understreker at sanger på hjernen er et helt normalt fenomen, som de aller fleste har opplevd.

- Å få sanger på hjernen har altså ingenting med hukommelsesproblemer eller tvangstanker å gjøre. Mye tyder på at musikalske personer oftere opplever dette fenomenet. For noen kan det imidlertid være plagsomt og forstyrrende å få sanger på hjernen.

Om du ønsker å bli kvitt sangen, vil det mest sannsynlig ikke hjelpe å prøve å unngå den. Bystad sammenligner det med å forsøke å ikke tenke på en isbjørn i ett minutt.

- Jo mer vi forsøker å unngå å tenke på isbjørnen, jo vanskeligere blir det å kvitte seg med den. Derfor er det lurt å la sangen man får på hjernen bare være der. Og rett og slett observere sangen, uten å gjøre noe med den. For da forsvinner sangen gradvis av seg selv. Noen kan finne det nyttig å avlede seg, ved for eksempel å høre på en annen sang gjentatte ganger eller tygge tyggis.

LES OGSÅ: Disse ti sangene blir spilt mest i bryllup

GODE MINNER: Hukommelsen vår er nært knyttet til følelser, så noen sanger kan vekke gode minner. FOTO: NTB
GODE MINNER: Hukommelsen vår er nært knyttet til følelser, så noen sanger kan vekke gode minner. FOTO: NTB Vis mer

Noen sanger fester seg lettere enn andre

Du har kanskje opplevd å få de samme sangene på hjernen flere ganger? Noen typer sanger fester seg nemlig lettere enn andre. Bystad forklarer at mye tyder på at sanger som er «fengende», og som har omtrent samme rytme som lytterens hvilepuls, lettere henger seg opp.

- Det er ofte refrenget i en sang som henger seg opp. Og det kan skyldes at refrenget gjerne er mer fengende, at man blir mer revet med.

Hvilke sanger man lettere får på hjernen er individuelt. Sanger som vekker noe spesielt i deg vil lettere kunne feste seg, enten det er irritasjon eller glede. Hukommelsen vår er nemlig nært knyttet til følelser, forklarer Bystad:

- Det er antatt at sanger som vi forbinder med harmoni har en særlig høy sannsynlighet for å henge seg opp. Jeg har selv en tendens til å få «Here comes the sun» av Beatles på hjernen, fordi den minner meg om en dyp forelskelse langt tilbake i tid, sier forskeren.

Disse ni sangene får vi ofte på hjernen

En studie gjort ved Durham University i England, fant ni sanger som ofte går igjen hos mange. Mellom 2010 og 2013 spurte forskerne 3000 personer om hvilke sanger de oftest fikk på hjernen, og Lady Gaga kapret hele tre plasser på listen!

Sjekk listen under, kanskje du kjenner deg igjen i noen?

  1. «Bad Romance» - Lady Gaga
  2. «Can’t Get You Out of My Head» - Kylie Minogue
  3. «Don’t Stop Believing» - Journey
  4. «Somebody That I Used to Know» - Gotye
  5. «Moves Like Jagger» - Maroon 5
  6. «California Gurls» - Katy Perry
  7. «Bohemian Rhapsody» - Queen
  8. «Alejandro» - Lady Gaga
  9. «Poker Face» - Lady Gaga
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer