FARSDAG: Farsdagen strekker seg tilbake til tidlig på 1900-tallet.  Foto: Shutterstock / Halfpoint
FARSDAG: Farsdagen strekker seg tilbake til tidlig på 1900-tallet. Foto: Shutterstock / HalfpointVis mer

Farsdag

Derfor feirer vi farsdag andre søndag i november

Tradisjonen strekker seg tilbake til tidlig 1900-tallet.

Andre søndag i november er farsdag, og ifølge tradisjon er det da på tide å gjøre ekstra stas på alle fedre ved å servere dem frokost på senga, gi omtenksomme gaver (ofte hjemmelagde) eller ringe for å gratulere. Pssst, er du litt sent ute med farsdagsgaven? I denne saken finner en rekke gode gavetips i ulike prisklasser

Ja, farsdag er en skikkelig koselig tradisjon. Men hvem var det egentlig som fant på at fedre fortjener sin egen hedersdag? 

LES OGSÅ: Andreas ville dokumentere pappapermisjonen. Så tok det litt av...

Strekker seg tilbake til tidlig 1900-tallet 

Som mange andre innførte tradisjoner her til lands, er også denne amerikansk. Ifølge nettstedet Dansk Historisk Fællesråd var det først i 1966 at farsdagen ble en offisiell feiring i USA. Historien strekker seg imidlertid tilbake til tidlig på 1900-tallet.

FARSDAG: Dagen ble til for å hedre alle fedre der ute.  Foto: Shutterstock / Yuganov Konstantin
FARSDAG: Dagen ble til for å hedre alle fedre der ute. Foto: Shutterstock / Yuganov Konstantin Vis mer

Det var Sonora Smart Dodd fra Washington som begynte å feire denne dagen for å ære sin far, William Smart, en veteran fra borgerkrigen, skriver Wikipedia.
Ideen til feiringen fikk Sonora en morsdag i 1909 satt hun i kriken og hørte på prestens morsdagspreken. Hun begynte å tenke på faren sin, som på grunn av konas tidlige død var blitt alenefar og hadde tatt seg av Sonora og henne fem søsknene på egenhånd. Hun ville etablere en dag til ære for alle fedre. 

Det fantes jo allerede en morsdag – så hvorfor skulle ikke fedre feires på samme måte? Den aller første farsdagen ble feiret 19. juni i 1910 etter at Sonora fikk støtte fra presteforeningen og kirkelig foreninge for ungdom. 

Først i 1962 skrev daværende president Richard Nixon under på en erklæring som gjorde at den tredje søndagen i juni skulle være den offisielle farsdagen.

Flere land har lagt dagen til forskjellige tider på året, og i Norge og Sverige feires farsdagen alltid den andre søndagen i november. 

Har du lyst til å bake en god kake til din kjære far på farsdagen? Da anbefaler vi deg å prøve en konfektkake med After Eight. Oppskriften finner du her! 

LES OGSÅ: Katarina Flatland: - Ja, pappa skal føre meg opp kirkegulvet!

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: