Julefeiring

Derfor feirer vi julaften den 24. desember

... og ikke 25. desember slik de gjør i USA og Storbritannia.

JULEFEIRING: Her i Norden har vi som tradisjon å feire julaften kvelden 24. desember, mens det i for eksempel USA og Storbritannia er vanlig å starte feiringen på morgenen 25. desember. FOTO: NTB
JULEFEIRING: Her i Norden har vi som tradisjon å feire julaften kvelden 24. desember, mens det i for eksempel USA og Storbritannia er vanlig å starte feiringen på morgenen 25. desember. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Du har kanskje, i likhet med oss, lagt merke til at i amerikanske og britiske filmer så feirer de julehøytiden med pysjamasparty, juletrepynting, julefrokost og gaveutdeling på dagtid 25. desember?

For oss er 25. desember første juledag, og her i Norden har vi som tradisjon å starte julehøytiden kvelden i forveien, altså 24. desember. Men hvorfor er det egentlig det sånn?

Geir Thomas Risåsen, som er konservator ved Norsk Folkemuseum, sier til KK at det er felles for de nordiske landene at vi starter feiringen på juleaften - det vil si kvelden før den store dagen, som er første juledag 25. desember.

- Kong Håkon den gode (ca. 918-961) - også kalt Adelsteinfostre - bestemte på 900-tallet at vi i Norge heretter skulle feire jul 25. desember, som resten av den kristne verden, og ikke 12. januar som hadde vært høytidsdagen i hedensk tid, forklarer han.

En tradisjon kongefamilien fortsatt opprettholder

Risåsen forklarer at når de nordiske landene starter feiringen allerede kvelden før, når kirkeklokkene ringer jula inn, så er på samme måte som jødenes feiring av sabbaten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer