Julefeiring

Derfor feirer vi julaften den 24. desember

... og ikke 25. desember slik de gjør i USA og Storbritannia.

JULEFEIRING: Her i Norden har vi som tradisjon å feire julaften kvelden 24. desember, mens det i for eksempel USA og Storbritannia er vanlig å starte feiringen på morgenen 25. desember. FOTO: NTB
JULEFEIRING: Her i Norden har vi som tradisjon å feire julaften kvelden 24. desember, mens det i for eksempel USA og Storbritannia er vanlig å starte feiringen på morgenen 25. desember. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Du har kanskje, i likhet med oss, lagt merke til at i amerikanske og britiske filmer så feirer de julehøytiden med pysjamasparty, juletrepynting, julefrokost og gaveutdeling på dagtid 25. desember?

For oss er 25. desember første juledag, og her i Norden har vi som tradisjon å starte julehøytiden kvelden i forveien, altså 24. desember. Men hvorfor er det egentlig det sånn?

Geir Thomas Risåsen, som er konservator ved Norsk Folkemuseum, sier til KK at det er felles for de nordiske landene at vi starter feiringen på juleaften - det vil si kvelden før den store dagen, som er første juledag 25. desember.

- Kong Håkon den gode (ca. 918-961) - også kalt Adelsteinfostre - bestemte på 900-tallet at vi i Norge heretter skulle feire jul 25. desember, som resten av den kristne verden, og ikke 12. januar som hadde vært høytidsdagen i hedensk tid, forklarer han.

En tradisjon kongefamilien fortsatt opprettholder

Risåsen forklarer at når de nordiske landene starter feiringen allerede kvelden før, når kirkeklokkene ringer jula inn, så er på samme måte som jødenes feiring av sabbaten.

- Jødenes sabbat er lørdag, men feiringen starter fredag ettermiddag/kveld. Det er ingen sammenheng mellom det jødiske og vår nordiske tradisjon, men er likevel en parallell tilnærming til høytiden. Her til lands har vi feiret jul som en kristen høytid i mer enn 1000 år.

FØRSTE JULEDAG: Kongefamilien på vei inn til Holmenkollen kapell for å delta i julegudstjeneste i 2016. FOTO: NTB scanpix
FØRSTE JULEDAG: Kongefamilien på vei inn til Holmenkollen kapell for å delta i julegudstjeneste i 2016. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Han opplyser at julaften 24. desember ikke er en kirkelig høytidsdag.

- Den kirkelige høytidsdagen er første juledag, det vil si 25. desember. Dette er kirkeårets nest viktigste dag, med første påskedag som den viktigste og første pinsedag som den tredje viktigste. Også for nordmenn er det tradisjonelt første juledag som er kirkedagen, noe kongefamilien fortsatt opprettholder.

TRADISJON: Kongefamilien (her på første rad) har som tradisjon å delta på julegudstjeneste i Holmenkollen kapell første juledag. Dette bildet er fra 2016. FOTO: NTB scanpix
TRADISJON: Kongefamilien (her på første rad) har som tradisjon å delta på julegudstjeneste i Holmenkollen kapell første juledag. Dette bildet er fra 2016. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Han forklarer at å gå i kirken på julaften er en moderne ting, som først for alvor ble vanlig utover på 1960- og 1970-tallet.

- Det vil si etter at folk flest fikk bil. De fleste gjør dette for julestemningens skyld, men julaften er som sagt ikke en kirkelig høytidsdag. Det er imidlertid første juledag, da vi feirer Jesu fødsel. Derfor har vi for eksempel midnattsmessen i Peterskirken i Roma, ettersom det er fra midnatt vi feirer Jesu fødsel, forklarer konservator Risåsen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer