Voksne barn:

Derfor flytter mange unge hjem til foreldrene igjen

Mange unge flytter tilbake til foreldrene igjen selv om de egentlig har forlatt redet. Hvorfor det? Og er det egentlig så bra?

FLYTTE HJEM: Er det egentlig bra at barna flytter hjem - når de har forlatt redet? FOTO: NTB
FLYTTE HJEM: Er det egentlig bra at barna flytter hjem - når de har forlatt redet? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Når barn flytter hjemmefra, «flyr de ut av ­redet». Men det finnes ikke noe tilsvarende uttrykk for å fly tilbake igjen, for vi opp­fatter det som en endelig handling. Når ­barna er flyttet, skal de ikke lage en u-sving og sette kursen mot kjøreretningen.

Og likevel. Det er faktisk et stort antall barn som gjør akkurat det. Snur om og går inn døra til mammas og pappas hus igjen.

– I stedet for å se det å flytte hjemmefra som noe man gjør én gang, gjelder det for mange unge at det er en gradvis prosess, der man flytter mer og mer hjemmefra, sier forskningsleder Niels Ulrik Sørensen ved danske ­Aalborg Universitet.

Fenomenet har et navn: bumerangbarn. Et begrep som illustrerer nettopp det som åpenbart er mer utbredt enn de fleste av oss vet: At svært mange barn ikke flytter hjemmefra én gang, men kommer tilbake. Noen ganger mer enn én gang.

Flytter ofte hjem på grunn av kjærlighetsbrudd eller økonomi

Det er virkelig mange av dem. Dansk statistikk viser at det i 2018 flyttet 87 000 unge i alderen 15–29 år hjemmefra. Hele 30 000 av dem, altså hver tredje, ­flyttet tilbake til barndomshjemmet alt samme år. En spesiell opplevelse for de fleste foreldre, som mente at de allerede hadde vinket farvel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer