Tiden går fort:

Derfor går tiden fortere når du blir eldre

- Det er jo litt skremmende, sier psykolog til KK.

TIDEN GÅR FORT: Mange voksne føler at dagene, ukene og årene flyr forbi, uten at de stopper opp og tenker over de små øyeblikkene. Foto: NTB
TIDEN GÅR FORT: Mange voksne føler at dagene, ukene og årene flyr forbi, uten at de stopper opp og tenker over de små øyeblikkene. Foto: NTB Vis mer
Publisert

«Hæ, er det allerede fem år siden vi var i det bryllupet?».

For barn kan fjorårets ferie virke som evigheter siden, men for mange voksne føles det som om tiden flyr. Jo eldre vi blir, jo fortere går tiden.

Dagene, ukene og månedene går ofte i ett, uten store endringer i livssituasjonen vår. Derfor føles det som om dagene flyter sammen i en stor grøt av dager som det er vanskelig å skille fra hverandre.

Du har nok opplevd å møte et barn som du ikke har sett på en stund, og fått litt sjokk når du innser hvor fort tiden har gått. «Hæ, har dattera til fetteren min blitt 10 år allerede, hun var jo nettopp 3 år...»

Så hva er grunnen til at tiden tilsynelatende flyr når vi blir eldre? Og er det mulig å få tiden til å stoppe opp litt?

RUTINEPREGET LIV: En hverdag med rutiner der den ene dagen ligner den andre, bidrar til at vi føler at tiden flyr. Foto: NTB.
RUTINEPREGET LIV: En hverdag med rutiner der den ene dagen ligner den andre, bidrar til at vi føler at tiden flyr. Foto: NTB. Vis mer

Handler om perspektivet

Tiden går selvfølgelig ikke fortere når vi blir eldre, men det er vår oppfatning av tiden som endrer seg med alderen.

For mange av oss forsvant 2022 i en fei, og du føler kanskje at det nettopp var nyttårsaften i 2021.

Vår oppfatning av dager, uker og år blir påvirket av perspektivet vårt. Oppfatningen av tid påvirkes av hukommelsen og hvor mye du har opplevd. For en 8-åring er en uke en stor del av livet deres. For en 80-åring er en uke en kort periode, noe som bidrar til følelsen av at det gikk fort.

For en voksen person som stort sett gjør det samme hver dag, kommer året til å smelte sammen i tankene deres og de vil føle at det gikk fort.

De fleste dagene er like

- De fleste voksne føler at tiden går fortere med alderen, det sier de fleste klientene mine. Vi opplever at tiden går fortere jo eldre vi blir fordi hverdagen blir mer rutinepreget. Dagen i dag er ganske lik dagen i går, og vi lærer ikke så mye nytt.

Det sier psykolog Andreas Løes Narum i www.parweb.no til KK.

En hverdag med rutiner der den ene dagen ligner den andre, bidrar til at vi føler at tiden flyr.

- For en 8-åring føles sommerferien som er helt liv, og de utforsker og lærer i snitt ti nye ord om dagen. Voksne har lavere grad av læring enn det barn har. Hvis vi skal føle at ferien varer lenge, må vi anstrenge oss for å gjøre noe nytt og annerledes, forklarer Løes Narum.

GOD TID: Mange unge føler at de har all verdens tid, og stresser ikke med at tiden går. Foto: NTB.
GOD TID: Mange unge føler at de har all verdens tid, og stresser ikke med at tiden går. Foto: NTB. Vis mer

Vi har gjort det meste før

- Vi legger bedre merke til nye opplevelser og inntrykk, og vi er naturlig mer oppmerksomme på det som er nytt og spennende. Som barn og unge opplever vi mye for første gang, og alt oppleves derfor mer intenst og det er lettere å huske det vi opplever.

Det sier psykolog og parterapeut Eva Tryti til KK.

Barn og unge opplever mye for første gang, som sin første forelskelse, første reise, første kjæreste, første jobb osv.

Når vi blir eldre har vi færre nye opplevelser og har gjort det meste før. Mye blir automatisert og nervesystemet er vant til de ulike opplevelsene.

- Når du er på ditt livs første sydentur er det spennende å komme til strender, palmer og masse fremmede nye mennesker. Når du har vært på tusen sydenturer tidligere blir det mer rutine. Slik er det med mye her i livet, sier Tryti.

Jo mer rutinepreget livet ditt er, jo mer vil du føle at dagene går i ett.

Prøv å være mer til stede

- Mange tenker «Jøss, er det jul igjen?» eller «Hva? Er det barnet 10 år, hun var jo nettopp 3». Det er jo litt skremmende å føle at tiden går fortere og fortere, men det må ikke være slik, sier Tryti.

- Hvordan kan man motvirke det?

- Du kan ikke motvirke det helt, men du må prøve å leve mens du gjør det. Vær mindful, råder psykologen.

Mindfulness handler om å være til stede i øyeblikket. Jo mer vi er til stede i øyeblikket, jo mer opplever vi.

Så selv om du selvfølgelig ikke kan bremse tiden, kan du gjøre tiltak for å føle at den går litt saktere.

Bryt de gamle rutinene dine

Hvis du ønsker å føle at tiden går saktere, slik at livet ikke bare flyr forbi, bør du utfordre din egen komfortsone.

- Hvis du lærer nye ting vil du føle at tiden går saktere. Mestringsfølelsen ved å greie noe nytt er noe mange husker lenge. Bryt de gamle rutinene dine og gjør noe utenfor komfortsonen din. Gjør gjerne noe du er redd for eller frykter, råder Løes Narum.

Hvis du gjør tre ting i dag som er skumle, vil du kanskje huske dagen i dag resten av livet og det kan bli en merkedag i livet ditt.

- Hvis du alltid gjør det samme er det ikke så lett å huske alle dagene. Sett et lite punktum i hverdagen og legg merke til hva du gjør. Prøv å gjøre noe annerledes i dag og noe nytt i morgen, sier han.

LIVET GÅR I ETT: Mange føler at tiden som småbarnsforeldre flyr forbi, fordi dagene går i ett og de tar seg ikke tid til å stoppe opp og tenke. Foto: NTB.
LIVET GÅR I ETT: Mange føler at tiden som småbarnsforeldre flyr forbi, fordi dagene går i ett og de tar seg ikke tid til å stoppe opp og tenke. Foto: NTB. Vis mer

Legg bort mobilen

En stor fiende av tilstedeværelse er telefoner og skjermer. Du har gjerne en impuls om å sjekke sosiale medier og nettaviser, men det gjør at du er lite til stede i livet ditt.

- Tren på å legge bort telefonen. Bruk sansene når du er ute og går tur. Sett deg ned, kjenn på luktene og se ordentlig på bladene og fuglene, og kjenn på temperaturen, oppfordrer Tryti.

Hvis du legger bort mobilen vil du føle at du opplever mer. Da vil ikke tiden gå så fort og du vil føle at dagen varer lenger.

- Det er behagelig å gjøre det samme som du alltid har gjort, men prøv å bryte rutinene og vær aktiv, råder psykologen.

Tryti forteller at mennesker som er døende, og som har kort tid igjen å leve, ofte opplever den siste tiden som veldig intens og føler at den tiden blir forlenget. De blir opptatt av alt som skjer og at det kanskje er siste gang. Mange snakker også ordentlig ut med personer de er glad i.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om