Statsminister Jonas Gahr Støre (62) rigger seg til i sofaen, retter på dressjakken og spør om det gikk hardt for seg når jeg forteller ham at den noe groggy stemmen min er et resultat av gårsdagens julebord med fagforeningen. Han trekker på smilebåndet.
Jeg undres i om jeg er «tilgitt» for å stille opp hos statsministeren «dagen derpå», nettopp fordi at det var julebord med fagforeningen. Jeg lar det bli med tanken.
Bak meg knitrer det i oljepeisen, og en av statsministerens medarbeidere smyger seg inn fra sidelinjen og plasserer lydløst en kaffekopp på sofabordet foran meg.
I stolen ved siden av meg sitter statsministeren blodferske statssekretær og spinndoktor Kristoffer Thoner. Han har allerede forhørt seg mer enn én gang om hva jeg skal spørre statsministeren om.
- Julerelaterte spørsmål, har jeg pliktoppfyllende svart både ham og andre i Støres kommunikasjonsstab.

Det er jo dét Statsministerens kontor har satt som premiss for intervjuet. Selv om det ikke er til å stikke under stol at det frister å spørre den ferske spinndoktoren om hvordan det har vært å stå i den opphetede McKinsey-stormen, som har herjet landet de siste dagene.
Men dette intervjuet skal i stor grad handle om julehøytiden.

Ingebjørg Bratland til KK: - Det er aldri populært å si at jeg ikke kommer hjem til jul
Mange går en vanskelig julehøytid i møte
Jeg kommer likevel ikke unna å høre med statsministeren om han føler på en slags bismak, nå som veldig mange nordmenn går en spesielt vanskelig julehøytid i møte som følge av trang økonomi.
Jeg spør om hans personlige tanker, men får svaret til en statsminister. Støre forklarer at det viktigste for ham og partiet nå er å føre en trygg, økonomisk styring.
- Da må en del andre ting vente. En del ting vi gjerne skulle ha gjort og brukt penger på i Norge, men som det ikke er riktig å gjøre nå. Det krever disiplin og utholdenhet, og det må vi vise sammen, sier Støre med en statsministers alvorlige mine.

Inflasjon, høye renter og skyhøy prisvekst, som Støre peker på at er en konsekvens av pandemien, har fått «den vanlige mannen og kvinnen i gata» til å måtte snu på krona for å kunne betjene boliglån, betale strømregninger og sette mat på bordet.
- Det er mange som opplever dette som utrygt. For meg, som statsminister, er da målet å møte dem og å lytte. Enten det er i en matkø hos Frelsesarmeen, eller i møte med folk i en vanlig hverdag.
«Nå er det vanlige folks tur» bedyret Arbeiderpartiet under valgkampen i 2021, og det ser jammen ut til at det er gått troll i ord. Åpenbart ikke på den måten partiet hadde ønsket, har en del politiske kommentatorer påpekt.
Krisetall på meningsmålinger
Heller ikke meningsmålingene den siste tiden har vært i Arbeiderpartiets favør. «Krisetall» og «historisk dårlig meningsmåling» går igjen i nyhetsbildet.
Jeg spør statsministeren om krisemeningsmålingene den siste tiden. Han ser ned i sofabordet.
- Vi må ta det på alvor, for tallene lyver ikke. Men det er viktig å vite at dette ikke er ved valg, det er det det er: måling av meninger. Men det er tungt å ta imot tallene, fordi at vi vet at det betyr at flere setter seg på gjerdet.

Og kanskje tar han med seg noen tips fra parterapien han og kona Marit Slagsvold (60) har deltatt på sammen, inn i den turbulente tiden han nå er inne i som statsminister.
Ekteparet har vært kjærester i 40 år, og gift i 34 av dem. Sammen har de sønnene Ola (23), Vetle (29) og Magnus (33), og to barnebarn.
For noen år tilbake valgte de å gå inn i terapirommet sammen, for både «å løse problemer, men også skaffe ny, felles inspirasjon» som han forklarer.
- Har man først bestemt seg for å leve sammen lenge, er det viktig å gjøre mest ut av en kjemperessurs i livet, men det krever at man jobber med den, forklarer han.
- Selv folk som kjenner hverandre godt, som vi som har vært sammen i 40 år gjør, kan ha godt av å få ansporing og hjelp til å se både greie og ugreie ting utenfra.

Derfor bør dere gå til en parterapeut tidlig i forholdet
Oppfordrer menn til å si ja til parterapi
Statsministeren oppfordrer, spesielt skeptiske menn, til å være åpen for parterapi.
- Det er lite å være redd for! Vi gjorde det for en god del år siden, og jeg er ikke fremmed for det. For oss, som for mange, er damene mer aktive i å få det til, og det er egentlig bra. Jeg ble i alle fall ikke skremt av den erfaringen, sier han ærlig.
- Dette er bare en liten oppfording til karer der ute som kanskje er skeptisk til parterapi, legger han til.
- Så det var din kone som tok initiativet til parterapien?
- Det vil jeg si!
Han trekker på smilebåndet.
- Jeg gikk i alle fall ikke mot forslaget. Jeg tror mange menn tenker at om man stiller opp på det, havner man automatisk på tiltalebenken. At det bare blir kritikk den ene veien. Men gjør man dette på en skikkelig måte, er det ikke sånn det går.
Statsminister Jonas bekrefter at han også bruker parterapi-erfaringen i politikken.
- Alle erfaringer man gjør seg, har man med seg inn i politikken. Jeg er glad for at jeg har med meg den erfaringen, for som politiker møter man mennesker i ulike livssituasjoner.

Jeg spør statsministeren om han har noen tips og råd til et godt og langvarig ekteskap, men han kontrer med at han nødig vil gjøre seg til formidler av «De 10 beste råd for et godt ekteskap».
Likevel har han noen tanker om hva som skal til for at man sammen kan legge grunnlag for et langvarig og godt ekteskap.
- Det er noen som sier at barn har rett til å ta foreldrene sine som en selvfølge. Det er en trygghet, og de er der alltid. Men partneren din tror jeg det er viktig å tenke at ikke er en selvfølge, og det må man tenke hver dag. Den type relasjon krever at du er der for personen hver dag, forklarer Støre.
Statsministeren trekker også frem tid. Det er viktig å sette av tid til forholdet. Selv er han en travel mann, men flere hundre reisedøgn i året.
- De viktige tingene i livet trenger man å sette av tid til å snakke gjennom og forstå. Selv jeg med min travle timeplan må prioritere dette, også for at man skal kunne oppsøke de gode øyeblikkene sammen.
Gjest i eget barndomshjem
Og denne julen skal statsministeren samles med hele familien, og forhåpentligvis få tid til flere gode øyeblikk med barn og barnebarn. I år skal han være gjest i eget barndomshjem, etter at fjorårets jul for første gang ble feiret i statsministerboligen.
- I år skal jeg feire i barndomshjemmet mitt, hvor sønn, svigerdatter og barnebarn bor. Jeg skal med andre ord være gjest i mitt eget hus, og det gleder jeg meg til!
Statsministeren lyser opp, og det er tydelig at han minnes julene fra barndommen med glede.
- Der har jeg feiret barndomsjul, vært foreldre til barn selv med jul og nå blir det altså en besteforelderjul der. Det er historisk!
- Hva er de viktigste juletradisjonene du har med deg fra barndommen?
- Julene for meg, alle mine 62 år, har vært familiejul med besteforeldre, og nå er jeg jo selv bestefar. Jeg husker veldig godt hvordan julen var i min oppvekst med tre generasjoner, og det å ha tid til bare å være sammen.
På julaften spiser familien Slagsvold/Støre ribbe, mens de tradisjonsrike TV-programmene surrer i bakgrunnen. Før middag er familien på plass i Ris kirke for å synge julesanger, og det blir også sang og gange rundt juletreet.
- Og så får vi se hvem som kommer på døren til julekvelden til de minste!
- Ja, er det bestefar som kler seg ut?
- Nei, det er Nissen som kommer, og han har parkert reinsdyrene sine i skogen, bedyrer Jonas.

- Også de små «veskehundene» blir raskt en trussel i skisporet
Skigåing som meditasjon
I romjulen håper Støre på at han og familien får reist på hytta, slik at han blant annet får prioritert skigåing. Og det er ingen hemmelighet at statsministeren, som er oppvokst et steinkast unna Nordmarka i Oslo, er en habil og seig langrennsgåer.
Jeg forklarer ham at jeg, som også er oppvokst med skigåing i Nordmarka, heller skulle ha gjort dette intervjuet med ski på beina opp til Skjennungstua.
- Jasså, er det skiføre nå? undrer statsministeren.
- For de spesielt interesserte er det det, svarer jeg, og legger lystig til:
- Og det er vi jo begge!
For med årene er skigåing blitt et must for Støre. Både for å ta vare på den fysiske helsen, men også den mentale helsen.
- Jeg ble tatt med på skiturer fra tidlige barneår, men det var ikke alltid bare stas. Etter hvert er jeg blitt veldig glad i å gå på ski, og det er jeg fortsatt. Mer og mer tenker jeg at ski er en viktig ting i livet mitt. Det er fysisk aktivitet, komme seg ut og være i naturen.
Jonas retter blikket mot spinndoktoren, som har sittet lydløst og fulgt med på klokken. Han påpeker at det bare er noen minutter igjen av intervjutiden.
- Vi rakk jo å gå tur da vi jobbet sammen sist, Kristoffer! sier Jonas. Spinndoktoren nikker bekreftende.

- Hva gjør en skitur med deg, Jonas?
62-åringen lener seg tilbake, og nærmest lukker øynene. Jeg ser ham for meg suse ned bakken fra Skjennungstua, slik jeg har sett ham ute i løypene flere ganger før.
- Opplevelsen av langrennsteknikken og rytmen i naturen er for meg nesten som en meditasjon. Du er til stede på en måte som gir veldig mye tilbake, forklarer statsministeren.
Eldstesønnen Magnus, som droppet ut av psykologistudier og ble yogainstruktør, har nok inspirert og påvirket faren til å omfavne meditasjon og pusteteknikker.
- Jeg forsøker å få til yoga innimellom, og har innsett at det er en veldig bra treningsform og måte å koble av på. Vi mennesker blir mer og mer krumme med årene, og yoga er med på å ta det litt andre veien. Det tror jeg vi trenger!

«Kjære Mr. Birken, derfor er langrenn den nye yoga!»
- Gjør meg lykkelig!
Jonas strekker overkroppen så lang den er, og endrer kroppsholdning til en noe mer rak enn han hittil har hatt.
- Hva er favoritt-turene dine i marka?
- Ned Måneskinnsløypa til Sognsvann, den kan jeg kjøre i blinde! Men jeg er også glad i å ta skibussen til Mylla og gå hjem, eller toget til Stryken og gå hjem derfra.
Spinndoktor Thoner peker på klokken og indikerer at intervjuet er over.
- Får jeg én eller to sånne turer i løpet av vinterhalvåret blir jeg lykkelig! avslutter statsministeren mens han reiser seg og strekker frem hånden.
- Håper vi sees i skisporet! smetter jeg inn - uvitende om at jeg bare dager senere skal skimte en rød, godt brukt Swix-jakke suse forbi i skisporet.