Har du noen gang blitt introdusert for en ny gruppe mennesker, for eksempel på en fest, for så å ikke huske et eneste navn rett etterpå? Det bør jo ikke være så vanskelig å huske et navn, men det er veldig vanlig å oppleve at det rett og slett ikke setter seg med én gang.
- Når vi hilser, er vi opptatt av å smile, gi et fast håndtrykk og holde øyekontakten. Ofte får vi ikke med oss navnet i det hele tatt. Du bør ikke klandre deg selv hvis du stadig glemmer navn. Vi kan ikke glemme noe vi ikke har fått med oss, sier Oddbjørn By, som er norgesmester i hukommelse, til KK.
Det kan likevel være skikkelig irriterende, og i noen tilfeller litt kleint, å måtte spørre en person: «Unnskyld, hva var det du het, igjen?». Men, hvorfor får vi ofte ikke med oss navnet i første omgang?
LES OGSÅ: Glemsk? Dette kan være grunnen
Vi er mer opptatt av oss selv
Det kan være flere grunner til at vi lett kan glemme navn vi akkurat har hørt, forklarer psykolog Anne Cecilie Sjøli Bråthen, som har forsket på hukommelsestrening ved Universitetet i Oslo.
- Hvor vi retter fokuset vårt når vi hilser på noen kan være avgjørende. Når vi presenterer oss selv er vi ofte opptatt av hvilket førsteinntrykk vi skaper hos den andre. Vi kan bli selvbevisste, og tenker mest på hvordan vi selv oppfører oss. Da kan vi fort glemme å få med oss hva den andre sier, sier hun til KK.
I tillegg har interessen vi har for den andre personen mye å si for om vi husker navnet eller ikke.
- Interessen for den andre personen kan avgjøre hvor mye vi bevisst eller ubevisst hører etter og retter oppmerksomheten mot det personen sier, samtidig som vi også stenger ute andre sanseinntrykk.
Vi bryr oss for eksempel mer om å huske navnet på en ny sjef, enn navnet på en person vi aldri skal møte igjen. Derfor er sjansen for at vi lar oss distrahere av andre lyder eller hendelser mindre når vi snakker med sjefen, forklarer hun.
Noen av oss er flinkere enn andre til å huske navn, og dette kan rett og slett være fordi noen er mer bevisste enn andre på hva eller hvem de fokuserer på når de hilser på noen.
LES OGSÅ: Husk det du vil huske

Slik blir du flink til å huske navn
Det føles alltid hyggelig og inkluderende når noen du ikke kjenner så godt husker navnet ditt, og med noen grep kan du også bli en av de som kan introdusere alle på festen. Bråthen har noen tips til hvordan du kan bli flinkere til å huske navn.
1. Rett oppmerksomheten mot den du hilser på
Du vet godt hva du selv heter, så det er ingen grunn til å fokusere på ditt eget navn eller hvordan du sier det, forklarer Bråthen.
- Se på personen du snakker med. Legg merke til uttale, dialekt og kroppsspråket til personen. Vi vet at repetisjon er fordelaktig for at ord skal lagres, så spør på nytt dersom du er i tvil. Da er du sikker på at du hørte riktig, og du fått høre navnet to ganger allerede.
2. Repeter navnet høyt
Det kan også hjelpe å gjenta navnet til den du hilser på: «Hei Kari, hyggelig å hilse på deg».
- Ved å selv repetere navnet høyt har du fått litt gratis hjelp til å huske det bedre.
3. Bruk assosiasjon
Det finnes også teknikker man kan lære seg for å bli flinkere til å huske navn eller andre ord. I disse teknikkene bruker man assosiasjon mellom et ord og et navn, og lager et bilde av assosiasjonen i hodet, forklarer Bråthen.
- En variant for å huske navn er å prøve å assosiere et særpreg ved den andres utseende, med navnet deres. Visualiser så dette bildet mentalt. Dersom vi hilser på ei jente som heter Mai, som har store, flotte krøller, kan vi prøve å se for oss et 17. mai-tog i håret hennes, sier hun og legger til:
- Det høres kanskje rart ut, men jo mer surrealistisk bildet vi lager i hodet er, jo lettere har vi ofte for å gjenkalle det senere.
Du kan også finne ord som ligner, rimer eller minner om navnet. Kanskje kan du se for deg en reddik i skjegget til Didrik, eller en rev i fanget til Mikkel.
- Det er uvesentlig om assosiasjonen er logisk for andre, så lenge den fungerer for deg. Det første man tenker på når man hører navnet er ofte et godt hjelpemiddel.
LES OGSÅ: - I løpet av noen minutter danner vi oss et førsteinntrykk av personens karakter, moral og personlighet