Bunadsgeriljaen:

Derfor har Anja gått med bunaden nesten hver dag siden april

KK har kåret Bunadsgeriljaen, ved grunnlegger Anja Cecilie Solvik, til «Årets Ildsjel».

DET FØRSTE BILDET: Dette bildet ble tatt utenfor fødeavdelingen den 31. mars 2019, da Anja Cecilie Solvik var på vei til dåp i Kristiansund. FOTO: Privat
DET FØRSTE BILDET: Dette bildet ble tatt utenfor fødeavdelingen den 31. mars 2019, da Anja Cecilie Solvik var på vei til dåp i Kristiansund. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Våren 2019 sitter 44 år gamle Anja Cecilie Solvik fra Kristiansund i bilen med ektemannen på vei hjem fra en barnedåp i hjembygda. Hun ser på bildet av seg selv ikledd bunad, mens hun flekser muskler foran fødeavdelingen på Kristiansund sykehus.

Bildet har jordmoren Randi Huseth tatt med Anjas mobiltelefon morgenen i forveien.

Anja har nemlig kjent engasjementet bruse i blodet, og bestemt seg for å ta en tur opp til fødeavdelingen før barnedåpen. Engasjementet har ligget latent i fem år allerede, helt siden den gangen hun fikk vite at fødeavdelingen der hun selv ble født i oktober 1974 var truet med nedleggelse. Bakgrunnen var at Helseforetaket i Møre og Romsdal hadde vedtatt å slå sammen fødeavdelingene i Molde og Kristiansund fem år før det nye sykehuset skulle stå ferdig. Det fikk henne til å se rødt.

For fem år siden donerte billedkunstneren Anja et maleri til fødeavdelingen, som hun boltret fast i veggene på sykehuset. «Det bildet her skal aldri tas ned», sa hun den gangen.

Men nå har jordmor Randi fortalt henne at maleriet må ned fra veggen, nettopp fordi avdelingen skal legges ned. Hun bestemte seg der og da for at den siste kvinnen som føder barnet sitt på avdelingen skal få med seg maleriet hjem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer