Pepperkakemysterium:

Derfor har Bertil bare ett bein

Det er mange som lurer på dette!

BARE ETT BEIN: Pepperkaken Bertil mangler høyrebeinet sitt. Hvorfor? Foto: KK
BARE ETT BEIN: Pepperkaken Bertil mangler høyrebeinet sitt. Hvorfor? Foto: KK Vis mer
Publisert

Googler du «Bertil ett bein» får du opp over 30 000 treff. Det samme spørsmålet oppstår hver eneste jul: Hvorfor har pepperkaken Bertil bare ett bein?

Da KK-redaksjonen skulle planlegge årets jul, hadde en av journalistene en boks med Berthas pepperkaker på hjemmekontoret. Og spørsmålet kom selvfølgelig. Vi er like nysgjerrige som mange andre mennesker som har søkt på Google.

Foto: KK
Foto: KK Vis mer

Både NRK og Adressa har tatt tak i spørsmålet. Hvorfor har det seg sånn? NRK fikk tak i administrerende direktør i Baxt AS, Lars Mølbach, som produserer pepperkakene i Norge.

Han kan fortelle at de har prøvd å komme til bunns i mysteriet, men at de ikke har funnet ut av hvordan dette skjedde.

– Det går mange vandrehistorier om den enbeinte pepperkakemannen Bertil, men den mest kjente er at bakeren som originalt hadde oppskriften, synes pepperkaken var så god at han brøt av et bein, spiste det selv, før han sendte kakene videre i prosessen, sier Mølbach til NRK.

Foto: KK
Foto: KK Vis mer

Men til Adresseavisen kan Mølbach fortelle en annen teori. Der sier han nemlig at det kan ha vært et reklamebyrå som hadde ideen. Han visste ikke hvem som hadde kommet opp med ideen, men Adresseavisen klarte å spore opp kreativ leder Celine Sagenes.

Da hun jobbet i Spilberg reklame som ble kjøpt opp av Involve-gruppen for seks år siden. Til avisen forteller hun at pepperkaken er trolig inspirert av et engelsk eventyr hvor en pepperkakemann blir spist av en rev.

- Vi skulle henvende oss til barnefamilier. Tanken var at Bertil skulle være så fristende at man ikke hadde klart å dy seg og hadde tatt en bit. Det var noen i Spilberg som hadde den opprinnelige ideen om en pepperkakemann uten venstrebein, forteller Sagenes.

Lite pepper i pepperkaker

Men hvorfor kalles det egentlig pepperkaker? Sjekker man ingrediensene, er det lite pepper å spore opp – om det er pepper i deigen i det hele tatt.

– En enkel grunn til at det er lite pepper i pepperkaker, er at pepper er sterkt, og man trenger lite for å oppnå ønsket smak, har Jan Arve Stålskjær, som er konditorformann i W.B Samson, tidligere sagt til KK.

Det finnes flere myter om pepperkaker. Les resten av saken her!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer