Erna Solberg

Derfor har statsministeren aldri følt behov for å bruke bunad

- Var ikke vanlig med bunad da jeg konfirmerte meg, sier Erna Solberg til KK.

ERNA SOLBERG: Statsminister Erna Solberg (H) og ektemannen Sindre Finnes, med barna Ingrid og Erik på Eidsvoll i forbindelse med feiring av 200-årsmarkeringen av Grunnloven i 2014. FOTO: Anette Karlsen / NTB scanpix
ERNA SOLBERG: Statsminister Erna Solberg (H) og ektemannen Sindre Finnes, med barna Ingrid og Erik på Eidsvoll i forbindelse med feiring av 200-årsmarkeringen av Grunnloven i 2014. FOTO: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

I år blir 17. mai-feiringen ekstra spesiell ettersom det er nøyaktig 75 år siden Norge ble fritt etter andre verdenskrig, og fordi korona-pandemien som har herjet i første halvdel av 2020 har satt sine restriksjoner på feiringen.

I forbindelse med frigjøringsjubileet, som ble markert på Akershus festning den 8. mai 2020, møtte vi statsminister Erna Solberg (59). I tillegg til å snakke om viktigheten med å ikke glemme betydningen av frigjøringsdagen, fikk vi også tid til å snakke om den forestående 17. mai-feiringen.

På spørsmål fra KK om statsminister Erna Solberg bruker bunad, var svaret kort og godt - med et smil:

- Nei, det gjør jeg ikke!

I BERGEN: Statsminister Erna Solberg veivet med flagget da hun gikk i Hovedprosesjonen i Bergen 17. mai 2018. FOTO: Marit Hommedal / NTB scanpix
I BERGEN: Statsminister Erna Solberg veivet med flagget da hun gikk i Hovedprosesjonen i Bergen 17. mai 2018. FOTO: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Det har rett og slett vært et plagg som 59-åringen fra Bergen aldri har følt behov for å hverken eie eller bruke.

- Da jeg konfirmerte meg var ikke bunad et vanlig plagg å få eller kjøpe. Siden har det aldri vært et så spesielt tidspunkt jeg har tenkt jeg skulle skaffe meg bunad til, sier statsminister Erna Solberg til KK.

Erna Solberg har vært statsminister i Norge siden 2013, og har dermed vært med på utallige tilstelninger der andre har gått i bunad. Men på 17. mai ikler hun seg sin flotteste finstas, og pynter opp med en stor 17. mai-sløyfe.

SOLDATENES TALE: Kaptein Camilla Brevik Hågensen holdt tale på vegne av soldatene 8. mai 2020. Video: Forsvaret Vis mer

- Blir en annerledes 17. mai i år

Denne gangen blir nasjonaldagen annerledes også for statsministeren, ektemannen Sindre Finnes (55) og barna Ingrid (23) og Erik (21). I motsetning til tidligere år blir nemlig Bergen byttet ut med Oslo - på grunn av pandemien.

- Jeg pleier å være i Bergen på 17. mai, og der pleier jeg å gå i hovedprosesjonen sammen med Bergen bystyre. Det er kjempehyggelig å være i sentrum på begynnelsen av dagen, og så har jeg pleid å være på lunsj hos min mor, og nå hos min søster, forklarer Erna.

- Nå blir det jo ikke noe av det, og jeg kommer til å være i Oslo denne gangen. Det har jeg vel kanskje vært én eller to ganger før i mitt liv.

- Det var da vi hadde ansvar for markeringen på skolen, smetter ektemannen Sindre inn.

- Ja, det er fjerdeklassingene på Smestad skole som har ansvar for markeringen hvert år, så da stilte vi opp. Men ellers har jeg vært i Bergensområdet og holdt taler. Så det blir en litt annerledes 17. mai i år, konkluderer hun.

INTERVJU: KK-journalist Malini Bjørnstad møtte statsminister Erna Solberg under frigjøringsmarkeringen på Akershus Festning 8. mai 2020. Til høyre: Ernas ektemann Sindre Finne. FOTO: Andreas Fadum
INTERVJU: KK-journalist Malini Bjørnstad møtte statsminister Erna Solberg under frigjøringsmarkeringen på Akershus Festning 8. mai 2020. Til høyre: Ernas ektemann Sindre Finne. FOTO: Andreas Fadum Vis mer

Det tradisjonsrike barnetoget, som går foran Slottet i Oslo, er avlyst i år - og det samme er det i en rekke andre byer - men det planlegges små og store korona-vennlige arrangementer både live og digitalt. Se en oversikt over hvordan 17. mai-festlighetene blir på Dagbladet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer