I år blir 17. mai-feiringen ekstra spesiell ettersom det er nøyaktig 75 år siden Norge ble fritt etter andre verdenskrig, og fordi korona-pandemien som har herjet i første halvdel av 2020 har satt sine restriksjoner på feiringen.
I forbindelse med frigjøringsjubileet, som ble markert på Akershus festning den 8. mai 2020, møtte vi statsminister Erna Solberg (59). I tillegg til å snakke om viktigheten med å ikke glemme betydningen av frigjøringsdagen, fikk vi også tid til å snakke om den forestående 17. mai-feiringen.
På spørsmål fra KK om statsminister Erna Solberg bruker bunad, var svaret kort og godt - med et smil:
- Nei, det gjør jeg ikke!

Det har rett og slett vært et plagg som 59-åringen fra Bergen aldri har følt behov for å hverken eie eller bruke.
- Da jeg konfirmerte meg var ikke bunad et vanlig plagg å få eller kjøpe. Siden har det aldri vært et så spesielt tidspunkt jeg har tenkt jeg skulle skaffe meg bunad til, sier statsminister Erna Solberg til KK.
Erna Solberg har vært statsminister i Norge siden 2013, og har dermed vært med på utallige tilstelninger der andre har gått i bunad. Men på 17. mai ikler hun seg sin flotteste finstas, og pynter opp med en stor 17. mai-sløyfe.
- Blir en annerledes 17. mai i år
Denne gangen blir nasjonaldagen annerledes også for statsministeren, ektemannen Sindre Finnes (55) og barna Ingrid (23) og Erik (21). I motsetning til tidligere år blir nemlig Bergen byttet ut med Oslo - på grunn av pandemien.
- Jeg pleier å være i Bergen på 17. mai, og der pleier jeg å gå i hovedprosesjonen sammen med Bergen bystyre. Det er kjempehyggelig å være i sentrum på begynnelsen av dagen, og så har jeg pleid å være på lunsj hos min mor, og nå hos min søster, forklarer Erna.
- Nå blir det jo ikke noe av det, og jeg kommer til å være i Oslo denne gangen. Det har jeg vel kanskje vært én eller to ganger før i mitt liv.
- Det var da vi hadde ansvar for markeringen på skolen, smetter ektemannen Sindre inn.
- Ja, det er fjerdeklassingene på Smestad skole som har ansvar for markeringen hvert år, så da stilte vi opp. Men ellers har jeg vært i Bergensområdet og holdt taler. Så det blir en litt annerledes 17. mai i år, konkluderer hun.

Det tradisjonsrike barnetoget, som går foran Slottet i Oslo, er avlyst i år - og det samme er det i en rekke andre byer - men det planlegges små og store korona-vennlige arrangementer både live og digitalt. Se en oversikt over hvordan 17. mai-festlighetene blir på Dagbladet.
