Duftlys

Derfor kan duftlys være en skjult brannfelle

- Ta det på alvor.

DUFTLYS: Særlig én brannfelle overrasket oss. Foto: NTB
DUFTLYS: Særlig én brannfelle overrasket oss. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Mørkt og kaldt ute. Lyst og varmt inne. Tiden for innekos, peis og stearinlys av alle slag er her, og spesielt nå i jula er det ekstra hyggelig å tenne lys som skaper stemning i hjemmet.

Duftlys er sannsynligvis blant favorittene hos mange, og her finnes det jo en rekke råd det kan være lurt å merke seg, både for å få mer lukt - og for å få mer valuta for pengene.

Blant annet er det viktig å kutte veka - hver gang. Helst bør man vente med å slukke lyset til hele overflaten med stearin er smeltet når lyset tennes for første gang for å unngå søkk i midten. Det bør holdes unna trekk, samt at det maks bør brenne i 3-4 timer hver gang for å unngå at veka blir ustabil og flammen for stor.

Men, det hjelper ikke at lukta er god og levetiden lang dersom duftlyset er en stor brannfelle hjemme i stua di. Nylig ble vi nemlig oppmerksomme på brannfarene ved duftlys i glasskrukker. Med et raskt Google-søk ser man nemlig at en rekke populære leverandører av duftlys har en anbefaling til felles:

Duftlysene skal ikke brenne helt ned. Årsak: Det kan være brannfarlig.

Ta Rituals sine hjemmesider som eksempel. De er kjent for sine luksuriøse og populære dufter og selger duftlys selv, og skriver at man skal slutte å bruke lysene når det er 10 mm eller mindre med voks igjen i krukken.

Selv om det er fristende å fortsette å brenne lyset til all voksen er borte, frarådes det på det sterkeste ettersom flammen trenger en solid base av voks for å unngå overoppheting av glasskrukken og dermen fare for brann.

Også et av landets eldste parfymerier, Koch Parfymeri, råder å slukke lyset når det er minst 0,5 cm med voks igjen i bunn. Eller når metallbunnen i veken er godt synlig. Da unngår man for høy varme i krukken og at glasset sprekker og dermed skaper brannfare.

- Ta det på alvor

Her må vi koble på en ekspert, kommunikasjonsrådgiver i Brannvernforeningen, Tor Erik Skaar. Han understreker tydelig at hvis produsenten av det gitte duftlyset anbefaler å slukke flammen i god tid før det er tomt, så villa han i aller høyeste grad tatt det på alvor.

- Dette er faktisk en problemstilling jeg ikke har vært kjent med, men det høres helt logisk ut. Vi vet er hvor skummelt det kan være med levende lys som ikke har tilstrekkelig tilgang til luft, det har vi sett mange eksempler på.

SOT: Det kan være flere grunner til at det oppstår sot på peisvinduet. Her får du råd til hvordan du kan unngå det. Video: Embla Hjort-Larsen / Maja Walberg Klev. Vis mer

Skaar trekker fram hendelser hvor for eksempel hele telys har tatt fyr - ikke bare veken i stearinet. Årsaken bunner i for høy varme og for lite luft.

- Det har ført til flere ubehagelige hendelser, og sannsynligvis gjelder det samme for disse duftlysene. Det kan bli så varmt at alt begynner å brenne. Det er ikke noen lek.

Julegjenstander og dekorasjoner

En annen viktig lysvettregel det er verdt å merke seg: Julegjenstander med telys inni. Her er det lurt å være obs, påpeker Skaar.

- Typisk er små hus og kirker som skal lage stemning og lyse opp. Det er fint å se på, men her er man nødt til å bruke sunn fornuft. Det viktigste er å kjenne på hvor varm gjenstanden blir etter en stund. Hvis det man har lys i blir veldig varmt, da bør man rope et lite varsko.

- I og rundt diverse juledekorasjoner ser vi også at det går galt. Mange pynter med alt fra kongler, gran og andre brennbare gjenstander, for så å putte levende lys oppi. Det er ikke noe lurt, understreker han.

En god del av brannene i Norge oppstår som følge av bruk av levende lys. Derfor har det nå blitt mange gode alternativer på markedet, som for eksempel LED-lys, noe Skaar anbefaler.

- Spesielt for de som av ulike årsaker ikke har den oppmerksomheten som kreves for å passe på et levende lys, så anbefaler vi at man helst bruker LED. De har dessuten blitt veldig fine og hyggelige, så det er et trygt og godt alternativ, avslutter han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om