Trend på Instagram:

Derfor legger kvinner ut bilder i svart-hvitt på Instagram

#WomenSupportingWomen tar helt av i sosiale medier!

KASTET SEG PÅ TRENDEN: Jennifer Garner og Gal Gadot er blant kvinnene som har delt bilder av seg selv i svart-hvitt. Foto: Skjermdump fra Instagram
KASTET SEG PÅ TRENDEN: Jennifer Garner og Gal Gadot er blant kvinnene som har delt bilder av seg selv i svart-hvitt. Foto: Skjermdump fra Instagram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sosiale medier kan brukes til så mangt. Mange bruker det til å dele bilder fra livet sitt, noen ytrer politiske meninger, andre følger favorittkjendisene sine, mens mange gjerne benytter seg av anledningen til å spre et godt budskap.

Tidligere i år ble Instagram-ene våre fylt av svarte bilder i anledning Black Lives Matter-bevegelsen. På en tirsdag i juni, åtte dager etter at George Floyd ble drept av politiet i Minneapolis i USA, delte mennesker over hele verden et svart bilde på Instagram med emneknaggen #blackouttuesday.

Under denne emneknaggen finnes det nå 23 136 399 innlegg! Det er ingen tvil om at sosiale medier er med på å spre budskap og rette oppmerksomhet mot et viktig tema.

Vi er på ingen måte ferdig med Black Lives Matter-bevegelsen, og håper folk fortsetter å engasjere seg, men nå har det oppstått nok en bildedeling som sprer seg som ild i tørt gress.

#WomenSupportingWomen

Emneknaggen du ser skrevet over er den det florerer av i sosiale medier nå. Da vi ble kjent med konseptet, var tanken bak denne emneknaggen at kvinner skal legge ut et bilde av seg selv i svart-hvitt og deretter oppfordre andre til å gjøre det samme. Målet med det hele var at kvinner skulle støtte og løfte hverandre opp!

Men nå har det dukket opp ny informasjon som viser at det startet med noe annet.

Forlaget Memo har oppsummert fint hva denne kampanjen egentlig går ut på. De har lagt ut et bilde at Pinar Gültekin. Hun ble meldt savnet 16. juli i år, og ble funnet brutalt myrdet fem dager senere. Ekskjæresten er arrestert for drapet. Hun ble 27 år gammel.

«Tyrkia er et av de landene i verden med flest kvinnedrap (femicides). Siden 2019 er det registrert nesten 500 kvinnedrap. I tillegg er mørketallene sannsynligvis høye, for mange kvinnedrap blir aldri etterforsket og dermed ikke en del av statistikken. Mange drepte kvinner blir ikke engang funnet. Det tyrkiske rettssystemet gjør ingenting for å stoppe drapene. Snarere tvert imot: tyrkiske myndigheter gjør hva de kan for å ta tilbake lovgivning som er ment å beskytte kvinner mot kjønnsbasert vold.»

De fortsetter med å skrive at kampanjen ble startet for å øke bevisstheten rundt hvor mange kvinner som blir voldtatt og mishandlet til døde.

«Kvinner i Tyrkia og feminister ber om verdens støtte og bevissthet om hva som skjer. De ber om internasjonalt søsterskap.»

Selv om dette budskapet begynner å spre seg godt nå, er det fremdeles mange som ikke har fått det med seg. Mange har delt et bilde av seg selv i svart-hvitt sammen med en emneknagg, mens andre har gjort det tydelig at de ikke helt forstår konseptet.

Det gjorde nemlig Jennifer Aniston. Hun skrev rett ut at hun ikke skjønte utfordringen, men at hun likevel slang seg på for å kunne støtte kvinner:

«Tusen takk til alle de strålende og vakre kvinnene i mitt liv som har sendt meg oppløftende meldinger i dag. Men hvis jeg skal snakke sant, så forstår jeg ikke helt denne #challengeaccepted-greia... Men hvem elsker vel ikke en god grunn til å støtte kvinner! Såååå... Utfordring akseptert!», skriver Aniston.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer