Afghanistan:

Derfor leser de opp nyheter med munnbind

Det har utviklet seg til å bli rene "heksejakten" på kvinner i Afghanistan. Nå protesterer også mennene.

TRIST: Hamed Bahram én av nyhetsankerne som bruker munnbind på TV i Afghanistan nå. Nyhetskanalen mener det er en trist tid. FOTO: NTB
TRIST: Hamed Bahram én av nyhetsankerne som bruker munnbind på TV i Afghanistan nå. Nyhetskanalen mener det er en trist tid. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Etter at Taliban igjen tok makten over Afghanistan i august i fjor, samtidig som vestlige land trakk styrkene sine ut, gikk regimet offentlig ut og sa at de ikke ville innskrenke kvinners rettigheter.

Men siden den gang har regimet gjort det omvendte - til fordømmelse og kritikk fra flere organisasjoner for menneskerettigheter. Det skriver den britiske avisen Independant.

Verre og verre

I november i fjor skrev Journalisten at det talibanske Departementet for fremming av dyd og forebygging av umoral ba TV-kanalene om å slutte å vise dramaserier og såpeoperaer med kvinnelige skuespillere.

LES OGSÅ: Hanifa (24) er analfabet og ble tvangsgiftet som 15-åring

I det siste har de mannlige nyhetsankerne, Nesar Nabil og Hamed Bahram, i den Afghanske TV-kanalen TOLOnews lest nyheter med munnbind på. Det skriver NRK.

Og selv om man de siste to årene er blitt vant til å se reportere med munnbind, har ikke dette noe med pandemien å gjøre.

TVUNGET: TV-anker Khatereh Ahmadi dekker til ansiktet sitt under nyhetssending etter pålegg fra landets regime, Taliban. Foto: NTB
TVUNGET: TV-anker Khatereh Ahmadi dekker til ansiktet sitt under nyhetssending etter pålegg fra landets regime, Taliban. Foto: NTB Vis mer

Taliban har nemlig innført en ny lov som pålegger kvinnelige ankere å dekke til ansiktet mens de er på luften. I protest mot dette bruker derfor deres mannlige kolleger munnbind.

De nye lovene som er blitt innført er blant annet instrukser om at kvinner kun skal forlate hjemmene sine dersom det er høyst nødvendig og mannlige slektninger risikerer å bli fengslet dersom en kvinne bryter kleskoden. I tillegg får ikke jenter lov å gå på skole lenger enn til 6. klasse og kjøreskoler er blitt oppfordret til å ikke utstede førerkort til kvinner.

Ble tvunget

En av kvinnene som jobber i kanalen, Sonia Niazi, delte sin reaksjon på den nye loven med nyhetsbyrået AFP:

«Vi gjorde motstand og var imot det å dekke til ansiktet, men TOLOnews ble presset og fortalt at enhver kvinnelig anker som dukker opp på skjermen uten å dekke til ansiktet sitt, må få en annen jobb eller helt enkelt bli fjernet.»

Videre forteller hun at kanalen ble tvunget til å etterkomme Talibans lov.

Talibans eget direktorat for informasjon og kultur har tidligere kunngjort at loven er endelig og ikke mulig å forhandle om. De forsvarer også alle innskrenkningene for kvinner med deres tolkning av islamsk lovgivning.

Under en pressekonferanse i høst sa Talibans talsperson Zabiullah Mujahid at de kom til å tillate kvinner å jobbe og studere innenfor deres rammer.

VANSKELIG: De kvinnelige journalistene i TOLOnews syns det er vanskelig og skal lese opp nyheter med munnen dekket. Hvis de nekter, kan de bli fjernet fra jobben sin. Foto: NTB
VANSKELIG: De kvinnelige journalistene i TOLOnews syns det er vanskelig og skal lese opp nyheter med munnen dekket. Hvis de nekter, kan de bli fjernet fra jobben sin. Foto: NTB Vis mer

Men Talibans «rammer» er styrt av Sharia-lovene, som i sin tur gir veldig lite rom for rettigheter for kvinner.

Farida Sial, som også jobber som nyhetsanker i TOLOnews sa til BBC:

«Det er greit at vi er muslimer, vi bruker hijab, vi gjemmer håret vårt, men det er veldig vanskelig for en anker å dekke til munnen sin i to-tre timer i strekk når vi leser opp nyheter. Taliban ønsker å fjerne kvinner fra det sosiale og politiske livet.»

Rene heksejaken

Beate Ekeløve-Slydal er politisk rådgiver i Amnesty International, som følger situasjonen i Afghanistan tett.

Hun sier at seirene man hadde med å styrke kvinners rettigheter i landet, ved å sikre jenter og kvinners rett til utdanning, arbeid, politisk deltakelse og større frihet, er nå i ferd med å gå tapt.

– Slik situasjonen nå er så ser fremtiden for kvinner i Afghanistan mørk ut. Kvinnelige journalister, menneskerettighetsaktivister og tidligere parlamentarikere blir forfulgt, truet og tatt. Til tross for at Taliban lovet at dette ikke skulle skje, så er det rene heksejakten på flere av disse og mange frykter for livet.

Hun legger til at Amnesty International derfor jobber derfor aktivt for å forsøke å få mange av disse kvinnene ut av Afghanistan og i trygghet.

Solidaritet: TV-anker Nesar Nabil bruker maske når han leser opp nyheter for å protestere mot loven som pålegger kvinner å dekke til munnen sin når de er på TV. FOTO: NTB
Solidaritet: TV-anker Nesar Nabil bruker maske når han leser opp nyheter for å protestere mot loven som pålegger kvinner å dekke til munnen sin når de er på TV. FOTO: NTB Vis mer

– Hva slags risiko tar deres mannlige kolleger ved å protestere åpenlyst?

– Det er utrolig viktig og bra at også mange menn protesterer mot at kvinnene fratas sine rettigheter! For dette risikerer de å bli utsatt for trusler og å bli arrestert, sier Ekeløve-Slydal.

Trist og uakseptabelt

Også sjefen for nyhetskanalen, Khpolwak Sapai, har uttrykt sin misnøye med loven og skrev i en Facebook-post søndag:

«Vi er alle triste. Vi er i dyp sorg i dag.»

Taliban hadde kontroll over Afghanistan mellom 1996 og 2001. Også da innførte de strenge regler for kvinner. Som lov om bruk av burka offentlig, hvor til og med øynene er skjult og ingen skolegang.
At det nå, over 20 år senere igjen blir store innhugg i rettighetene til Afghanistans kvinner er noe som opprører mange.

Over er bilde fra TOLOnews på Instagram. På deres nettside har nyhetsstedet dessuten skrevet en sak mer overskriften:
«Alle TOLOnews nyhetsankere dekker til ansiktet i solidaritet med kvinnene.»

– Det er fullstendig uakseptabelt at Taliban innskrenker kvinners rettigheter. Jeg er opprørt over kunngjøringen som varsler om at kvinner i Afghanistan må dekke ansiktet sitt offentlig, ikke kan kjøre bil og bare forlate hjemmet når det er nødvendig, skriver statssekretær Henrik Thune på Regjeringens nettside 8. mai.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer