Reise alene

Derfor reiser Anne Marie helst på ferie alene

– De familiekjære spanjolene synes kanskje litt synd på den halvgamle dama som sitter alene på restaurant.

REISE ALENE: Etter hjerteinfarktet bestemte Anne Marie seg for å tørre å følge sine drømmer. FOTO: Privat
REISE ALENE: Etter hjerteinfarktet bestemte Anne Marie seg for å tørre å følge sine drømmer. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– I vinter gjorde jeg noe jeg ikke har gjort på mange år. Jeg reiste alene. Leide en airbnb leilighet i Albir i Spania, og var der i tre uker, sier Anne Marie Pile.

– Det var veldig fint, og det var deilig å få så mye tid alene.

Når høsten er på sitt mørkeste, drar Anne Marie på en ny tur alene. Hun har valgt Villajoyosa, også i Spania, fordi det er mer autentisk. Anne Marie vil gjerne forbedre spansken sin. Hun har erfart at det ikke er noe problem å bli kjent med andre hvis man ønsker det. I Albir er det mange norske pensjonister, på neste tur håper Anne Marie å bli kjent med mennesker i lokalbefolkningen også.

Vil benytte mulighetene

Anne Marie presiserer at hun synes Norge er et flott og vakkert land, og at nordmenn flest er hyggelige og greie. Hun har flere utdanninger og jobber innen rus og psykisk helse. I jobben møter hun folk hele dagen, hun trives godt, men det kan være mye å fordøye.

– Vi holder åpent hele året, og jeg har en veldig grei sjef, som lar meg ta sommerferie på andre tider av året. Jeg jobber gjerne hele sommeren, og de fleste kollegene mine vil gjerne ha fri, så det blir vinn-vinn, sier Anne Marie på telefon fra Flekkerøya utenfor Kristiansand.

Dialekten røper at hun ikke er oppvokst på Sørlandet, og Anne Marie forteller stolt at hun er fra baronibygda Rosendal i Kvinnherad kommune, Vestland kommune. Det er der, hvor alt er traust og jordnært, hun har røttene sine.

– Jeg flyttet til Kristiansand på grunn av studier i 2009, og siden har jeg blitt her. For ett år siden valgte jeg å flytte ut på denne vakre øya, sier Anne Marie.

Hun har en sønn som hun har hatt eneansvar for, og selv med full jobb, var det ikke mye rom for utenlandsreiser under sønnens oppvekst. Nå er han voksen, mor er fri og frank, og vil kose seg med å reise når hun kan.

PLAN: God planlegging er et must før hun legger ut på tur, for Anne Marie liker fortsatt å ha kontroll. FOTO: Privat
PLAN: God planlegging er et must før hun legger ut på tur, for Anne Marie liker fortsatt å ha kontroll. FOTO: Privat Vis mer

Trygghet kommer først

Da Anne Marie var 53 år, fikk hun et akutt og alvorlig hjerteinfarkt, hun beskriver det som å se døden i hvitøyet. Hun ble naturlig nok redd for at det skulle skje igjen.

– På min første utenlandsreise etter hjerteinfarktet, dro jeg sammen med en venninne. Mye ble imidlertid ødelagt av mine katastrofetanker. Tenk om jeg faller om her, hvordan skal jeg få hjelp, var tanker som kvernet i hodet, sier Anne Marie.

– Da jeg kom velberget hjem, tok jeg et oppgjør med meg selv, eller rettere sagt med angsten. Jeg har bestandig vært veldig trygg i meg selv, og ville ikke la meg styre av denne nye angsten. Heldigvis hjalp peptalken. Sykdom eller ulykker kan skje med alle, men vi kan ikke gå rundt og engste oss for det hele tiden.

Anne Marie beskriver seg selv som selvstendig. Hun sier hun hadde en klok far, og har fulgt hans oppfordring:

– Pass på at du aldri havner i en livssituasjon der du blir økonomisk avhengig av en mann!

Anne Marie er eventyrlysten, og har reist en del. I forbindelse med en av utdanningene, bodde og jobbet hun med gatebarn i Bolivia. Da var hun nødt til å lære spansk, og læringskurven var bratt. Kultursjokket var enormt, for en som kom fra trygge, lille Norge.

Anne Marie snakker bra engelsk, og som godt voksen er hun opptatt av trygghet. Derfor holder hun seg helst i Europa, men presiserer at man må være forsiktig og passe på tingene sine uansett hvor man er. Også i Norge.

– Trygghet og kommunikasjon er noe av det jeg setter høyest når jeg velger reisemål og bolig. Mobilen er bestandig oppladet når jeg går ut. Jeg er jevnlig i kontakt med venner hjemme, og med sønnen min stort sett daglig. Jeg har helårs reiseforsikring, har alltid med meg Helfo-kortet og kopi av passet i vesken, sier Anne Marie.

– Slik kan jeg lettere få hjelp, og mine nærmeste bli informert, dersom det skulle skje noe. Tar jeg taxi alene, viser jeg sjåføren at jeg har tatt bilde av nummeret og sendt det til noen hjemme. Slik sikrer jeg også at taxiturene er trygge.

GLEDE: Nå holder jeg på å planlegge neste ferie, og gleder meg veldig. FOTO: Privat
GLEDE: Nå holder jeg på å planlegge neste ferie, og gleder meg veldig. FOTO: Privat Vis mer

Forberedelsene er viktige

Klimaet er også noe Anne Marie legger vekt på. Hun synes det blir for varmt om sommeren i Middelhavslandene, og velger helst vår og høst når hun reiser hit.

Hun koser seg når hun planlegger neste ferie, og sjekker muligheter på blant annet TripAdvisor, Google og Airbnb. Hun leter etter steder som matcher akkurat hennes ønsker og behov. At boligen har sentral beliggenhet og er ren og ordentlig, er viktig for Anne Marie, som ikke kjører bil i utlandet. Her har hun nytte av anbefalingene hun finner på nett.

– At jeg reiser alene, gjør planleggingen mye enklere, jeg har ingen andre å ta hensyn til. Reiser man flere sammen, må selvsagt alles behov og ønsker i størst mulig grad ivaretas.

Anne Marie sjekker alt fra restauranter og kaffebarer til museum og bokhandlere i nærområdet der hun skal bo. Hun ler da hun forteller at hun har en tendens til å kjøpe utenlandske bøker, der hun bare forstår en brøkdel av innholdet. Hun liker litt rare og spesielle steder, som nødvendigvis ikke er de største turistattraksjonene. Når hun reiser utenom vanlig ferietid, er det også færre folk og det kan være mer å velge blant. Hun setter pris på væremåten til folk i sydligere land, synes det er befriende at de tør å vise sånt begjær til livet.

– Jeg traff mange hyggelige mennesker på min forrige reise, men late dager med lesing, turgåing og bilturer til små landsbyer i fjellene var også fint. Det finnes mange muligheter om man vil reise rundt.

Selv om hun finner mye informasjon på forhånd, er Anne Marie alltid åpen for muligheter som dukker opp underveis. Hun er interessert i andre lands kulturer og opplever å bli tatt veldig godt imot.

– Kanskje synes de familiekjære spanjolene litt synd på den halvgamle dama som sitter alene på restaurant, sier Anne Marie og ler.

– Men jeg koser meg med bare å sitte og kikke. Jeg drikker lite alkohol, og er ikke interessert i det mange nordmenn forbinder med fest og moro. Dessuten har jeg vanligvis med meg bok, ukeblad eller Ipad, som jeg kan feste blikket på ved behov. Og får jeg italiensk mat eller tapas, er jeg storfornøyd.

UTENFOR SESONG: Anne Marie reiser gjerne på vår og høst for å unngå de store folkemassene. FOTO: Privat
UTENFOR SESONG: Anne Marie reiser gjerne på vår og høst for å unngå de store folkemassene. FOTO: Privat Vis mer

Psykologens råd

Danielle Legland er psykolog ved Psykologkontakten.no. Hun oppfordrer deg til å vær ærlig med deg selv på hva du ønsker å få ut av turen du planlegger alene. Er det for å bli kjent med nye mennesker, eller er det for å være alene og finne ro? Dette er viktig for både planlegging av tidspunktet du reiser på, men også for aktivitetene du velger du deg.

– Planlegger du en sosial tur, er høysesong bedre enn lavsesong, og motsatt. Dersom du ønsker høy grad av sosialisering, kan det være en treningsreise du skal velge, eller du kan velge deg en oase av et hotell å tilbringe store deler av tiden der, sier psykologen.

– Videre kan mange kjenne seg sosialt ukomfortable når man skal spise på restaurant alene. Jeg tenker at en god miks mellom å spise måltider alene i ro, samt utfordre seg selv med noen måltid på restaurant alene, er optimalt. Kjenner du på sosialt ubehag er et tips å ha et utovervendt fokus hvor du legger merke til farger, dufter og arkitektur i lokalet for eksempel. Dette demper uroen.

Danielle Legland mener den viktigste forutsetningen for å kunne ha det fint på ferie alene er å kjenne seg trygg. Hun anbefaler derfor å undersøke både lokalisasjon og typen hotell svært nøye før du reiser. Når du skal ut å gå alene kan det være smart å informere resepsjonen om tidspunkt du antar å være tilbake, slik at de kan ta kontakt om du uteblir.

– Legg også igjen et telefonnummer til noen de kan kontakte dersom noe skulle skje. Dette gir trygghet for alle parter, sier Danielle Legland og ønsker god tur.

ALENE: – Kanskje synes de familiekjære spanjolene litt synd på den halvgamle dama som sitter alene på restaurant. FOTO: Privat
ALENE: – Kanskje synes de familiekjære spanjolene litt synd på den halvgamle dama som sitter alene på restaurant. FOTO: Privat Vis mer

Må finne det som passer for akkurat deg

Anne Marie tror ikke alenereiser, der man planlegger alt fra a til å selv, passer for alle. Selv prøvde hun en gruppereise til Maldivene i fjor høst. Hun visste at det var spesielle regler hun som turist måtte følge der, og tenkte det var greit å være flere. Det er blant annet muslimsk sharialov på Maldivene.

– Det var helt sikkert ikke noe i veien med reisen eller opplegget, men jeg fant fort ut at den type reise ikke passer for meg, forklarer Anne Marie.

– Jeg ble nesten satt tilbake til skoleturer, dere alle måtte vente, og alle skulle være venner med alle. Jeg liker nok bedre å være min egen tur-regissør. For andre, som reiser alene, men som ikke ønsker å være helt alene, kan gruppereiser og tematurer være midt i blinken.

Den reiseglade kvinnen legger ikke skjul på at hun også kan møte utfordringer når hun reiser alene. At hun glemte håndvesken på et toalett på Gardermoen, og nesten ikke kom med flyet, har gjort Anne Marie enda mer bevisst på å passe godt på sakene sine. Kofferter kan være tunge å slepe, så det gjelder å pakke lett.

– Alt i alt er det langt flere fordeler enn ulemper ved å reise alene. Man er sårbar, og det kan være vanskelig å skille de som virkelig vil hjelpe, for eksempel med å bære kofferten, og de som vil rane deg. Kjeltringer finnes dessverre i alle land. Heldigvis har jeg bare opplevd snille, fine mennesker, sier Anne Marie, som mener man kommer langt med sunt folkevett.

– Jeg prøver å være kreativ og løsningsorientert, slik at jeg ikke får panikk hvis noe ikke går helt etter planen. Jeg setter pris på å kunne gjøre alt i mitt eget tempo, da ordner det meste seg uansett. Nå holder jeg på å planlegge neste ferie, og gleder meg veldig.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer