Reise alene:

Derfor reiser Christina (28) helst alene

- Når du reiser alene, lærer du så utrolig mye om deg selv, hvordan du takler situasjoner, og du blir mentalt sterkere for hver gang.

REISER HELST ALENE: Christina H. Skaatan (28) har reist til 48 land, og målet er 198. Neste år, skal hun reise i et helt år. FOTO: Privat
REISER HELST ALENE: Christina H. Skaatan (28) har reist til 48 land, og målet er 198. Neste år, skal hun reise i et helt år. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Christina Hågenvik Skaatan (28) har gjort det mange drømmer om, men få gjennomfører. Hun har reist til 48 land, på alle kontinenter utenom Antarktis. Målet hennes er 198 land. Mange av disse landene, har hun reist til helt alene.

Hvorfor begynte du å reise alene?

– Se for deg at du er helt alene, i et helt nytt land, og du ikke kjenner et eneste menneske på den halvdelen av jordkloden du befinner deg på. Du er langt borte fra alt du kjenner, og alt som er trygt. Det er tøft. Men så klarer du å finne frem dit du skal, du finner et sted å sove, du får nye venner, i tillegg til å møte på prøvelser og opplevelser du ikke visste fantes. For meg er det ingen følelse som er så god og sterk som den selvstendighetsfølelsen jeg kjenner på da, sier Christina, og utdyper:

STARTET MED BACKPACKING: Reiselysten til Christina begynte å blomstre da hun var på utveksling i New Zealand i 2012. FOTO: Privat
STARTET MED BACKPACKING: Reiselysten til Christina begynte å blomstre da hun var på utveksling i New Zealand i 2012. FOTO: Privat Vis mer

– Følelsen av at jeg klarer meg selv, på tross av alt… den følelsen er jeg hektet på, og det er den jeg søker etter. Derfor reiser jeg helst alene.

Christina synes det er veldig hyggelig å reise sammen med venner, slik at hun har noen å dele minner med, men hun får ikke den samme opplevelsen og følelsen av selvstendighet, som når hun reiser alene.

– Når du reiser alene, lærer du så utrolig mye om deg selv, hvordan du takler situasjoner, og du blir mentalt sterkere for hver gang.

– Du lærer å se menneskers verdi, uansett hvor forskjellige vi er. Jeg føler at jeg blir mer empatisk og medmenneskelig av å reise på denne måten. Plutselig sitter du der helt alene i ingenmannsland, og det er en fremmed som sørger for at du klarer deg. Jeg blir ofte helt rørt over hvor gode ukjente mennesker kan være.

Jeg ble helt forelsket i måten backpackere reiser på

Reiselysten til Christina begynte for alvor å blomstre da hun var på utveksling i New Zealand i 2012. Da var hun en fattig student, og backpacking var det eneste alternativet hun hadde.

– Det var der jeg ble «bitt av reisebasillen». Jeg ble helt forelsket i måten backpackere reiser på. Året etter ønsket jeg å reise til Afrika, men ingen ville bli med. Jeg tenkte at jeg ikke kunne la være å oppfylle mine drømmer, bare fordi ingen andre ville det samme.

Christina booket nesten alt gjennom Kilroy i forkant av turen til Afrika. Hun syntes det fungerte bra, og det var trygt i og med at det var første gang på egen hånd.

– Jeg var sjelden alene, selv om jeg ikke kjente folkene fra før. Og slik er det egentlig hele tiden på backpacking. Nå booker jeg aldri via reiseselskap, fordi det er mye billigere uten, og mye friere, men det var fint første gang.

LES OGSÅ: Blir vi mer redde for å være alene jo eldre vi blir?

Får mange nye venner når hun reiser alene

Christina forklarer at det eneste hun faktisk gjør alene, er å fly, og å komme frem til stedet hun skal bo. Hun bor som regel på hostell, og da blir hun alltid kjent med mange nye folk.

– Det er supersosialt, man får nye venner, og blir gjerne med dit de foreslår å dra. Noen ganger er man heldig og finner noen som skal samme vei, og da reiser man sammen så lenge det varer.

Ulempen med å reise på denne måten, er at man etter hvert må ta farvel med personer man blir veldig knyttet til.

– Når du er helt alene i den store verden, knytter du ofte et mye sterkere bånd til folk enn du gjør hjemme. Rett og slett fordi dere blir hverandres trygghet, sier Christina, og fortsetter:

– Ei jente jeg møtte i Mellom-Amerika reiste jeg sammen med i nesten en måned, og jeg tror kanskje hun kjenner meg bedre enn mange av vennene mine hjemme i Norge. Man går jo igjennom så utrolig mye sammen. Vi reiser fortsatt sammen en gang i året.

Til tross for at man sjelden er alene, kan noen dager bli ensomme. Og da gjelder det å være komfortabel i eget selskap.

– Andre fordeler er selvsagt at du selv velger hvor du vil dra, hvilket tempo du vil reise i, og så slipper du å ta hensyn til andre.

Mentaltrener Christine Otterstad, har tidligere snakket om fordelene med å reise alene, til KK:

– Ofte er det bare selve tanken på å reise et sted alene som er mer skummel enn det å faktisk gjøre det. Veldig ofte når det gjelder ting vi ikke har gjort før, er det de verste scenarier vi forestiller oss. Men hvis du ser for deg at du ligger på en strand med en piña colada så er det lettere at det blir hyggelig, forklarte hun.

– Det å ha det litt ubehagelig til tider er nødvendig for å vokse på alle mulige plan. Akkurat dette med å reise på ferie, er en av de minst alvorlige tingene man kan utsette seg selv for. Dette er jo et ønske om å gjøre noe koselig og spennende. Og det vil gi deg nye opplevelser og erfaringer, sa Otterstad til KK.

Sparte nesten 100 000 som fulltidsstudent

Reising kan være veldig dyrt, men ikke nødvendigvis. De fleste klarer å spare til en tur, om de virkelig går inn for det, mener Christina.

– Jeg mener at omtrent alle har råd til å reise. Det er kun snakk om prioriteringer. Noen steder er selvsagt dyrere enn andre, så dersom du har dårlig råd, må du bare velge destinasjon ut ifra budsjett. Asia, for eksempel, er generelt kjempebillig, og du kan være der i flere uker for prisen av én uke i «syden». Du kan være en hel måned i India for 4000 norske kroner.

For å ha råd til å reise, har Christina satt opp et budsjett, hvor hun beregner hvor mye hun har råd til å spare hver måned. Denne summen overfører hun til reisekontoen med én gang hun får lønn – disse pengene går utelukkende til reising.

– Dermed sitter jeg igjen med en sum før ferien, og da reiser jeg dit jeg har råd til å dra. Noen år har jeg bedre råd enn andre.

ER BEVISST PÅ Å SPARE: Christina mener at alle har råd til å reise, om de virkelig prioriterer det, og setter opp en spareplan. FOTO: Privat
ER BEVISST PÅ Å SPARE: Christina mener at alle har råd til å reise, om de virkelig prioriterer det, og setter opp en spareplan. FOTO: Privat Vis mer

Før Christina dro til Afrika, sparte hun i underkant av 100 000 kroner på et halvt år som fulltidsstudent.

– Det er mulig om man jobber hardt nok for det. Denne perioden var jeg servitør ved siden av studiene, og levde kun på tips, bortsett fra lønn som gikk til husleien. Jeg lagde blant annet fellesmiddag for kollektivet til 150 kroner hver uke. Om sommeren hadde jeg tre jobber.

Skal reise i et helt år

Christina er veldig målbevisst, og nå sparer hun penger slik at hun kan reise i hele 2019. Dette er en reise på eget initiativ; istedenfor å studere i ett år til, skal hun reise for å besøke så mange som mulig av verdens solenergiprosjekter, i tillegg til å jobbe som frivillig og ta online kurs for mer faglig påfyll. Hun tar permisjon fra jobben hun har som energirådgiver, for å følge drømmen sin:

– Dette året kommer jeg til å leve litt sånn ”student pluss”, selv om jeg egentlig tjener bra. Jeg har valgt å gjøre dette, fordi jeg ønsker å spesialisere meg i solenergi. Jeg ønsker å sitte igjen med en unik faglig kompetanse på fagfeltet jeg har valgt. På denne måten får jeg jo også et globalt kontaktnettverk, og får lære på en mer aktiv måte, sier hun og legger til:

– Å kombinere karrieremål med reiselysten min, gjør dette til det mest perfekte året noen sinne. Jeg liker å gå min egen vei, og tenke nytt. Jeg tror jeg får mye mer ut av å lære på denne måten, enn å tilbringe enda et år på skolebenken. Jeg har allerede en mastergrad, så nå vil jeg ut og lære i praksis.

Dykket midt på natten i Afrika

Hva er ditt beste reiseminne?

– Det absolutt beste reiseminnet jeg har, må være mitt første nattdykk. Det var på Zanzibar i Afrika. Vi var en gjeng som nettopp hadde fått dykkerlappen, og sammen med alle instruktørene bestemte vi oss for å dykke midt på natten. Å dykke når alt var 100 prosent mørkt rundt meg, var så utrolig skummelt, men mest spennende. Fiskene sov, og alt så liksom så annerledes ut.

Mot slutten av dykket satte alle seg ned i en sirkel på havbunnen. Deretter skrudde de av alle lyktene.

– Rundt oss var det bare kullsvart hav. Mellom oss så vi små partikler som ble selvlysende som ildfluer. Så kom vi opp til overflaten, midt ute på havet, og så opp på stjernehimmelen. Den fineste og klareste stjernehimmelen jeg noen gang har sett. Jeg husker følelsen. Jeg var så lykkelig.

ELSKER Å DYKKE: Christinas beste reiseminne, er fra et nattdykk i Afrika. FOTO: Privat
ELSKER Å DYKKE: Christinas beste reiseminne, er fra et nattdykk i Afrika. FOTO: Privat Vis mer

Ble forlatt midt i jungelen

Selv om Christina har mange fantastiske reiseminner, er det noen som skiller seg ut som skremmende: En gang var hun i jungelen i Guatemala sammen med en guide og andre turister, men midt i jungelen kom hun og to av de andre bort fra resten av gruppen, i kun få minutter. Da de gikk tilbake for å finne resten av reisefølget, var de borte.

– Vi forsto at de hadde gått ifra oss. På dette tidspunktet hadde solen gått ned, og ingen av oss hadde dekning på telefonen. Vi hadde ikke noe kart heller, og det begynte å bli mørkt.

De tre gikk sammen, arm i arm, mens Christina lyste opp veien foran dem med lommelykten på iPhonen. Det regnet, blåste, tordnet og lynte kraftig. De prøvde å lete etter veier som så kjente ut, men til ingen nytte.

– Alle som har vært i en jungel før, vet at det ikke er stille – en million insekter og dyr lagde alle slags høye lyder. Alle begynte å få litt panikk. Jeg kjente spindelvev som traff huden min, og alle som kjenner meg vet hvor redd jeg er for edderkopper. Og dette stedet er kjent for alle sine taranteller… men jeg prøvde å ikke tenke på det, og fokus på å finne veien tilbake.

Etter å ha gått i en liten evighet, fikk den ene vennen til Christina GPS-signal på mobilen sin. De hadde gått i helt feil retning, men takket være kartet som endelig fungerte igjen, klarte de å finne veien tilbake.

– Det var bare flaks at vi kom oss ut. Jeg vil på det sterkeste fraråde å gå ifra gruppen – i alle fall midt i en jungel etter solnedgang, ler hun.

LES OGSÅ: Slik tar du ferie med god samvittighet

Pass på, slik at du ikke blir lurt

Selv om de fleste man møter på tur er greie og hjelpsomme, bør man passe på så man ikke blir lurt.

– Ikke ta imot ting fra de lokale, da må du kjøpe det. Du bør heller ikke gi fra deg for eksempel sko til skopussere – da må du garantert betale for å få skoene tilbake, gjerne upusset, sier hun, og fortsetter:

– Ikke gjør ting som foreslås av tilfeldige folk som kommer etter deg på gaten. Om noen for eksempel kommer bort og sier at de kan kjøre deg gjennom en hel by i tuktuken sin, for en tiendedel av prisen til andre, er det som regel løgn. Det lærte jeg den harde veien. Bruk sunn fornuft, så kommer du langt.

Christinas tips til deg som ønsker å reise mer, og til deg som vil reise alene

  1. Ta lokaltransport, buss eller tog.

  2. Sov på dorm rooms/sovesaler. Det er sosialt og billig.
  3. Ikke book hostell for lenger enn de første dagene. Du vet aldri hvem du møter eller hvilke muligheter som dukker opp.
  4. Det er alltid verdt å stole på Tripadvisors anmeldelser av hosteller. De beste er ofte der det er kulest folk. Se etter sosiale hosteller, ellers kan det bli ensomt i lengden.
  5. Sov hos de lokale på couchsurfing.com. Der kan du faktisk bo helt gratis på noens sofa eller gjesterom. Det er mye tryggere enn det høres ut som, og man får anmeldelser. I tillegg får du ofte også en lokal guide eller en ny venn. Man får mye mer ut av et sted dersom man ser det fra de lokales perspektiv. Couchsurfing har også flere arrangementer i mange byer, som du kan møte andre reisende på.
  6. Jobb på hosteller underveis. Der kan du stå i resepsjonen eller baren et par uker eller mer, og da får du stort sett alltid bo helt gratis, og ofte får du et måltid eller to om dagen. I tillegg tjener du jo gjerne tips, som du kan kose deg for. Slik kan man være lenge på tur, uten å blakke seg helt. Det finnes mange nettsider hvor man kan finne seg slike jobber allerede før man reiser.
  7. Vær åpen for nye opplevelser. Ikke vær redd for å gå litt utenfor komfortsonen.
  8. Pakk smart, og helst minst mulig. Reiser du kun med håndbagasje, slipper du å betale for bagasje på fly. Du trenger ikke engang en femtedel av det du pakker i første omgang. Du får alltid kjøpt klær og andre nødvendigheter der du er, så du trenger ikke å pakke så mye. Jeg skal reise i en sekk som rommer 26 liter i et helt år i 2019.
  9. Er du jente, vil jeg anbefale å pakke tynne kjoler om du skal til varmere land. De er liksom et helt antrekk i bare ett plagg, i tillegg til å være behagelige, og ta lite plass i sekken. Velg kun plagg som tåler å bli krøllet sammen uten å bli rynkete. Ha alltid ett eller to ekstra bankkort med deg, og plasser dem ulike steder i bagasjen.
  10. Du bør alltid la passet bli låst inne på hostellet. De fleste steder har slike skap du kan låse det inn i, så husk å ha med egen hengelås. Det er mye større risiko for at det blir stjålet utenfor hostellet. Ha alle verdisaker inntil kroppen.

LES OGSÅ: Skal du reise i vinter? Disse vaksinene må du ha!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer