Tid og hukommelse:

Derfor synes du tiden går raskere og raskere

Rakk du så vidt å pakke ned julepynten før våren kom?

TID SOM FLYR: Skjønner du ikke hvor tiden blir av? Da er du ikke alene. FOTO NTB Scanpix
TID SOM FLYR: Skjønner du ikke hvor tiden blir av? Da er du ikke alene. FOTO NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Synes du sommerferien i fjor nettopp var over? Da er du ikke alene. For mange av oss virker det som om tiden bare går fortere og fortere - og mens barndommen var preget av eviglange ferier, rekker vi nå så vidt å avslutte på jobb før vi er tilbake.

Så hvorfor er det egentlig slik at tiden virker å raskere og raskere med alderen?

- Jeg synes jo fenomenet om at tiden går fort eller langsomt er fascinerende, sier Truls Egil Wyller, som er professor i filosofi ved NTNU, og blant annet har skrevet boken «Hva er tid».

Den amerikanske forskeren Adrian Bejan, har nylig lansert en teori om nettopp dette. Han mener det er fysiske endringer i hjernen når vi blir eldre som står bak.

Wyller er samtidig opptatt av at opplevelsen av tid ikke bare skjer i hjernen.

- Jeg synes det er viktig å peke på at det som skjer i hjernen ikke er det samme som tidsopplevelsen. Det er hele kroppen som opplever noe – hele personen. Forutsetningen for å oppleve er jo hjernen og nervesystemet, men det er ikke det samme som opplevelsen, sier han til KK.

Førstegangsopplevelser varer lenger

Og det ligger trolig mer enn én årsak bak denne endringen i opplevelsen av tid. En kan handle om rutine og gjentakelse.

- Når vi blir eldre så virker det som om ting skjer raskere og raskere, og det ser vi jo også igjen andre steder. Når du går en tur for eksempel så går det saktere den første gangen. Så går du den turen flere ganger og det går raskere og raskere, sier Wyller.

På samme måte var de første sommerferiene evig lange. I dag føler du kanskje du knapt rakk å pakke kofferten.

- Jeg tror det er mye i det at en førstegangsopplevelse varer mye lenger, og at dette med repetisjon er en vesentlig ting, sier Wyller.

LES OGSÅ: Dette vil barna EGENTLIG gjøre i ferien sin

Minner som ligner hverandre

I den nevnte artikkelen, forklarer Bejan hvordan han mener tidsopplevelsen har sammenheng med at sanseinntrykk prosesseres annerledes i hjernen når vi blir eldre.

Sanseinntrykkene, som, ifølge ham, samles inn som for eksempel enkeltbilder, og så settes sammen til hele opplevelser i hjernen, behandles raskere hos barn enn hos voksne. Disse inntrykkene går altså raskere fra for eksempel netthinnen til hjernen når vi er barn, og derfor ser voksne færre nye bilder på en gitt tid, slik at det virker som om tiden går raskere.

- Denne artikkelen viser jo en fysisk forklaring, som jeg synes er veldig interessant. Han peker på hvordan inntrykkene kommer i et raskere tempo når du er yngre og at det da blir mer opplevelsesrikt. Men jeg tenker jo at det er flere ting enn det som spiller inn.

Dette sier Ylva Østby, som er spesialist i klinisk nevropsykolog, forsker ved UiO, og forfatter av boken «Å dykke etter sjøhester», om hukommelsen.

- For eksempel er det da hukommelsen vår, som hele tiden jobber med å strukturere tiden, både fysisk og psykisk, fortsetter hun.

Hjernen vår jobber nemlig hele tiden med å sortere, spare og kaste minner. Vi husker ikke alle inntrykk rundt oss, og det er hjernens jobb å prioritere.

- Etter hvert som vi har flere minner blir det lettere å kategorisere og minner som ligner på noen vi har fra før, som ikke gir noe nytt og viktig, kastes. Det kan kanskje gi følelsen av at året går fortere, sier Østby.

Når vi opplever ting som minner om ting vi har opplevd før blir det færre store opplevelser – færre ting som må huskes på, og vi sitter igjen med færre store minner.

I tillegg opplever vi som kjent at tiden går fortere når vi er travle.

Tiden flyr når vi har det gøy, men varer samtidig lenger?

Det er mye rundt tidsopplevelsen vår det ikke er så lett å forstå seg på. Du husker kanskje også følelsen av at sommeren raste forbi, men når du tenker tilbake på første dag av ferien så er det kjempelenge siden? Når man har det gøy «flyr» som kjent tiden.

- Og når man kjeder seg så går tiden sakte. Når det ikke skjer noen ting, når du venter på toget for eksempel. Samtidig virker det i ettertid som at tiden har gått fort fordi du ikke har opplevd noe, sier Wyller.

LES OGSÅ: Ny studie viser når i livet vi er lykkeligst

LANGE DAGER: Du husker kanskje de eviglange somrene fra du var liten? FOTO: NTB Scanpix
LANGE DAGER: Du husker kanskje de eviglange somrene fra du var liten? FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kan vi bremse tiden litt?

Eventuelle endringer i hjernen er det kanskje ikke så lett å gjøre noe med, men vi kan kanskje klare å bremse tiden litt om vi synes det går for fort?

- Det blir jo paradoksalt, men jeg tror at det å være litt mer i minnene sine og også mer her og nå er viktig. Det kan sammen gi en følelse av å være litt mer i tiden, sier Østby.

- Det å ta seg mer tid til å la tankene vandre, både fordi det kan hjelpe hukommelsessentre og konsolidere minner. Det kan gjøre dem mer relevante og da gjøre at vi føler vi får litt mer grep på tiden. Det å mimre litt og bruke litt tid på ingenting – det tror jeg er noe man skal verdsette og ikke se på som sløsing med tid.

Wyller påpeker også at klokken gjør noe med tidsopplevelsen vår. I kulturer der man ikke forholder seg til klokken på samme måte som vi gjør får man et helt annet forhold til tid, noe du sikkert har kjent på under en lang ferie, der dagene plutselig blir mye lenger.

- Uten klokken vil vi være mer til stede i nåtiden, sier Wyller.

- Jeg tenker at det er veldig viktig å være til stede i sitt eget liv – ikke bare å legge seg tilbake og registrere alt som skjer.

LES OGSÅ: Tid alene kan være sunt for både deg og parforholdet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer