Kristin Gjelsvik:

Derfor vil vi aldri få se sønnen hennes i sosiale medier

- Små barn blir brukt som statister i sitt eget liv, hvor de står ikledd noe pent tøy fordi mamma skal selge produkter. Det er noe av det jævligste jeg ser.

MYE PÅ GANG: Kristin er en veldig travel dame, som har mye på gang. Nå er det bygging av hus, og hussalg på gang. Foto: Yvonne Wilhelmsen
MYE PÅ GANG: Kristin er en veldig travel dame, som har mye på gang. Nå er det bygging av hus, og hussalg på gang. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer
Publisert

- Skal jeg skru ned lyden på musikken? Eller, det har vel ikke noe å si, jeg snakker så høyt uansett, sier Kristin Gjelsvik (35) med en latter, idet taleopptakeren settes på.

KK er hjemme hos Kristin i Drammen – i det fargerike hjemmet, med den fantastiske utsikten, som nylig ble lagt ut for salg.

Kristin var ikke så gira på å selge huset, men da hun og ektemannen Dennis kom over drømmetomten i hjembyen hans, Stavanger, måtte de slå til. Byggingen av huset er godt i gang.

- Dennis fikk viljen sin til slutt, vet du.

Etter flere år i Oslo, og nå to og et halvt år i Drammen, hadde Dennis fått nok av Østlandet. Hans store drøm var å starte sin egen bar i hjembyen Stavanger – og det har han nettopp gjort.

- Jeg kommer til å savne dette huset. Men avlastningen vi får, i form av god hjelp fra foreldrene til Dennis, er gull verdt. Falk (3) er heldig som har to så spreke besteforeldre på Dennis sin side – han har det jo mye morsommere med dem, enn med oss, sier hun med en latter, før hun blir mer alvorlig:

- Det som ikke er like kjekt, er å flytte fra mamma.

Moren til Kristin har MS, og er avhengig av rullestol. Det nye hjemmet i Stavanger blir derfor tilpasset rullestolbrukere, slik at det skal være enkelt for henne å komme på besøk.

Bor fra hverandre

Kristin er engasjert når hun snakker om det nye huset i Stavanger, og plukker opp mobilen for å vise illustrasjonsbilder. Bildene viser et stort, treetasjes hus med en vanvittig utsikt over sjøen. Takhøyden er 2,60 meter, og badet skal innredes med et frittstående badekar ved vinduet. Det blir mange, store vinduer.

- Det blir helt magisk! Jeg gleder meg, forteller hun entusiastisk.

Kalenderen viser 14. juni. Planen er å flytte inn i februar. I mellomtiden leier de en leilighet i Stavanger, hvor Dennis bor for øyeblikket.

- Dennis flyttet dit i februar, så bortsett fra noen korte besøk, har vi stort sett vært fra hverandre den siste tiden. Jeg har vært her med Falk, men nå er han hos Dennis, og skal være der hele juni. Det er veldig rart, men også deilig. Jeg nyter hvert minutt, og koser meg med å finne på ting for meg selv.

Ikke optimalt å bo i forskjellige byer

Kristin forteller at de siste månedene har gått overraskende bra, men hun understreker at det ikke er optimalt å bo i ulike byer, med såpass stor avstand. I august flytter hun, om alt går etter planen, til Stavanger.

- Jeg skal ikke legge skjul på at vi, som mange andre, har hatt det skikkelig tøft under pandemien. Mange kjenner nok på at forholdet har dødd litt under denne perioden. Vi har sittet mye hjemme, ikke hatt det gøy, og det å være småbarnsforeldre i seg selv er hardt, sier hun.

- Føler du at det er litt Dennis «sin tur» nå?

- Det kan man jo si. Mye av det som har skjedd den siste tiden har vært litt på mine premisser – det har bare blitt sånn. Det blir godt for Dennis å gjøre noe han trives med, og jeg støtter ham i det.

Ville ikke ha barn

Sist jeg gjorde et intervju med Kristin, var sommeren 2018, hvor hun snakket om frivillig barnløshet. Hun var fast bestemt på at hun ikke skulle ha barn.

Et halvt års tid senere, kom nyheten om at hun var gravid. Tre måneder etter det, kom lille Falk til verden.

- Det var på ingen som helst måte planlagt – det kom som et sjokk på både Dennis og meg. Da jeg fikk vite det, raste verden – det var det verste som kunne skje. Men så endret alt seg.

Nå klarer ikke Kristin å se for seg et liv uten sønnen.

- Jeg ville aldri vært foruten den sinnssykt herlige gutten, som jeg elsker høyere enn noe annet. Men jeg vet at livet også hadde vært bra uten barn. Det må det være lov til å si.

- Livet blir begrenset

Kristin har ikke problemer med å innrømme at mammalivet kan være tøft.

- Livet blir begrenset. Det har jeg hatt problemer med til tider. Du mister mye av deg selv oppi alt, i alle fall for en periode. Kroppen er ikke din, du kjenner deg ikke igjen, og kan ikke leve livet slik det var før. Å miste den friheten, var grunnen til at jeg ikke ønsket meg barn.

Selv om hun elsker å være mammaen til Falk, tar hun seg tid til å bare være Kristin – med god samvittighet.

- Nå skal jeg være uten Falk i nesten en måned. Mamma sa til meg at hun aldri kunne klart det. Mange klarer ikke å se for seg å være borte fra barnet mer enn en helg – maks. Men så har du de mødrene som blir en bedre mor av å pleie seg selv litt, sier hun, og fortsetter:

- Jeg er ikke en god mor om jeg er med Falk hver dag, døgnet rundt. Den tiden jeg har som bare Kristin, og ikke bare mamma, er kjempeviktig for meg.

Ble meldt inn til barnevernet

Kristin og Dennis har et kosthold som hovedsakelig består av plantebasert mat. Og da de var åpne om at sønnen deres ville spise den samme maten som dem selv, var det mange som så rødt.

- Jeg hadde nettopp fått et barn, og var i en ny og sårbar situasjon, og så fikk jeg et brev fra barnevernet. En eller annen dame i Ålesund hadde kontaktet dem, fordi sønnen min ikke skulle spise kjøtt. Det var ikke mye hyggelig.

Det som gjorde henne mest forbannet, var misbruket av barnevernets ressurser.

- Selv om saken ble henlagt umiddelbart, måtte den likevel behandles. Og tiden barnevernet brukte på dette, kunne de brukt på barn som virkelig trenger deres fulle fokus. Folk har virkelig lite å gjøre, sier Kristin oppgitt.

Falk har fortsatt ikke spist kjøtt eller drukket kumelk, og lever i beste velgående.

- Vi er ikke helt fanatiske – det hender at vi spiser fisk, sjømat eller bestiller en pizza med vanlig ost. Jeg tror nok at vår sønn får i seg bedre mat enn mange andre, som spiser kjøtt til alle måltider, og ikke liker grønnsaker.

BLE FORBANNA: Kristin forteller om hvordan hun opplevde å bli anmeldt til barnevernet. Foto: Yvonne Wilhelmsen
BLE FORBANNA: Kristin forteller om hvordan hun opplevde å bli anmeldt til barnevernet. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

Vil videreføre gode verdier

- Hva er det beste med mammarollen?

- Alt! Å være vitne til et lite menneske som former en helt unik personlighet, er så kult. Å føre en samtale, de ekte klemmene man får, og å høre gutten si «elsker deg, mamma», er en helt fantastisk følelse.

Selv om det meste er en fryd, forteller hun at noen dager er utfordrende, eller rett og slett dørgende kjedelige.

- Det må være lov å si at det noen ganger er utrolig kjedelig å leke med barn – til og med sine egne. Men å se begeistringen i øynene deres for hver minste lille ting, er ofte en tankevekker. Generelt i livet er vi så opptatt av overfladiske ting, at vi glemmer å sette pris på de små tingene. Barn er så genuint gode mennesker, som vi har mye å lære av.

Kristin er veldig opptatt av å videreføre gode verdier til sønnen. Noe som virkelig ble en øyeåpner da Falk skulle begynne i barnehage, og hun spurte følgerne sine om de kunne anbefale noen barnehager i nærheten.

- Overraskende mange påpekte hvilke barnehager jeg ikke burde velge, da det var mange utlendinger der. Dette gjorde meg rasende! Det var én ting som var viktig for meg i valg av barnehage, og det var at det skulle være en flerkulturell barnehage, hvor barnet mitt fra tidlig alder skulle få se at alle er likeverdige – uansett farge eller etnisitet. Bestevennen til Falk er en liten gutt fra Etiopia. Falk har aldri stilt seg undrende til hans hudfarge, og det er så fint.

Fremtidsplaner

Da Kristin ble mor til Falk, sa hun at hun kunne få et helt fotballag. Om det blir flere barn i fremtiden, aner hun ikke.

- Det hadde vært hyggelig å se Falk som storebror. Selv om jeg vokste opp som enebarn, ser jeg for meg at det er veldig fint å vokse opp med søsken.

Det er i alle fall ikke på Kristins plan i nærmeste fremtid. Først skal hun reise og prioritere å pleie kjærligheten.

- Jeg vil kunne reise på ferie med kun Dennis, så vi kan få tilbake gnisten litt. Vi er veldig eventyrlystne, og elsket å reise sammen. På grunn av Falk og corona, har vi ikke vært på en tur bare oss to, siden sommeren 2018. Det trenger vi, sier hun med et smil.

Roet ned på debattfronten

Kristin snakker mye og fort. Hun forteller blant annet om at hun tok en DNA-test for noen år siden, for moro skyld. At hun er litt italiensk, kommer ikke som en stor overraskelse.

- Jeg har jo veldig mørke trekk, og gestikulerer mye slik italienerne gjør, men DNA-testen viste kun fire prosent italiensk. Jeg er altså 96 prosent skandinavisk! Det var litt mindre spennende enn jeg hadde håpet på, sier hun med en latter.

Å være frempå og uredd kommer godt med når du skal i en debatt. Og det har blitt noen av dem. Alle som kjenner til Kristin, vet at hun ikke sparer på kruttet når det gjelder saker hun brenner for. Men i det siste har det vært mer stille på den fronten.

- Jeg har fortsatt sterke meninger, men da jeg ble mor forsto jeg at jeg hadde andre ting å bruke energi på. Det koster mye å stå i en storm, og det er krevende å forberede seg til debatter. Det gir meg et lite kick, men jeg har kanskje litt andre hjertesaker nå, som ikke byr opp til like mye diskusjon, kanskje.

Eksponering av barn

Samtalen dreier seg inn på eksponering av barn. Engasjementet gløder i øynene til Kristin. Hun forteller at hun jobber mye for å få stoppet «sharenting».

- Å være vitne til hvordan små barn blir brukt som statister i sitt eget liv, hvor de står ikledd noe pent tøy fordi mamma skal selge produkter, er noe av det jævligste jeg ser. Det er barnearbeid satt i system. Og det er det, uansett hvordan man vrir og vender på det. Ja, alle barn synes det er gøy å bli tatt bilder av og se seg selv, men det betyr ikke at de synes det er gøy at bildene blir vist til 200.000 mennesker. Det er mange uskyldige barn som får seg et sjokk når de blir eldre, og ser hva de har vært en del av.

- Hvor gammel skal Falk være før du viser et bilde av ham?

- Aldri. Det skal aldri skje, sier Kristin bastant, før hun fortsetter:

- På lik linje med alle mødre er jeg så stolt av den gutten – han er verdens fineste unge. Jeg skulle gjerne ha lagt ut dette bildet, sier hun, og viser meg skjermspareren sin på mobiltelefonen: Et bilde av de to på tur, hvor Falk smiler lurt.

- Men nei, ingen skal kjenne han igjen. Han skal få vokse opp og være seg selv, ikke bare «sønnen til». Jeg ønsker ikke at han skal «straffes» eller bli mobbet for mine dumme handlinger eller utsagn. Jeg har aldri brukt han i noen reklamer, og kommer aldri til å gjøre det heller.

Kunne tjent fire ganger så mye

Kristin vet at annonsørene betaler godt, og hun mener at hun kunne tjent fire ganger så mye, om hun brukte sønnen i reklameinnlegg.

- Der går min grense. Jeg vil heller tjene mindre og la Falk få være Falk. Det beste jeg får høre er at folk sier til meg at de ikke vet hvordan sønnen min ser ut. Strålende – da har jeg gjort jobben min.

Som offentlig person har man et ekstra stort ansvar, mener 35-åringen.

- Selv om jeg er en offentlig person, betyr det ikke at Falk ønsker å være det. Dette er noe han selv må få bestemme når han er gammel nok til å forstå hva det innebærer, og ikke et valg jeg skal ta på vegne av ham.

Alle barn har rett til et privatliv – det står i FNs barnekonvensjon, poengterer Kristin.

- Å dele hele livshistorien til barnet ditt med tusenvis av mennesker, er ikke å ta hensyn til barnets privatliv. Det er et lovbrudd, men foreldrene har ansvaret. Jeg kunne ønske flere foreldre valgte barnets beste, over sitt eget behov for å dele.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer