Introvert

- Dersom ikke introverte slipper til i arbeidslivet, vil vi i praksis utestenge en tredjedel av befolkningen

Hvorfor er det slik at arbeidsgivere ser på ekstroverte personer som bedre kandidater?

INTROVERT: Introverte personer bruker mer tid med seg selv, og blir kanskje dermed tryggere på hvem de er.  Foto: Shutterstock / GaudiLab
INTROVERT: Introverte personer bruker mer tid med seg selv, og blir kanskje dermed tryggere på hvem de er. Foto: Shutterstock / GaudiLab Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Interessant nok foretrekker arbeidsgivere ekstroverte søkere, i alle fall om vi skal tro stillingsannonsene, sier Espen Skorstad. 

Han er spesialist i arbeids- og organisasjonspsykologi, og har skrevet boken «Rett person på rett plass», som handler om personlighet i arbeidslivet. Han mener mange arbeidsgivere lurer seg selv om de alltid velger ekstroverte jobbsøkere.

Om du legger inn søkeord som «utadvendt» eller «ekstrovert», under «Jobb» på Finn.no får du svært mange treff.

- Det interessante er at du også vil få treff på stillinger der det potensielt kan være direkte uproduktivt å være ekstrovert. For eksempel for langtransportsjåfører, programmerere og regnskapsførere. Hvorfor i all verden trenger man en utadvendt langtransportsjåfør? 

LES OGSÅ: Dette tør ikke norske kvinner si til sjefen

Lettere for ekstroverte å få jobb

Også selve utvelgelsesmetoden er tilpasset ekstroverte søkere, mener Skorstad. 

- Tenk bare på intervjuet. Hvem er det som gleder seg til å bli intervjuet, fortelle om egne prestasjoner og møte en helt ny fremmed? Jo, den ekstroverte. Introverte vil normalt sett grue seg til denne settingen, og vi har også forskningsmessig belegg for å hevde at ekstroverte vurderes som bedre søkere. Kort og godt fordi de behersker det sosiale spillet, som jo et intervju er, i vesentlig større grad enn andre.

- Vi vet også at ekstroverte oftere enn introverte utnevnes som ledere. Samtidig er det ikke nødvendigvis slik at de gjør en bedre lederjobb. Det kan se ut som at mange inkluderer ekstroversjon i sin stereotypi på en leder: Man tenker seg at en leder bør være utadvendt, snakkesalig, livlig og energisk. Det er en misforståelse. Det finnes en hel rekke lederjobber der det kan fungere vel så bra å være introvert, sier Skorstad. 

For det er ikke slik at den ekstroverte nødvendigvis vil gjøre jobben noe bedre enn den introverte. For eksempel er mange introverte mer utholdende og kan sitte lenge og konsentrere seg. De har dessuten mindre behov for å løpe bort til kollegene, eller ta lange lunsjpauser. 

- Introverte har en hel rekke positive egenskaper, sier Skorstad, og lister opp noen: 

  • Det finnes forskning som indikerer at introverte får bedre akademiske prestasjoner, forteller psykologen. Trolig fordi de er bedre til å konsentrere seg og mer utholdende. 
  • De er ofte mindre engasjert i spenningssøken og har mindre impulsiv atferd.
  • De er mindre dominante som ledere og enkelte vil hevde de er bedre til å lytte til andre.
     

- Dersom ikke introverte slipper til i arbeidslivet, vil vi i praksis utestenge en tredjedel av befolkningen. Og følgelig gå glipp av en hel mengde ressurser, sier Skorstad.

- Husk; personer som Albert Einstein, Steve Wozniak (apple-gründer) og J.K. Rowling betraktes alle som introverte, sier Skorstad. 

LES OGSÅ: Bør du fortelle jobben at du er syk eller sliter litt? 

Mange introverte er likevel gode sosialt

Evalill Bølstad Karevold er psykolog og førsteamanuensis ved Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo. Hun vil ikke helt gå med på at det nødvendigvis er lettere å være ekstrovert enn introvert i samfunnet i dag, men mener det viktige er å kunne være god sosialt, noe mange introverte også er. 

- Å være introvert vil si at du ofte foretrekker å være for deg selv, men det kan være mange grunner til at du velger å trekke deg bort fra sosiale situasjoner. Det kan være at du er sjenert eller har angst, og da vil det jo lønne seg å lære seg å være sosial. Men så kan det hende du er god sosial, men liker å være i ditt eget selskap. Motivet for å trekke seg tilbake kan være mye, sier hun. 

Hun mener det at du liker å være for deg selv kan være en god ting på flere måter, så lenge du også kan være sosial. 

- Ved å bruke mer tid for deg selv, er det ofte lettere å fordype deg og bli faglig sterk, samt at du blir mer klar over hva som er viktig for deg. Da er det lettere å være tydelig overfor andre, hvilket igjen gjør dem tryggere. Dessuten ligger det en styrke i det å kunne være alene, å trives alene, og ikke være avhengig av andre. I noen stillinger i arbeidslivet er dette en fordel. 

LES OGSÅ: Slik ble Malin kvitt angsten

Forskjell på hva man mener når man bruker ordet «introvert»

- Det er forskjell på hva folk snakker om når de snakker om det å være introvert og det å være ekstrovert, sier Rolf Marvin Bøe Lindgren, som er privatpraktiserende psykolog ved Grendel evidensbasert psykologi. 

- Det er noen som snakker om det å være introvert som det samme som det å være innadvendt, men jeg mener det er to forskjellige ting. En introvert er en som vender blikket inn mot seg selv.

Mens en ekstrovert blant annet viser entusiasme spontant, vil en introvert være mer kresen. Ekstroverte er glad i å være sammen med andre, og glad i å bruke energi, mens introverte trenger hvile. Men det betyr ikke at introverte ikke kan være utadvendte, og omvendt. 

- Folk tror jeg er ekstrovert, men det er fordi de har sett meg i situasjoner hvor jeg driver med det jeg er interessert i. Kona mi vet veldig godt at jeg er introvert. 

En annen forskjell på introverte og ekstroverte er da at introverte i mindre grad snakker eller gjør noe før de har tenkt igjennom det, noe som selvfølgelig kan være en veldig god ting. 

- Introverte liker å reflektere og tenke, og de tenker før de snakker. Det bør jo gi større kvalitet på det de sier. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer