Rus og overdose:

- Dersom jeg fikk beholde henne, skulle jeg aldri gi slipp

Ruth Marie Donovan (47) hadde mistet både faren og broren, så da søsteren lå livløs etter en overdose, bestemte Ruth seg for å støtte henne uansett – også om hun fortsatte å ruse seg.

NEKTET Å GI OPP SØSTEREN: Alice (til høyre) slet med rusavhengighet i 30 år. Søsteren, Ruth, ga aldri opp håpet, og sto ved hennes side i alle år. FOTO: Silje Holte
NEKTET Å GI OPP SØSTEREN: Alice (til høyre) slet med rusavhengighet i 30 år. Søsteren, Ruth, ga aldri opp håpet, og sto ved hennes side i alle år. FOTO: Silje Holte Vis mer
Publisert

For å forsikre seg om at søsteren var i live, pleide Ruth Marie Donovan (47) å ringe henne tre ganger hver dag, med åtte timers mellomrom. 26. juli 2012 var hun på jobb i Oslo, og fikk følelsen av at noe var galt. Det var ikke så mange timer siden hun hadde ringt, men fornemmelsen om at noe var galt, fikk henne til å ringe.

– Jeg hørte at Alice var fjern. Den ene stemmen i hodet mitt fortalte meg at jeg ikke orket det, jeg var så lei. Men jeg holdt samtalen gående. Etter 25 minutter ble hun borte. Jeg skrek inn i telefonen, men hun svarte ikke.

Ruth ringte nødnummeret, og både politi og ambulanse var raskt på plass hos Alice. Der fant de henne på gulvet – hun var livløs.

Ruth dro til Gardermoen, hastende på vei hjem til Bergen. Alt var svart og hvitt. Hun visste at det sto mellom liv og død.

– Jeg visste ikke om jeg fortsatt hadde en søster når jeg landet. Der og da bestemte jeg meg for at dersom jeg fikk lov til å beholde henne, om hun ville overleve dette, skulle jeg aldri gi slipp.

– Jeg var ferdig med å skamme meg over henne

Mange som er pårørende til en person som er rusavhengig, ønsker å støtte personen på veien mot et rusfritt liv. Men vil man gjøre det om personen ikke er motivert til å gi slipp på rusen?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer