Dessert

Desserthimmelen

La deg lede inn i fristelse. Knepp opp en knapp om det trengs, og gjør rom for seks søte favoritter.

Publisert
Sist oppdatert
Tekst/foto: Hanne BuxrudBRINGEBÆR-TRIFLE(Til 6 personer)8 fingerkjeks (savoiardi)3 ss bringebærsyltetøy1,5 dl madeira/marsala2 bananer250 g bringebær, helst friskeVaniljekrem1 vaniljestang3 dl kremfløte4 eggeplommer1 ts maisenna1 ss sukker, helst bruntTopping50 g skivede mandler3 dl kremfløteStart med vaniljekremen. Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha dem i en kjele sammen med stangen og kremen. Varm sakte opp på middels varme, til rett før kokepunkt. Mens kremen blir varmet opp, visp sammen eggeplommer, maisenna og sukker i en bolle. Har du en ballongvisp, er den best og bruke. Fjern vaniljestangen fra kjelen og visp gradvis inn fløteblandingen i bollen. Ha blandingen straks tilbake i kjelen. Bruk en slikkepott. Middels varme, fortsett vispingen til blandingen tykner. Dette skjer gjerne før den når kokepunktet, men blandingen må ikke koke. Hvis den gjør det, kan den bli kornete. Ta blandingen ta over i en annen bolle, og rør den til en fin røre igjen. Avkjøl. Smør bringebærsyltetøy på den flate siden av 4 kjeks og legg sammen med de 4 uten syltetøy. Akkurat som en sandwich. Del kjeksen med en skarp kniv i 3 biter hver, og legg bitene i bunnen av en bolle som rommer ca. 1,7-2 liter. Sprinkle over med madeira. Rist mandlene i en stekepanne. Pass på at de ikke brenner seg. Del bananene i tynne skiver og legg de over/mellom kjeksbunnen sammen med bringebærene. Visp kremfløten til den er fast, men ikke for fast. Ha vaniljekremen over kjeks, frukt og bær. Fordel over krem og pynt med avkjølte mandler. Sett i kjøleskapet med plast over, til du skal servere den.KRYDDERSYLTEDE BÆR MED COTTAGE CHEESEMOUSSEDenne desserten kan du gjerne lage dagen i forveien.(Til 4 personer)Mousse250 g cottage cheese3 plater gelatin1 vaniljestang0,5 + 2 dl kremfløte75 g sukkerKryddersyltede bær1 vaniljestang250 g sukker2,5 dl vannstjerneanis1 kanelstang1 ss maisenna utrørti 0,5 dl vann200 g steinfrie kirsebær150 g bjørnebær150 g bringebærMousseBløtlegg gelatinen i kaldt vann i 5 minutter. Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha frøene, resten av stangen, 0,5 dl fløte og sukker i en kjele. Varm det opp til kokepunktet. Ta ut vaniljestangen. Klem vannet ut av gelatinen og smelt den i den varme væsken. Ha blandingen og cottage cheesen i en foodprocessor og kjør til bitene i cottage cheesen blir litt mindre. Ha i en bolle og sett til avkjøling hvis det trengs. Til blandingen blir ca. 30°. Pisk kremfløten til løs krem og vend den inn. Sett til avkjøling til den stivner.BærblandingSplitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha dem i en kjele sammen med stangen, sukker, vann, stjerneanis og kanelstang. Kok opp. Rør inn maisennajevningen og la laken småkoke i 2 minutter. Hell laken over kirsebærene (Bærene kan gjerne være dypfryste.De trenger ikke tines før den varme laken helles over). La laken avkjøle før de andrebærene vendes inn, men altså bare hvis de er ferske. La det hele stå kjølig i minimum femtimer – gjerne natten over. Ta ut krydderet før servering.SJOKOLADEMARENGS MED KIRSEBÆR(Til 6 personer)4 eggehviter1 klype salt1 ts maisenna225 g sukker, gjerne brunt1 ts vaniljeekstrakt/vaniljesukker1 ss hvitvinseddik25 g kakaopulver1 boks kirsebær i sirup1 boks vaniljekesam, ev.bland halvparten med lett kesamSett stekeovnen på 140° og visp eggehvitene stive sammen med saltet. Litt etter litt, har du i sukkeret slik at marengsen blir skikkelig blank og flott. Tilsett vanilje, eddik og maisenna. Sikt inn kakaopulveret. På et bakepapir legger du på 12 klatter med marengs. Flat dem gjerne ut litt med skjeen. Stek i 45 minutter. Hvis du merker at de har en myk kjerne, er det flott. De blir best slik. Vær forsiktig når du tar marengsen av papiret og legger dem på en rist. I mellomtiden, sil av kirsebærene men ta vare på sirupen i boksen.Den kan du helle i en liten kjele, kok opp og la det boble 7 minutter. Da blir den skikkelig sirup. Avkjøl. Bland kirsebærene med kesam og legg blandingen på 6 marengser. Sprinkle over med litt sirup, og legg på de siste 6 marengsene. Hvis sirupen er blitt for tykk, varm den bare litt opp. Server med en gang.FLYTENDE SJOKOLADEKAKE(Til 4 personer)100 g smør2 ss mandelmel + litt til formene200 g mørk sjokolade2 eggeplommer2 egg8 ss Baileys/kaffelikørmelisSett stekeovnen på 230°. Smør 4 litt store, ildfaste porsjonsformer med smør. (Bruker du store muffinsformer, vil du nok ha røre til flere enn 4 stykker. Husk å sette ned steketiden). Dryss over mandelmel (knus mandler i foodprocessor). Smelt smør og sjokolade i vannbad. Visp eggeplommer, egg og sukker sammen i en bolle til du får en fluffykonsistens. Vend inn sjokoladeblandingen, mandelmel og Baileys. Fordel blandingen i formene. Stek i 10 minutter. Sikt over melis og server. Hvis du lager sjokoladekakene påforhånd, må du steke ett minutt kortere og varme opp kakene lett før servering, 2–3 minutter.TROPISK HIMMEL(Til 4 personer)3 plater filodeigvegetabilsk oljesesamfrøFrukt1 mango1 papaya1 appelsin1/2 ananas2 ss honning1 dl eplemost1/2 sitronKrem0,5 l yoghurt, helst gresk/tyrkisk8 ss kokosmelk1 limeHvis du ikke får tak i gresk yoghurt, sil av vann fra yoghurt naturell ved og ha den over i et kaffefilter eller tefilter av stoff. La den stå i 30 min. slik at den får rent av seg. Ved å gjøre dette, oppnår du en yoghurt som har en tykkere og søtere konsistens og smak. Skjærfruktene i litt tynne biter. Appelsinen blir best hvis du skjærer ut filetene. Det gjør du ved og først skjære av skallet med en skarp kniv. Så skjærer du med kniven inn i appelsinenrett ved «skilleveggene». Skjær ut tynne båter/fileter. Ha all frukten i en kjele sammenmed sitronsaft, honning og eplemost. Kok 4–5 minutter. Avkjøl. Rør yoghurten med kokosmelk og saften fra limen. Pensle hver lag med filodeig med olje og legg de oppå hverandre på et bakepapir. Dryss over sesamfrø og skjær firkanten i 16 firkanter. Stekpå 180° i ca. 8 minutter. Anrett ved og legge lagvis filodeig (får du ikke tak i filodeig i frysedisken, bruk butterdeig, men kjevle veldig tynt ut), frukt og krem. Denne desserten kan du lage dagen i forveien, men ikke sett den sammen før rett før servering.MANGO-OSTEKAKE(Til 8 personer)Bunn250 g kornmo- eller digestivekjeks110 g usaltet, mykt smør50 g sukker, gjerne mørktFyll3 vanlig mangoer600 g kremost220 g sukker6 egg1 limeDenne kaken kan gjerne lages dagen i forveien. Forvarm stekeovnen til 170°. Ha kjeksen i en food-processor og kjør til den er skikkelig knust. Del smøret i terninger og ha det i sammen med sukkeret. Kjør til du får en «våt sand konsistens». Press kjeksblandingen ned i en springform, ca. 24 cm. Sett den til kjøling mens du lager fyllet. Skrell mangoene ogskjær ut kjøttet fra den store steinen. Eventuelt spar litt til pynt. Kjør mangoen til pure.Tilsett osten og bland videre. Ha i sukkeret, og mens maskinen blander, ha i ett egg omgangen. Til slutt, tilsett saft fra lime og bland til du har en fin røre. Hell røren i formen. Legg et dobbelt lag med aluminiumsfolie på benken og sett springformen på. Brett lagetopp rundt formen, slik at formen blir «vanntett». Sett den i en langpanne og hell kokende vann i langpannen. (Det er best å helle i vannet etter du har satt langpannen i ovnen). Hell i så mye vann at det går opp til omtrent midten på formen. Stek kaken i en time. Ta kaken vekk fra vannbadet og fjern folien. Avkjøl på rist. Den vil nok være litt gelé i midten, men vil steke videre på sin egen ettervarme. Når kaken er avkjølt, dekk til og sett den i kjøleskapet over natten. Pynt med «osteskiver» av mango, eller annen frukt eller bær.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer