Dessert

Desserthimmelen

La deg lede inn i fristelse. Knepp opp en knapp om det trengs, og gjør rom for seks søte favoritter.

Publisert
Sist oppdatert


Tekst/foto: Hanne Buxrud

BRINGEBÆR-TRIFLE
(Til 6 personer)
8 fingerkjeks (savoiardi)
3 ss bringebærsyltetøy
1,5 dl madeira/marsala
2 bananer
250 g bringebær, helst friske

Vaniljekrem
1 vaniljestang
3 dl kremfløte
4 eggeplommer
1 ts maisenna
1 ss sukker, helst brunt

Topping
50 g skivede mandler
3 dl kremfløte

Start med vaniljekremen. Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha dem i en kjele sammen med stangen og kremen. Varm sakte opp på middels varme, til rett før kokepunkt.

Mens kremen blir varmet opp, visp sammen eggeplommer, maisenna og sukker i en bolle. Har du en ballongvisp, er den best og bruke.

Fjern vaniljestangen fra kjelen og visp gradvis inn fløteblandingen i bollen. Ha blandingen straks tilbake i kjelen. Bruk en slikkepott. Middels varme, fortsett vispingen til blandingen tykner. Dette skjer gjerne før den når kokepunktet, men blandingen må ikke koke. Hvis den gjør det, kan den bli kornete.

Ta blandingen ta over i en annen bolle, og rør den til en fin røre igjen. Avkjøl.

Smør bringebærsyltetøy på den flate siden av 4 kjeks og legg sammen med de 4 uten syltetøy. Akkurat som en sandwich. Del kjeksen med en skarp kniv i 3 biter hver, og legg bitene i bunnen av en bolle som rommer ca. 1,7-2 liter. Sprinkle over med madeira.

Rist mandlene i en stekepanne. Pass på at de ikke brenner seg. Del bananene i tynne skiver og legg de over/mellom kjeksbunnen sammen med bringebærene. Visp kremfløten til den er fast, men ikke for fast. Ha vaniljekremen over kjeks, frukt og bær. Fordel over krem og pynt med avkjølte mandler. Sett i kjøleskapet med plast over, til du skal servere den.

KRYDDERSYLTEDE BÆR MED COTTAGE CHEESEMOUSSE
Denne desserten kan du gjerne lage dagen i forveien.

(Til 4 personer)
Mousse
250 g cottage cheese
3 plater gelatin
1 vaniljestang
0,5 + 2 dl kremfløte
75 g sukker

Kryddersyltede bær
1 vaniljestang
250 g sukker
2,5 dl vann
stjerneanis
1 kanelstang
1 ss maisenna utrørt
i 0,5 dl vann
200 g steinfrie kirsebær
150 g bjørnebær
150 g bringebær

Mousse
Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i 5 minutter. Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha frøene, resten av stangen, 0,5 dl fløte og sukker i en kjele. Varm det opp til kokepunktet. Ta ut vaniljestangen. Klem vannet ut av gelatinen og smelt den i den varme væsken. Ha blandingen og cottage cheesen i en foodprocessor og kjør til bitene i cottage cheesen blir litt mindre. Ha i en bolle og sett til avkjøling hvis det trengs. Til blandingen blir ca. 30°. Pisk kremfløten til løs krem og vend den inn. Sett til avkjøling til den stivner.

Bærblanding
Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha dem i en kjele sammen med stangen, sukker, vann, stjerneanis og kanelstang. Kok opp. Rør inn maisennajevningen og la laken småkoke i 2 minutter. Hell laken over kirsebærene (Bærene kan gjerne være dypfryste.
De trenger ikke tines før den varme laken helles over). La laken avkjøle før de andre
bærene vendes inn, men altså bare hvis de er ferske. La det hele stå kjølig i minimum fem
timer – gjerne natten over. Ta ut krydderet før servering.

SJOKOLADEMARENGS MED KIRSEBÆR
(Til 6 personer)
4 eggehviter
1 klype salt
1 ts maisenna
225 g sukker, gjerne brunt
1 ts vaniljeekstrakt/vaniljesukker
1 ss hvitvinseddik
25 g kakaopulver
1 boks kirsebær i sirup
1 boks vaniljekesam, ev.
bland halvparten med lett kesam

Sett stekeovnen på 140° og visp eggehvitene stive sammen med saltet. Litt etter litt, har du i sukkeret slik at marengsen blir skikkelig blank og flott. Tilsett vanilje, eddik og maisenna. Sikt inn kakaopulveret. På et bakepapir legger du på 12 klatter med marengs. Flat dem gjerne ut litt med skjeen. Stek i 45 minutter. Hvis du merker at de har en myk kjerne, er det flott. De blir best slik. Vær forsiktig når du tar marengsen av papiret og legger dem på en rist. I mellomtiden, sil av kirsebærene men ta vare på sirupen i boksen.
Den kan du helle i en liten kjele, kok opp og la det boble 7 minutter. Da blir den skikkelig sirup. Avkjøl. Bland kirsebærene med kesam og legg blandingen på 6 marengser. Sprinkle over med litt sirup, og legg på de siste 6 marengsene. Hvis sirupen er blitt for tykk, varm den bare litt opp. Server med en gang.

FLYTENDE SJOKOLADEKAKE
(Til 4 personer)
100 g smør
2 ss mandelmel + litt til formene
200 g mørk sjokolade
2 eggeplommer
2 egg
8 ss Baileys/kaffelikør
melis

Sett stekeovnen på 230°. Smør 4 litt store, ildfaste porsjonsformer med smør. (Bruker du store muffinsformer, vil du nok ha røre til flere enn 4 stykker. Husk å sette ned steketiden). Dryss over mandelmel (knus mandler i foodprocessor). Smelt smør og sjokolade i vannbad. Visp eggeplommer, egg og sukker sammen i en bolle til du får en fluffy
konsistens. Vend inn sjokoladeblandingen, mandelmel og Baileys. Fordel blandingen i formene. Stek i 10 minutter. Sikt over melis og server. Hvis du lager sjokoladekakene på
forhånd, må du steke ett minutt kortere og varme opp kakene lett før servering, 2–3 minutter.

TROPISK HIMMEL
(Til 4 personer)
3 plater filodeig
vegetabilsk olje
sesamfrø

Frukt
1 mango
1 papaya
1 appelsin
1/2 ananas
2 ss honning
1 dl eplemost
1/2 sitron

Krem
0,5 l yoghurt, helst gresk/tyrkisk
8 ss kokosmelk
1 lime

Hvis du ikke får tak i gresk yoghurt, sil av vann fra yoghurt naturell ved og ha den over i et kaffefilter eller tefilter av stoff. La den stå i 30 min. slik at den får rent av seg. Ved å gjøre dette, oppnår du en yoghurt som har en tykkere og søtere konsistens og smak. Skjær
fruktene i litt tynne biter. Appelsinen blir best hvis du skjærer ut filetene. Det gjør du ved og først skjære av skallet med en skarp kniv. Så skjærer du med kniven inn i appelsinen
rett ved «skilleveggene». Skjær ut tynne båter/fileter. Ha all frukten i en kjele sammen
med sitronsaft, honning og eplemost. Kok 4–5 minutter. Avkjøl. Rør yoghurten med kokosmelk og saften fra limen. Pensle hver lag med filodeig med olje og legg de oppå hverandre på et bakepapir. Dryss over sesamfrø og skjær firkanten i 16 firkanter. Stek
på 180° i ca. 8 minutter. Anrett ved og legge lagvis filodeig (får du ikke tak i filodeig i frysedisken, bruk butterdeig, men kjevle veldig tynt ut), frukt og krem. Denne desserten kan du lage dagen i forveien, men ikke sett den sammen før rett før servering.

MANGO-OSTEKAKE
(Til 8 personer)
Bunn
250 g kornmo- eller digestivekjeks
110 g usaltet, mykt smør
50 g sukker, gjerne mørkt

Fyll
3 vanlig mangoer
600 g kremost
220 g sukker
6 egg
1 lime

Denne kaken kan gjerne lages dagen i forveien. Forvarm stekeovnen til 170°. Ha kjeksen i en food-processor og kjør til den er skikkelig knust. Del smøret i terninger og ha det i sammen med sukkeret. Kjør til du får en «våt sand konsistens». Press kjeksblandingen ned i en springform, ca. 24 cm. Sett den til kjøling mens du lager fyllet. Skrell mangoene og
skjær ut kjøttet fra den store steinen. Eventuelt spar litt til pynt. Kjør mangoen til pure.
Tilsett osten og bland videre. Ha i sukkeret, og mens maskinen blander, ha i ett egg om
gangen. Til slutt, tilsett saft fra lime og bland til du har en fin røre. Hell røren i formen. Legg et dobbelt lag med aluminiumsfolie på benken og sett springformen på. Brett laget
opp rundt formen, slik at formen blir «vanntett». Sett den i en langpanne og hell kokende vann i langpannen. (Det er best å helle i vannet etter du har satt langpannen i ovnen). Hell i så mye vann at det går opp til omtrent midten på formen. Stek kaken i en time. Ta kaken vekk fra vannbadet og fjern folien. Avkjøl på rist. Den vil nok være litt gelé i midten, men vil steke videre på sin egen ettervarme. Når kaken er avkjølt, dekk til og sett den i kjøleskapet over natten. Pynt med «osteskiver» av mango, eller annen frukt eller bær.

Bringebærtrifle
Bringebærtrifle Vis mer
Kryddersyltede bær med cottage cheesemousse
Kryddersyltede bær med cottage cheesemousse Vis mer
Sjokolademarengs med kirsebær
Sjokolademarengs med kirsebær Vis mer
Flytende sjokoladekake
Flytende sjokoladekake Vis mer
Tropisk himmel
Tropisk himmel Vis mer
Mangoostekake
Mangoostekake Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer