EMILIE BECK: Er kjent fra nettserien "Stuck" om barnebruder i Asia. En opplevelse som gjorde dypt inntrykk. Nå vil hun selv lage dokumentarer. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg
EMILIE BECK: Er kjent fra nettserien "Stuck" om barnebruder i Asia. En opplevelse som gjorde dypt inntrykk. Nå vil hun selv lage dokumentarer. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg Vis mer

Emilie Beck

- Det beste rådet jeg har fått, var det Linn Skåber som ga meg

Hun er bare 25 år, men regissør, programleder og student Emilie Beck har allerede en jobbererfaring som imponerer. Kanskje fordi hun fulgte rådet til Linn Skåber?

– Beste rådet jeg har fått er: «Gjør én ting hver dag som du er redd for!». Og det var det Linn Skåber som ga meg, forteller Emilie Beck til KK.no. Mer om det senere.

Emilie Beck er student på dokumentarfilm-linja på Høyskolen i Lillehammer, og har allerede rukket å lage internasjonalt anerkjente kortfilmer og dokumentarer. I høst gjorde hun seg bemerket som programleder i Aftenposten-TV-serien «Stuck», hvor hun reiste gjennom Bangladesh, Kambodsja og Vietnam for å undersøke tematikken barnebruder og jenters rettigheter.

«STUCK»: - Selv om jeg er «den røde tråden» i serien, så handler den ikke om meg. Den handler om de menneskene jeg møter, forteller Emilie. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg
«STUCK»: - Selv om jeg er «den røde tråden» i serien, så handler den ikke om meg. Den handler om de menneskene jeg møter, forteller Emilie. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg Vis mer

Hun kan trygt puttes i kategorien Ung og lovende, og derfor en vi i KK.no gjerne vil snakke om hvordan hun har kommer seg dit hun er i dag. (Psst: Fikk du med deg denne om den unge og lovende komikeren Sofie som har tourettes?)

Vi møter Emilie rett etter at hun har kommet tilbake fra fire uker i Haiti, Brasil og Nicaragua – hvor hun har spilt inn sesong to av serien som nylig høstet en Gullruten-nominasjon.

– Jeg fikk vite om nominasjonen da vi var på location i Nicaragua. Det var helt sjukt! Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle oppleve en sånn ære allerede i 20-årene, sier hun og smiler.

– Selv om jeg er «den røde tråden» i serien, så handler den ikke om meg. Den handler om de menneskene jeg møter, sier hun, og forteller at hun har møtt jenter og kvinner som behandles som nærmest ikke-personer i sine egne liv, fordi de bare er der for å giftes bort og tjene mennene.

– For dem betydde det utrolig mye å bare sett. De ble helt satt ut da jeg spurte om hva de drømmer om – for det er ingen som spør dem om det. Det er ingen som bryr seg.

LES OGSÅ: Leo Ajkic: - Det kom soldater på døra for å hente pappa

Forelsket i Nicolai Cleve Broch

Emilie er tydelig engasjert når hun snakker – hun forteller at når hun arbeider må hun kunne legge hjertet sitt i det hun gjør. Det må bety noe for henne.

– Det er ofte det som provoserer meg som er det jeg vil lage noe om, sier hun og ler:

– Egentlig er jo det litt slitsomt, for det betyr at jeg er sint hele tiden.

Emilie påpeker at film er et sterkt medium, og ved å jobbe med det har man mye makt.

– Hvis man gjør det bra nok, har man faktisk muligheten til å gjøre en forandring. Spesielt som filmskaper, sier hun, og det kan anes at det er mye av grunnen til at hun nå – selv om hun kun er foran kamera som programleder i «Stuck» – spisser seg inn mot å bli regissør.

LES OGSÅ: - Grunnen til at jeg er så avslappet er at jeg har troen på at jeg selv er flink

Før hun satte i gang med «Stuck» hadde Emilie skrevet og regissert et knippe kortfilmer, som har blitt vist og høstet lovord (og et par priser) på ulike internasjonale filmfestivaler. 

Disse filmene tok for seg vennevoldtekt, eldreomsorg og ungdomsgraviditet. Ikke akkurat lett tematikk. I tillegg har hun laget VG-dokumentaren «Det kommer båter» om flyktningkrisen, og hun gjør nå gjør sitt bachelorprosjekt ved dokumentarlinja ved Høyskolen i Lillehammer, om Israel/Palestina-konflikten. 

Selv om hun nå sikter seg inn mot regissør-rollen, var skuespiller hun drømte om å bli da hun var yngre.

Som 18-åring hadde hun allerede vært skuespiller i filmer som «Appelsinpiken» og «Den siste revejakta» – som noen kanskje vil dra kjensel på henne fra. I sistnevnte spilte hun mot navn som Nicolai Cleve Broch, Kristoffer Joner, og Linn Skåber. (Psst: Filmaktuelle Kristoffer Joner åpner opp om rollen i den nye filmen «Hjertestart»)

– Jeg var sykt forelsket i Nicolai fra da han var i «Buddy» og plutselig satt han foran meg på leseprøven. Jeg bare satt og stirret, ler hun, men forteller samtidig at den personen som i ettertid har betydd mest for henne var Linn Skåber.

– Hun sa til meg: «Gjør én ting hver dag som du er redd for, og se hvor du havner». Det er et utrolig verdifullt råd som jeg har tatt med meg videre.

LES OGSÅ: Katrine og Marianne jobber som frivillige i flyktningleir

Hvorfor gjør jeg dette?

Nettopp det å utfordre seg selv til å tørre å gjøre den ene skumle tingen hver dag har pushet Emilie til å ta sjanser hun kanskje ellers ikke ville tatt. Og meget mulig har det bidratt til at hun er der hun er i dag.

Noen ganger har det virkelig vært tøft. Og Emilie har lurt på om det hun gjør egentlig hjelper noen. Særlig var det tøft å møte barnebrudene.

Det er som å prøve å svømme i et vann hvor andre drukner

– Jeg tenkte at jeg så bare elendighet og ikke fikk gjort noe med det. Det er som å prøve å svømme i et vann hvor andre drukner, sier hun og forteller at det som fikk henne til å fortsette var tanken på å gi en stemme til mennesker som tilsynelatende ingen hører på.

– Vi må vise hvordan verden er, og hvor bra vi har det i Norge. Vise folk grunnen til hvorfor det er viktig å forsøke å hjelpe.

Derfor blir hun provosert over tilbakemeldingen hun har fått fra folk som ikke orker å se serien, fordi det blir for tøft for dem,

– Da tenker jeg bare: «Å – er det tøft for deg? Fader heller!», sier hun.

– Alle har godt av å vite hva som skjer i verden. Det betyr ikke at man ikke skal få lov til å gå ut og ha det gøy i sitt eget liv

- Men det å engasjere seg i noe som er utenfor en selv, og sette mer pris på det man har, er viktig.

LES OGSÅ: Jenny Skavlan: Når man ser bilder av barn i redningsvester tenker man jo på sitt eget barn

Seks kjappe med Emilie:

– Om vi ser inn i krystallkula – hvor er du om ti år?

– Hm. Da er jeg 35. Jeg håper jeg allerede har fått laget en spillefilm. Kanskje jeg har påbegynt en familie – det hadde vært hyggelig. Forhåpentligvis har jeg funnet roen mer – jeg er jo ganske rastløs nå. Og jeg jobber fortsatt med temaer som jeg brenner for og synes er interessante.

– Hva vil du råde andre unge lovende jenter til for å oppnå drømmene sine?

– Ta ett skritt av gangen. Ikke gi deg. Ha troen på deg selv. Hvis du er interessert i å drive med film – begynn i det små, og finn folk som vil det samme som deg. Og det er viktig å brenne for det – lidenskapen er nødvendig, for det er så tungt. Hvis man er i tvil, så skal man ikke gjøre det.

– Den største smellen til nå?

– Jeg har en tendens til å ta på meg for mye jobb og ikke roe ned. Etter første sesong av serien møtte jeg nesten veggen og måtte sykemeldes en periode. Jeg fikk streng beskjed om å ta det med ro og reiste på ferie i to uker – det reddet meg.

– Hvordan motiverer du deg på en dårlig dag?

– Da vil jeg gjøre alt annet enn det jeg bør, og noen ganger tillater jeg meg selv det. Men jeg prøver også å si til meg selv hvor heldig jeg er som faktisk får jobbe med det jeg elsker. Og jeg forteller også meg selv: Enten så går det bra, eller så går det over.

LES OGSÅ: Forfatter Namra Saleem: Jeg vil at unge flest skal gi litt mer faen!

– Hva er du mest stolt over å ha oppnådd på veien og hva angrer du mest på?

– Akkurat nå er jeg stolt over Gullruten-nominasjonen. Anger er jeg ikke så god på – jeg liker egentlig ikke det, for hjulet fortsetter å rulle uansett. Men om det skulle være noe, så er det at jeg kan være litt utålmodig og spontan. Det å være utålmodig slår ikke alltid positivt ut.

– Hvem drømmer du om å få fem minutter med?

– Julie Andem. Skulle så gjerne sett hvordan det ser ut inni hodet hennes.

LES OGSÅ: Julie Andem: - Ungdomstiden er fantastisk, men den kan også være helt jævlig

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: