Blodgiverhund

- Det betyr mye å kunne redde andres liv

Elisa-Beth og Lykke gjør en livsviktig jobb, og de håper at flere ønsker å bidra.

BLODGIVERHUND: Lykke (i midten) er årets blodgiverhund. Foto: Privat
BLODGIVERHUND: Lykke (i midten) er årets blodgiverhund. Foto: Privat Vis mer
Publisert

14. juni hvert år markeres den internasjonale bloddonordagen, for å fremme viktigheten av bloddonasjon. Og det gjelder ikke bare for mennesker – behov for blod er også viktig for kjæledyrene våre.

På grunn av dette, kårer AniCura årets «blodgiverhund» for andre gang. Dette for å gi både hund og eier den oppmerksomheten de fortjener, for den livsviktige jobben de gjør.

Blodgivning hos hund skjer på samme måte som hos mennesker: Blodtappingen skjer i løpet av fem til syv minutter, og blod kan gis tre-fire ganger i året.

Årets blodgiverhund

Det var fire kandidater som kjempet om tittelen årets blodgiverhund, og vinneren er Lykke, som bor på Jeløya ved Moss. Vibecke Øra, veterinær ved Jeløy Dyresykehus, skryter av eier Elisa-Beth Bredesen (25) for at hun alltid sier ja, og stiller opp så fort behovet melder seg.

LIVREDDER: Lykke kan ha bidratt til å redde mange liv. Foto: Privat
LIVREDDER: Lykke kan ha bidratt til å redde mange liv. Foto: Privat Vis mer

Elisa-Beth fikk først en hund i 2018, og så fikk hun en ny i 2019, før hun i 2021 fikk en tredje hund. Alle tre er blodgiverhunder. Og som om ikke det var nok, stiller Elisa-Beth hjemmet sitt til disposisjon for omplasseringshunder som trenger et midlertidig hjem.

Elisa-Beth sier selv at hun begynte med blodgivning fordi hun vet hvor viktig det er når dyr blir utsatt for en ulykke og trenger akutt hjelp.

- Det betyr mye for oss å kunne hjelpe, og faktisk redde andres liv. Jeg vet også at dersom vi skulle havne i en situasjon hvor vi trenger blod, får vi den hjelpen vi trenger på grunn av andre blodgivere. Det er like viktig som at vi mennesker gir blod, sier hun.

Flerbrukshund

Elisa-Beth er veldig glad for utmerkelsen, men hun har ikke tenkt så mye på at det var hennes hund som vant.

- Alle sammen er like store helter, sier hun.

Elisa-Beth forteller videre at Lykke ikke bare er en blodgiver, men at hun også er en ID-hund som søker etter mennesker som har forsvunnet, samt hunder som er på rømmen.

ID-HUND: Lykke er også med på å finne igjen både mennesker og hunder. Foto: Privat
ID-HUND: Lykke er også med på å finne igjen både mennesker og hunder. Foto: Privat Vis mer

Hva kreves av en blodgiverhund?

Det som er helt sikkert, er at det trengs flere blodgivere. Blod kan ikke lagres over lang tid, derfor er det behov for blod hele tiden.

En hund som skal være blodgiver får ekstra god oppfølging, da det er helt avgjørende at hunden er frisk, og oppfyller visse kriterier. Dette innebærer blant annet at hunden har alle vaksiner i orden, er beskyttet mot flått, veier minst 27 kilo, og alderen kan ikke overstige åtte-ni år. Hunden får i tillegg årlige helsekontroller.

Hunden tappes for rundt en halv liter blod fra den store halsvenen mens den ligger på siden på et bord i de minuttene tappingen foregår. Derfor må hunden være rolig og enkel å håndtere, siden man helst ikke ønsker bruke bedøvelse. Hunden får masse ros og godbiter så fort blodtappingen er ferdig.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer