Brann:

-Det brant i gresset, det brant i trærne og på kaktusene

Marie fra NRK-serien «Husdraumar på Sicilia» skulle hjem fra stranden da alt brått så annerledes ut.

BRANN: Mange har fulgt den svenske interiørarkitekten Marie Olsson Nylander i SVT-serien "Husdraumar på Sicilia", som har gått på NRK. Denne gangen ble ferien der litt hetere enn hun hadde tenkt seg. Foto: SVT
BRANN: Mange har fulgt den svenske interiørarkitekten Marie Olsson Nylander i SVT-serien "Husdraumar på Sicilia", som har gått på NRK. Denne gangen ble ferien der litt hetere enn hun hadde tenkt seg. Foto: SVT Vis mer
Publisert

Det har vært en rekke branner i Sør-Europa den siste tiden, i både Hellas, Tyrkia, Kroatia og Portugal.

Søndag denne uken begynte det også å brenne på den italienske øya Sicilia.

En som befinner seg der nå, er den svenske interiørarkitekten Marie Olsson Nylander, som mange vil kjenne igjen fra NRK-serien Husdraumar på Sicilia , der tv-seerne har fått følge firebarnsfamilien i den krevende og givende prosessen med å renovere Palazzo Cirillo som de kjøpte høsten 2018.

Palasset ligger i byen Termini Imerese - rett i nærheten av der den største av de mange skogbrannene herjet.

Marie og familien hadde vært på stranden for å kjøle seg ned i heten, da de ble vitne til flere av brannene.

- Det er litt som å befinne seg i The Walking Dead, skriver hun på sin Instagramkonto, og sikter til tv-serien der noen få har overlevd en zombie apokalypse og kjemper for å holde seg i live.

Smått med informasjon

Når KK ringer henne er det ganske svalt, forteller Marie, mens det dagen før var 47 varmegrader.

- Alt virker ok akkurat nå, men problemet er at vi ikke får så mange oppdateringer. Vi snakker heller ikke italiensk. Informasjonen har vi i hovedsak fått fra Facebookgrupper bestående av andre utlendinger som bor her.

Hun forteller videre om turen de hadde onsdag kveld. Med 47 grader var det for varmt til å være inne - det gamle palasset er uten aircondition, så familien valgte å ta seg kjøretur i bilen for å seg avkjølte.

Det var da de skulle kjøre de tre timene tilbake igjen marerittet startet.

- Da vi kjørte, brant det midt på veien. Langsmed veien var det flere biler som hadde fått motorstopp, trolig som en følge av varmen.

- Det var tre jenter som satt ved en bil og drakk kaffe og røykte - de er jo ikke riktig kloke, utbryter Marie lettere oppgitt over italienernes omgang med sigaretter og knusktørr natur.

- Det var som en skrekkroadtrip! Vi kjørte på brennhet asfalt, det brant i gresset, det brant i trærne og på kaktusene.

Gjorde seg klare til å flykte fra bilen

Hun forklarer de mange spredte brannene med de kraftige vindene som blåser over øya, siroccovinden, som sørger for å spre brannene.

- Du skrev at det kjentes som å være med i The Walking Dead?

- Ja, det kjentes slik! Vi var alene på veien og hadde tre timer å kjøre før vi kom fram. Vi gjorde oss klare til å måtte flykte fra bilen, forteller Marie og understreker at de aldri hadde begitt seg ut på den lange bilturen om de hadde visste hvilket omfang brannene hadde.

BRANN: Bildet er en skjermdump fra Marie Olsson Nylanders egen video av brannene de ble vitne til på Sicilia. Foto: Privat
BRANN: Bildet er en skjermdump fra Marie Olsson Nylanders egen video av brannene de ble vitne til på Sicilia. Foto: Privat Vis mer

Flere pyromane skal ha blitt pågrepet på øya.

Nå gjør familien seg klare til å dra hjem igjen til Sverige. Ektemannen Bill kjører bilen hjem på lørdag, mens Marie og barna flyr hjem på tirsdag.

- Nå har vi opplevd dette også, sier Marie, og blir litt lattermild.

- Det positive når det blir så varmt, er at man ikke orker å gjøre så mye.

Måtte ta det med ro

Mange som har sett henne i «Husdramar» på Sicilia minnes kanskje nå hvordan den nærmest duracellkaninaktige interiørarkitekten har holdt på under det store renovasjonsarbeidet med palasset.

- Nå måtte jeg ta det med ro. Man orker jo ikke å støvsuge eller noe som helst.

Marie vet godt at hun er heldig som kan dra tilbake til Sverige. På Sicilia har flere personer mistet livet som en følge av skogbrannene, og flere har fått hjemmene sine ødelagte.

Forskere er entydige på at det er menneskeskapte klimaendringer som nå har gjort hetebølgene enda varmere, lengre og hyppigere. Noe som igjen gir økt brannfare.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer