Det brutale ranet ble vendepunktet for «Sveriges mest ettersøkte»

Ranet i Bräkne-Hoby i Sverige ble vendepunktet for Toni Tuunainen, som bruker sine erfaringer som coach for å hjelpe avhoppere fra kriminelle gjenger. – Dessverre er det slik at unge kriminelle ser opp til meg på grunn av det jeg gjorde. Men når jeg har fått opprettet en god kontakt med ungdommene, kan jeg prate fornuft med dem, sier han.

RANET I BRÄKNE-HOBY: En av medranerne ble skutt under ranet i Blekinge län i Sverige i 2003. Ranet ble et vendepunkt for Toni Tuunainen. Foto: NTB
RANET I BRÄKNE-HOBY: En av medranerne ble skutt under ranet i Blekinge län i Sverige i 2003. Ranet ble et vendepunkt for Toni Tuunainen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Föreningssparbanken i Bräkne-Hoby i Blekinge län i Sverige. Stedet lå strategisk bra til for ranerne. Det kom til å ta lang tid for politiet å komme dit etter at det var slått alarm. Samtidig var det flere fluktruter å velge i.

Toni Tuunainen og kumpanene hans hadde omhyggelig valgt tid og sted. Verditransporten de hadde sett seg ut, hadde betjent flere minibanker, og dessuten inneholdt den en del dag­kasser. Det kunne dreie seg om 20 millioner svenske kroner.

Toni Tuunainen, 29 år gammel, regnet med at hans andel ville være tilstrekkelig til å legge grunnlaget for et nytt liv. Han hadde prøvd dette før. Det var ikke gått særlig bra.

– Denne gangen ville jeg starte opp noe der jeg selv hadde full kontroll. Kjøpe tomter, bygge hus og selge, forteller han.

Livet som kriminell var et slit. Det tok på å gjøre innbrudd og rekognosere for å begå ran.

Penger kunne forsvinne like fort som de var kommet. Han holdt samboeren sin utenfor, men hun måtte finne seg i at Toni var borte i lange perioder. Enten for å spane på et mulig ransmål et eller annet sted i Sverige eller på grunn av en lengre fyllekule.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.