#Metoo:

- Det eneste jeg er redd for er at ordentlige gutter skal settes i samme bås som de som står bak grov trakassering og overgrep

Overgrepsutsatte June Holm hyller #Metoo-kampanjen som bidrar til mer åpenhet. Ekspertene er enig.

#METOO: June Holm har selv vært åpen om overgrepene hun har vært utsatt for, og på bloggen sin har hun skrevet et innlegg med tittelen «To ord som forandrer verden». Foto: Privat
#METOO: June Holm har selv vært åpen om overgrepene hun har vært utsatt for, og på bloggen sin har hun skrevet et innlegg med tittelen «To ord som forandrer verden». Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I kjølvannet av Harvey Weinstein-skandalen som denne høsten har skapt heftige debatter i Hollywood - og over resten av verden, har flere kjendiskvinner over Atlanteren oppfordret jenter og kvinner til å dele emneknaggen #Metoo på sosiale medier som en indikator på at man har vært utsatt for seksuell trakassering. Tanken bak er at åpenheten skal vise hvor mange som faktisk er blitt rammet, og at man ikke er alene.

Kampanjen har spredd seg på sosiale medier, og en av dem som har tatt oppfordringen er June Holm (26), som tidligere har vært åpen overfor KK om at hun møtte veggen og ble innlagt på psykiatrisk sykehus i 2016 etter å ha blitt utsatt for grov voldtekt. Sammen med Andrea Voll Voldum (21) står hun bak stiftelsen «Vi Tror Deg». Til KK sier hun nå at hun synes en slik kampanje som #Metoo er viktig fordi det gjør det enklere å dele og å åpne seg.

- Man avgjør selv om man skal skrive #Metoo eller om man ønsker å utdype og lette mer «på sløret» for å snakke om et problem som man lenge har følt har vært usnakket. Kampanjen sier så ufattelig mye om hvor stort omfang det er av dette og hvor mange som rammes. Jeg håper den kan være en endring som gjør at vi snakker om grensesetting helt fra barnehagen av og ikke minst på skoler, forklarer hun.

LES OGSÅ: Andrea Voldum ble kritisert for å droppe sminke under et møte - nå tar hun oppgjør med skjønnhetspresset

- To ord som forandrer verden

bloggen sin har hun lagt ut et innlegg med tittelen «To ord som forandrer verden», og her utdyper hun tankene rundt hvorfor hun nå har valgt å delta i #Metoo-kampanjen:

«(...) Jeg har selvsagt tenkt over det, men tanken om at sånne ting er «helt normale» har også slått meg, og at jeg kanskje bare er «prippen» eller «hårsår» om jeg gjør noe nummer ut av det. Men det er hverken å være prippen eller hårsår, det er bare rett og rimelig å kunne si fra om sånne ting. Bare nå mens jeg skriver kommer jeg på så mange historier jeg kan dele med dere, og dette er bare bittelitt. Jeg er bare èn person, så tenk hvor ufattelig mye det er av ulike seksuelle overgrep og trakassering i denne verden. Det er pokker ikke greit, så nå tar jeg er oppgjør med dette og sier ifra om det. Her er noen av alt for mange hendelser jeg kommer på:

(...) En gammel lærere sendte ofte tekstmeldinger til meg og flere av mine venninner gjennom hele ungdomsskolen. Alt med flørtende undertone og med beskjeder man aldri burde sende til elevene sine. Vi turte ikke å gjøre noe annet enn å svare, i frykt for at det ville gå utover karakterene våre. En dag hele klassen skulle gjøre noe hyggelig sammen ble det lagt sykkeltur, lunsj og uteaktiviteter til hjemmet hans. Senere i en skoletime kunne han fortelle oss at han hadde kamera på det rommet alle jentene hadde fått beskjed om å skifte på.

En tidligere kollega dro meg inn til en vegg og kysset meg ufrivillig på et julebord vi hadde. Han hadde både kjæreste og barn, og jeg synes det var så utrolig ekkelt at jeg ble presset inn i det hjørnet, ble tatt på av han og ikke klarte å gjøre noe for å unngå det. Jeg hadde aldri sendt noen signal om at jeg ønsket det, og jeg skjønte ikke hvordan han kunne ha oppfattet at dette var greit. Jeg turte ikke si fra til en kollega før lenge etterpå fordi jeg synes det var så ekkelt.

(...) Jeg har også fått flere spørsmål om hvor mye jeg skal ha betalt for å sende nakenbilder eller for å ha sex med noen. Kan virkelig ikke skjønne hvilken signal jeg har sendt for at noen tør å spørre om noe slik. Kan heller ikke skjønne hva som får folk til å bli sinna og frekke om jeg ikke svarer eller svarer avvisende. Driver nemlig ikke en sånn type business jeg, og det er jeg stolt av!» Les hele blogginnlegget her.

- Tenker du at det kan være noen negative konsekvenser tilknyttet til en slik kampanje som #Metoo?

- Jeg ser ikke så mye negativt rundt kampanjen og synes alle som står frem bør få støtte. Det eneste jeg kanskje er redd for er at også snille og ordentlige gutter, som ikke har gjort kvinner/jenter noe vondt, skal settes i samme bås som de som står bak grov trakassering og overgrep. Det er jo ikke slik at alle gutter/menn gjør dette, og det kan vi ikke glemme, påpeker June.

STÅR FREM: Flere kvinner i Hollywood har den siste tiden stått frem med sine personlige historier tilknyttet film-mogulen Harvey Weinstein som omhandler seksuell trakassering og grove overgrep. Foto: NTB Scanpix
STÅR FREM: Flere kvinner i Hollywood har den siste tiden stått frem med sine personlige historier tilknyttet film-mogulen Harvey Weinstein som omhandler seksuell trakassering og grove overgrep. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Kronprinsesse Mette-Marit: - Vi har alle historier som forteller om vår egen sårbarhet og ting som gjør oss skamfulle

- Ingen form for voldtekt, seksuelle overgrep eller trakasseringen oppleves likt

For noen kan det kanskje være skremmende å åpne seg opp om at man har vært utsatt for slike grove hendelser og noen tør rett og slett ikke å skrive #Metoo på sosiale medier i frykt for hva andre for eksempel kan tenke om en.

- Hva tenker du om de som ikke tør eller vil dele en slik status?

- Jeg har full forståelse for at det å dele kan ligge langt inne, og vi må respektere at vi alle er forskjellige og har ulike behov. Ingen form for voldtekt, seksuelle overgrep eller trakasseringen oppleves likt, og det vil også gjøre at vi alle opplever det forskjellig, sier June.

Vi har tatt en prat med Sara Rydland Nærum som er politisk rådgiver i Sex og samfunn. Hun sier til KK at en slik kampanje er viktig for å synliggjøre hvor vanlig seksuell trakassering er, og hvor mange som har opplevd dette - ofte mange ganger.

- Slik synliggjøring er også viktig fordi det kan være en øyeåpner for mange å se hvor bredt det rammer, og hvor ulike mennesker som utsettes for det er. Ved at slike kampanjer går i sosiale medier, kan også mange få et innblikk i hvor mange i sin egen bekjentskapskrets som har vært utsatt for dette, og bli oppmerksom på at dette foregår innenfor de sosiale rammene man selv tilhører, ikke bare i «andre» sosiale kretser eller med «andre» typer mennesker, forklarer hun, og legger til:

POSITIV TIL KAMPANJEN: Sara Rydland Nærum er politisk rådgiver i Sex og samfunn, og sier til KK at en slik kampanje er viktig for å synliggjøre hvor vanlig seksuell trakassering er, og hvor mange som har opplevd dette. Foto: Kai Myhre
POSITIV TIL KAMPANJEN: Sara Rydland Nærum er politisk rådgiver i Sex og samfunn, og sier til KK at en slik kampanje er viktig for å synliggjøre hvor vanlig seksuell trakassering er, og hvor mange som har opplevd dette. Foto: Kai Myhre Vis mer

- Seksuell trakassering og overgrep avfeies i mange tilfeller som noe som ble fremprovosert av den utsatte, og dermed ikke er et «ekte» overgrep. Å vise omfanget av trakassering og overgrep gjennom for eksempel #Metoo-kampanjen kan bidra til at slike forestillinger slår sprekker.

Det eneste negative Nærum mener at en slik kampanje kan føre til, er at de som trakasserer og står bak overgrepene forblir anonyme.

- De som utsettes blir synlige som følge av denne kampanjen, mens de som utsetter forblir usynlige - som så mange ganger før, poengterer den politiske rådgiveren i Sex og Samfunn overfor KK.

- Hva tenker du om de som ikke tør eller vil dele en slik status?

- Ingen har plikt til eller ansvar for til å dele sine negative erfaringer. Vi vet at det i gjennomsnitt tar mange år for mennesker som har blitt utsatt for seksuelle overgrep å fortelle andre om hva de har opplevd. Selv om det er mer åpenhet enn tidligere rundt disse temaene, er det dessverre fremdeles svært mye skam og skyldfølelse knyttet til slike opplevelser, sier Nærum.

Slike kampanjer bidrar til at de som vinner på at andre tier, taper Sara Rydland Nærum, politisk rådgiver i Sex og samfunn

- Har en sånn type kampanje egentlig noe verdi, annet enn at man ikke ser at man er alene om å ha opplevd slike ting?

- Absolutt. Synliggjøring er alltid viktig. Det kan gjøre at flere er åpne om sine opplevelser, og kan bidra til å fjerne skam knyttet til disse opplevelsene. Det har også en verdi i at trakassering og overgrep omtales som nettopp det. Personer som opplever lignende hendelser kan dermed lettere identifisere dette som trakassering eller overgrep, og ikke bare en «ubehagelig» opplevelse, og mange kan få knagger å henge opplevelsene på. Det er viktig at slike hendelser kommer frem i lyset og blir de kalt for det de faktisk er; nemlig trakassering og overgrep, ikke «en spøk», «flørting» eller lignende. Kanskje blir det lettere for noen å si fra neste gang? Eller kanskje kan noen av de som har utsatt andre for trakassering eller overgrep uten å ha oppfattet det som dette, få et annet inntrykk etter å ha sett kampanjen?

Sara forklarer at én av grunnene til at seksuell trakassering og overgrep er så utbredt, er at det svært sjelden er noen konsekvenser for den som utsetter andre for dette.

- En annen er sanksjoneringen av de som utsettes for dette, blant annet gjennom påleggelsen av skam- og skyldfølelse, og at man som utsatt ofte blir «satt under lupen» for å finne ut hva den selv gjorde for å bidra til at denne hendelsen fant sted. Dette fører til at mange tier. Slike kampanjer bidrar til at de som vinner på at andre tier, taper, mener Nærum.

Redd det bare kan bli et kortvarig nettfenomen

Svein Øverland, som er psykolog med spesialisering innen barne- og ungdomspsykiatri, forklarer til KK at han håper at noen tar ansvar for å at #Metoo-fenomenet kommer ordentlig på dagsorden, og ikke bare blir et såkalt nettfenomen.

- Å gi et problem et ansikt er bra, å gi problemet tusen er enda bedre. Seksuell trakassering er langt mer vanlig enn vi tror. Slike kampanjer hjelper folk å forstå det. Dessverre er slike kampanjer ofte intense men veldig kortvarige. De som «melder seg på» for seint risikerer derfor å ikke få den oppmerksomheten de forventer. Det gjør også i verste fall at kampanjen ikke får særlig effekt over tid, men heller blir avskrevet som et nettfenomen. Her håper jeg at noen tar ansvar for å kanalisere effekten på en måte som gjør at fenomenet kommer ordentlig på dagsordenen og blir der.

- Hva tenker du om de som ikke tør eller vil dele en slik status?

- Det er helt naturlig å ikke ville dele. Det er personlig, ofte har folk brukt mye energi på å skjule det. Man bør tenke seg godt om før man gjør det. Det er mange ekle folk der ute, de kan bruke det mot deg. For mange oppleves det å dele som å gi hjelp til andre. Og det gjør man også. Mange har behov for å få hjelp og støtte. Men mange har heldigvis behov for å hjelpe og støtte også. Det får de mulighet på denne måten, sier psykologspesialist Øverland til KK.

Utsatt for trakassering eller seksuelle overgrep? Kontakt politiet på 02800, din fastlege eller gå inn på nettsiden til Sex og samfunn for å få mer informasjon om hvor du kan søke hjelp.

LES OGSÅ: Andrea Voll Voldums mor åpner opp om tiden etter den skjebnesvangre natten i Hemsedal

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer