Utøya

- Det eneste jeg husker fra Utøya er alle som gjemte seg ved vannkanten som er døde i dag

Khamshajiny Gunaratnam (28) mistet venner og var nær ved å miste livet selv. Nå brenner hun for å skape et samfunn som forhindrer at det samme skjer igjen.

ENGASJERT: Khamshajiny vil jobbe for et samfunn der ingen faller utenfor. – Vi har hele tiden sagt «aldri mer 22. juli», og det er det jeg jobber for. Jeg fortsetter kampen på vegne av dem som mistet livet, sier hun.  Foto: Ellen Jarli
ENGASJERT: Khamshajiny vil jobbe for et samfunn der ingen faller utenfor. – Vi har hele tiden sagt «aldri mer 22. juli», og det er det jeg jobber for. Jeg fortsetter kampen på vegne av dem som mistet livet, sier hun. Foto: Ellen Jarli Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det er ikke gitt at 22. juli har gitt oss noe. Vi lærte noe, men har det vart? Da jeg holdt en tale for konfirmanter i vår, begynte jeg å tenke over disse tingene. For er det blitt mindre rasisme og mer demokrati og åpenhet? Jeg er usikker på om vi alle har tatt lærdom av 22. juli, sier Khamshajiny Gunaratnam (28), som kommer fra Sri Lanka, men som vokste opp på Grorud i Oslo. 

Hun sitter i den svarte sofaen på Rådhuskontoret midt i hjertet av Oslo og reflekterer over årene som har gått – om tragedien som rammet Norge og om tiden etterpå. Khamshajiny har tenkt mye på hvordan man kan skape et samfunn hvor en slik tragedie ikke gjentar seg.

– Vi har fått masse sympati, men det er ikke det vi trenger.Det er politikk som forebygger. Alt vi sier og gjør, påvirker retningen ting tar. Jeg vil jobbe for å skape et samfunn der ingen faller utenfor og hvor folk er gode mot hverandre, sier Khamshajiny engasjert. 

LES OGSÅ: Jeg mistet det umistelige

Politisk pause

Etter Utøya trengte Khamshajiny en lang pause fra politikken. Hun måtte gå noen runder med seg selv før hun var tilbake våren 2014 som nestleder i Oslo Arbeiderparti, en rolle hun ble gjenvalgt til i år også.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer