Julepynt

- Det er altfor sent å sette opp juletreet på lillejulaften!

Sigurd Storm er kjent for sitt spektakulære julehjem. I år blir det litt annerledes.

BRANN: Sigurd Storm er glad i julepynt, men da KK var på besøk, gikk det ikke helt etter planen. Video: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er altfor sent å pynte juletreet 23. desember. Vi lever hektiske liv, og julen er i grunn ganske så kort. Å sette opp juletre dagen før julaften, for så å pakke det ned igjen like etter nyttårsaften, synes jeg høres fryktelig stressende ut, sier Sigurd Storm, interiørarkitekten, bloggeren og podcasteren - som med årene har blitt kjent for sitt usedvanlige julehjem.

- Husk at jeg har samlet på julepynt siden jeg var barn. Men ikke kall meg julegal. Jeg er ikke Gjertrud i The Julekalender, sier Sigurd og ler.

- Dette er rett og slett min store lidenskap, jeg hygger meg altså så mye med å pynte til jul, sier Sigurd til KK.

Har forsikret juletreet

Vi har nemlig invitert oss selv hjem til mannen som vet å dra på når det kommer til juledekorering, og som derfor har fått tilnavnet «Julekongen». En "vanlig" jul for Sigurd betyr at julehjemmet står klart 1. desember. Da er tre stuer pyntet i ulike tema, derav flere juletrær, hvorav det største er importert fra Danmark og pyntet med over 1500 gjenstander og forsikret for 500.000 kroner.

DU GRØNNE, GLITRENDE: - Treet er enda vakrere i virkeligheten, påpeker Sigurd Storm. Her fra leiligheten i fjor. FOTO: Mona Gundersen
DU GRØNNE, GLITRENDE: - Treet er enda vakrere i virkeligheten, påpeker Sigurd Storm. Her fra leiligheten i fjor. FOTO: Mona Gundersen Vis mer

- Men det er viktig for meg å vise at man slett ikke trenger å bruke en formue, eller ha tre stuer på rad for å skape et julehjem, sier Sigurd og forteller at i år blir det slett ikke "same procedure" hjemme hos ham selv.

- I år står jula virkelig på hodet! Leiligheten er skal leies ut, så jeg har sett meg nødt til å gjøre om litt her, og det er virkelig ikke samme plassen som jeg er vant til. Derfor har jeg hengt et juletre opp ned i stedet, sier han og viser fram en kreasjon fra taket.

JULETRE: Sigurd Storm viser deg hvordan du får juletreet til å henge i taket. Video: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer

- I tillegg bruker jeg mesteparten av pynten min i en annen leilighet, som jeg skal låne bort til noen som vanligvis ikke har et sted å bo. Jeg syns det er godt å kunne bidra, sier Sigurd og byr KKs utsendte på et utvalg julegodter på fat.

For er det en ting han er overbevist om - så er det at julen handler vel så mye om hvem du er sammen med, og hva man gjør for å ha det hyggelig, framfor mengden pynt.

- For meg er julens budskap det aller viktigste. Jeg er kristen, så den delen betyr mye, sier Sigurd som pleier å feire julaften på tradisjonelt vis med nærmeste familie.

Glad i tradisjoner

- Da er det hjem til mor med ribbe og riskrem og alt som hører til, noe jeg setter enormt pris på hvert eneste år, sier Sigurd.

Han understreker at han er en stor tilhenger av tradisjoner. Både når det gjelder mat og samvær - men også når det kommer til pynt. For vi må tilbake til pynten.

- Jeg syns julen bør være rød. Rødt er selve julefargen, og vi trenger litt rødt. Det betyr ikke at jeg ikke elsker gull og sølv og andre kombinasjoner, men jeg syns det er litt trist å fjerne det røde helt, sier Sigurd.

Har du mange rom du skal pynte, og mye ulik pynt, anbefaler Sigurd at du samler pynt som passer sammen. Samme prinsippet gjelder også dersom du har mindre plass.

- Jeg syns for eksempel at det er virkelig lekkert å sette sammen gull og sølv i kombinasjoner. Hvitt og sølv er også nydelig. Og ikke glem det røde, som sagt, sier Sigurd.

Lag små "utstillinger"

De fleste har også pynt laget av barn, eller gamle minner. Sigurd mener dette blir ekstra koselig dersom det samles og stilles ut.

- Da får det en helhet og blir et blikkfang, forklarer Sigurd.

BRUK TAKET: Hvorfor ikke rocke opp julen med en spraymalt rockering, der man klipper bort et stykke av den og limer sammen igjen, slik at den blir litt mindre i omkrets. FOTO: Sigurd Storm
BRUK TAKET: Hvorfor ikke rocke opp julen med en spraymalt rockering, der man klipper bort et stykke av den og limer sammen igjen, slik at den blir litt mindre i omkrets. FOTO: Sigurd Storm Vis mer

- Og ettersom jeg i år pynter på mye mindre plass enn tidligere, har jeg altså tenkt litt annerledes rundt det hele. I år blir det mer pynt fra taket, og jeg lager noen uroer av rockeringer av plast som jeg har sprayet i gullmaling og som jeg henger noen store, litt gøye ting på, forteller Sigurd.

PYNTER BALKONGEN: - Bruk gjerne litt store objekter når du pynter ute, oppfordrer Sigurd. Foto: Ingebjørg Iversen
PYNTER BALKONGEN: - Bruk gjerne litt store objekter når du pynter ute, oppfordrer Sigurd. Foto: Ingebjørg Iversen Vis mer

Det samme gjør han på balkongen. En uro med ekstra store røde kuler, en Snehvit-dukke og en bamse, svever i luften. I tillegg sitter en overdimensjonert teddybjørn på egen stol og raust med sløyfer og belysning er tvunnet rundt gelenderet.

Har du alltid vært ekstra glad i jul?

- Jeg begynte nok å samle på pynt tidligere enn de fleste, og etter hvert syntes jeg det var veldig gøy å gjøre noe som skiller seg ut. Min måte å pynte på er ikke inspirert av Disney eller noe annet amerikansk som mange tror, det er først og fremst bilder som dukker opp i mitt eget hode og som jeg får lyst til å gjenskape, sier Sigurd bestemt.

Hvor tidlig pynter du til jul?

- Jeg pynter nok litt tidligere enn mange, rundt midten av november går jeg i gang, men det er fordi jeg har mye pynt og ofte får besøk av pressen, sier Sigurd og mener 1. desember er en fin dato for folk flest - da kan heller ikke naboer klage over at julen kommer for tidlig. Sigurd mener også selve juletreet kan komme på plass i begynnelsen av desember.

- Da har det allerede vært jul i butikker og i gatene en stund, så jeg tror ikke man ødelegger noe som helst av stemningen om setter opp juletreet litt tidligere enn man pleier.

Selv pakker han vekk julen i midten av januar, en jobb som tar flere dager.

- Det er alltid godt med sesongskifte syns jeg. Også er det jo sånn at jeg nesten er like glad i å pynte til Valentines, påske, sommer og Halloween - så jeg har nok å holde på med, sier interiørarkitekten som innrømmer at han noen ganger får kommentarer for sin overdådige pyntestil.

- Det hender folk kommer bort til meg på byen midt på sommeren og spør om jeg er i gang med å pynte til jul liksom, det syns jeg blir litt tullete, sier Sigurd og ler, før han innrømmer at han kjenner det kribler av forventning, allerede tidlig på høsten.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer