VERDENS BESTE JULEGAVE: Julen for tre år siden, fikk Taini vite at hun hadde et barnebarn på 11 år, etter sin avdøde sønn. FOTO: Ida Bergersen
VERDENS BESTE JULEGAVE: Julen for tre år siden, fikk Taini vite at hun hadde et barnebarn på 11 år, etter sin avdøde sønn. FOTO: Ida Bergersen Vis mer

Ukjent barnebarn:

– Det er den beste julegaven jeg noensinne har fått

Syv år etter at sønnen til Taini døde, fikk hun vite at hun hadde et ukjent barnebarn på 11 år.

Publisert

– Kom inn, sier Taini Sundsten (56) smilende, og leder vei inn i stua som utvilsomt setter alle og enhver i julestemning. Hele stua er dekorert med nisser og annen julepynt, men Taini er ikke på langt nær ferdig.

– Jeg har ikke fått på plass den røde sofaen ennå, så det er en del som mangler. Men det blir bra til slutt!

For nøyaktig tre år siden fikk Taini en beskjed som lagde krøll på juleforberedelsene, og som på mange måter endret livet hennes. Det er 10 år siden hun mistet sønnen sin, Marius. Han hadde en sønn som da var åtte år gammel, men det ingen av dem visste, var at han også hadde en datter.

Kristina Løe (34) var sammen med Marius i en kort periode. Det gikk litt fort i svingene, og hun ble gravid. Hun visste at Marius sin livssituasjon ikke var optimal på den tiden, derfor ønsket hun å være alene om ansvaret for datteren Amanda. Etter noen år ønsket hun å ta kontakt med Marius igjen.

– Jeg visste ikke hvor han bodde på denne tiden, så jeg fant ut at jeg skulle prøve å få tak i Taini. Vi hadde så vidt møttes en gang for mange år siden, hjemme hos moren hennes da Marius og jeg fortsatt var sammen. Det eneste jeg visste var hvordan hun så ut, at hun het Taini, og kjørte lastebil.

En Facebook-gruppe ført dem sammen

Kristina begynte å lete etter Taini, men hun lyktes ikke. Det var tilfeldigheter som førte de to sammen. Begge var medlemmer av Ebay-jentegruppa på Facebook, hvor et medlem skrev: «Off topic, jenter: Hva jobber dere med?»

– Innlegget hadde 836 kommentarer, og jeg så ett navn, med én kommentar: Taini, lastebilsjåfør.

Kristina klikket seg inn på profilen til Taini og snoket litt. Da så hun at Marius var død. Hun tenkte mye på hvordan hun skulle gå frem.

– Jeg viste Amanda litt bilder av Marius, og fortalte om hva jeg hadde funnet ut på en pen måte. Hun fikk jo aldri møte pappaen sin, men jeg fortalte alt jeg visste. Deretter skrev jeg en lang melding til Taini – jeg fortalte om den gangen hjemme hos moren hennes, slik at hun skulle forstå at det ikke var noe jeg hadde kommet på «ut av det blå», sier hun, og legger til:

– Jeg ante ikke hvordan jeg skulle skrive det, men jeg endte opp med å skrive: «Jeg får like gjerne bare hoppe i det – du er bestemor til ei jente på 11 år».

Da Taini fikk meldingen raste det mange tanker igjennom hodet hennes; hun kunne ikke tro at Marius var far til ikke bare ett, men to barn.

– Jeg husker at jeg satt i sofaen her, og at jeg fikk helt sjokk. Reaksjonen min husker jeg ikke, men jeg ringte moren min, og hun lurte på om jeg lo eller gråt. Jeg svarte at jeg ikke visste, ler Taini, og fortsetter:

– Jeg leste den meldingen 100 ganger tror jeg. Det var så stort. Og så sendte Kristina et bilde av Amanda, som hun hadde plassert ved siden av et bilde av Marius, da han var på hennes alder. Da tenkte jeg at det ikke var noen tvil om at det var hans datter – de var så like!

LES OGSÅ: Vibeke ble mor som 19-åring og bestemor som 35-åring

Hadde lett etter Marius i seks år

Kristina begynte å søke etter Marius da Amanda som femåring begynte å spørre etter pappaen sin. Det tok altså seks år før de fikk kontakt med Taini – gjennom en Facebook-gruppe.

– Hvorfor var det så viktig for deg å finne Taini?

– Det var for å prøve å fylle Amandas tomrom. Jeg hadde et håp om at ting hadde forandret seg for Marius. Han hadde nok en mistanke om at jeg var gravid da vi gikk hvert til vårt, men han skjønte selv at det var greit å trekke seg unna. Det var det beste for oss begge. Det vanskeligste med situasjonen var å forklare Amanda hvorfor jeg tok det valget. Det er ikke alltid så lett å forstå når man er så ung, sier Kristina.

UTVIDET FAMILIE: Kristina lette etter Taini i seks år, før hun endelig fant henne i en Facebook-gruppe. FOTO: Ida Bergersen
UTVIDET FAMILIE: Kristina lette etter Taini i seks år, før hun endelig fant henne i en Facebook-gruppe. FOTO: Ida Bergersen Vis mer

Taini mottok beskjeden under en uke før julaften. Hun hadde masse å gjøre i innspurten før jul, men hun klarte knapt å foreta seg noe som helst – hun vandret rundt i lykkerus.

– Jeg hadde aldri forventet å få den beskjeden! Forberedelsene ble litt amputert kan du si… alt ble litt kaos, og konsentrasjonen var ikke på topp. Det eneste jeg tenkte på var at jeg gledet meg til å møte Amanda, sier Taini, og tilføyer:

– Det var rart å få enda et levende vesen etter Marius. Det er den beste julegaven jeg noensinne har fått – uten tvil!

LES OGSÅ: Har du adoptert noen av disse nye juletradisjonene?

– Det første møtet med Amanda var veldig sterkt

Det første møtet skjedde i romjula. Taini, Kristina og Amanda avtalte å møtes på Ski storsenter, og de møttes først i parkeringshuset.

– Det første møtet med Amanda var veldig sterkt. Det ble en skikkelig bamseklem, før vi gikk for å spise og snakke om alt. Vi hadde allerede skypet litt, men det var skikkelig stas å endelig få møte henne. Hun har mange likhetstrekk fra pappaen sin, sier Taini.

– Jeg var veldig spent på å møte bestemor, også var det veldig hyggelig da vi endelig møttes. Hun viste meg bilder og fortalte om pappa, og spurte om jeg ville fortsette å ha kontakt. Og det ville jeg gjerne, smiler Amanda.

Taini bor på Stavsjø like ved Brumunddal, mens Kristina og Amanda bodde i Mysen da de først møttes. For ett år siden flyttet de til Brumunddal, noe som betyr at Taini får sett barnebarnet sitt mye oftere enn før.

– Amanda er en del på besøk. Plutselig ringer hun og spør om å få sove over, noe som er kjempekoselig, smiler Taini.

Ble tatt imot med åpne armer

Taini husker godt hva Amanda sa en av de første gangene de møttes: «Det er så hyggelig å ha fått en ordentlig familie til».

– Amanda og Kristina ble tatt imot med åpne armer av alle oss. Plutselig ble familien utvidet! Det er utrolig koselig, sier Taini.

– Her om dagen sa Amanda: «Mamma, hvor mange år er det siden vi møtte bestemor? Det føles ut som at jeg har kjent henne hele livet». Og det er jeg helt enig i, det føles faktisk slik, smiler Kristina.

Det var ikke gitt at alle skulle gå så bra overens. Det er jo ikke alle som er så begeistret for svigermor, men Taini og Kristina har fått et nært forhold.

– Det klikket med en gang. Jeg er ikke bitter på valget Kristina tok da hun var gravid med Amanda, selv om jeg gjerne skulle hatt henne i livet mitt tidligere. Men ettersom situasjonen var som den var, synes jeg at det er riktig at det ble slik, sier Taini, og fortsetter:

– Det gikk veldig bra med Marius den siste tiden før han døde, derfor kom det som et sjokk da han plutselig ikke var blant oss lenger... men at Amanda kom inn i livet mitt, var veldig godt, sier hun, og smiler til barnebarnet sitt.

LES OGSÅ: Lilly ble født i en busslomme på julaften, på dagen ti år etter at broren kom til verden

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer