Julio Kopseng

Det er en kamp hver eneste dag

- Jeg kan ikke si at jeg lever et fullverdig liv i dag. Men jeg nekter å plassere meg i offerrollen, jeg nekter å la meg knekke.

ÅRETS FIGHTER: Etter rettssaken ble det verre. Jeg gjenopplevde overgrepene, hver natt, sier Ane Marthe Foto: Geir Dokken
ÅRETS FIGHTER: Etter rettssaken ble det verre. Jeg gjenopplevde overgrepene, hver natt, sier Ane Marthe Foto: Geir Dokken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Juryens begrunnelse: Ane Marthe Stavrum får prisen for sitt mot til å anmelde sin tidligere samboer Julio Kopseng for mishandling og voldtekt. Stavrum har vist stor omtanke gjennom et åpent brev til kvinnene som anmeldte Kopseng, men som opplevde å få saken sin henlagt. Kopseng ble som et resultat av alle anmeldelsene, deriblant Stavrums, dømt til 21 års forvaring med en minstetid på ti år, den strengeste straff noensinne i en voldtektssak her i landet.

Gir pengene til: FOD-gården, Foreningen for omplassering av dyr.

LES OGSÅ: - Han tok tak i hoftene mine og tightsen, og holdt meg nede

Ane Marthe hadde ventet lenge på denne dagen. Altfor lenge. Nå var hun her, på vei inn i tingretten, til vitneboksen, med Sia i ørene, og de hudløse tekstene som snakket så direkte til henne:

Now I fly, hit the high notes

I have a voice, have a voice, hear me roar tonight

You held me down

But I fought back loud

LES OGSÅ: Cecilie ble voldtatt av flere menn: - Jeg la skylden på meg selv

Hun lot musikken fylle henne helt, bygge henne opp, som om hun var på vei inn i rettssalen i et pansret kjøretøy, uknuselig. Det var hennes tur til å kjempe tilbake. Med sin historie, som hun hadde holdt tilbake, druknet og døyvet i flere år, historien om samboerskapet påtalemyndigheten snart skulle omtale som et overgrepsregime, om ekssamboeren som norgeshistoriens største serievoldtekstmann. I en rettssak som skulle ende med lovens strengeste straff: 21 års forvaring med 10 års minstetid. Brutaliteten i denne historien er nesten umulig å beskrive, og enda vanskeligere å forstå. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.