Miljøkrisen:

– Det er en tendens til å tro at man må gjøre det perfekt for å gjøre en forskjell

Kan du leve klimavennlig og samtidig ha et liv? Ja, så klart, mener Michael Minter, som her gir deg sine tips til hvilke grep du kan ta.

MILJØ: Jo, du kan leve klimavennlig og samtidig ha et liv. Her er Michael Minter sine beste tips! FOTO: NTB scanpix
MILJØ: Jo, du kan leve klimavennlig og samtidig ha et liv. Her er Michael Minter sine beste tips! FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Hva hvis du er redd for at det ikke nytter ... Hvis vi visste at vi kunne redde planeten fra klimaforandringer ved at vi sluttet å spise storfekjøtt, så ville sikkert de fleste av oss ha gjort det.

Problemet er at vi ikke helt tror at vårt lille «nei, takk» til lørdagsbiffen eller søndagsburgeren har noen betydning. Men det har det, mener Michael Minter fra den grønne tenketanken Concito i Danmark.

– Alt hjelper litt. Det er ingen grunn til å droppe noen tiltak. Men hvis man vil gjøre noe, hjelper det selvfølgelig å vite hva som monner mest, sier han.

Og hvis du så spør ham hvor det monner mest for oss vanlige å sette inn støtet, nevner han ikke overraskende flyturene og storfekjøttet som to områder der vi med fordel kan skjære ned, hvis vi ikke allerede har gjort det. Han påpeker imidlertid at det ikke er det enkelte menneske alene som skal kjempe kampen for klimaet.

– Vi trenger noen teknologiske kvantesprang i kombinasjon med atferdsendringer. Og atferdsendringene må hjelpes på vei med lover og regler fra politikerne og tiltak fra bedrifter, og i tillegg må også atferdsendringene komme fra oss selv.

Hva hvis du liker å kjøpe klær ...

Vi kan like gjerne starte med et nedslående faktum:

– En av de største belastningene for klimaet er vårt overforbruk av materielle goder, sier Michael Minter. Faktisk står forbruket vårt av ting som for eksempel klær og elektronikk for om lag en fjerdedel av CO₂-mengden vi belaster miljøet med.

Ifølge politiken.dk regnes klesindustrien for å være en av de mest forurensende i verden, bare overgått av oljeindustrien. For eksempel brukes det store jordområder til dyrking av bomull samtidig som bomull også er en av de plantene som blir mest sprøytet. Så hva skal man da satse på å kjøpe?

– Du bør fokusere på å kjøpe færre, men til gjengjeld fine klær i god kvalitet, og så reparere dem når de går i stykker, sier Michael Minter, som også foreslår å handle fra leverandører som tar klimaansvar.

Selv kjøper han for eksempel sine jeans hos Nudie Jeans, der han kan få reparert dem gratis eller avlevere sine gamle jeans, som de så igjen syr og lapper og selger brukt.

I tillegg råder han deg til å gi de klærne du ikke bruker, videre til andre som har bruk for dem, slik at du forlenger klærnes levetid.

KLÆR: Du kan redusere shoppingen for å bevare miljøet - eller kjøpe klær i god kvalitet. FOTO: NTB scanpix
KLÆR: Du kan redusere shoppingen for å bevare miljøet - eller kjøpe klær i god kvalitet. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Hva hvis du vil fly ...

Turen går til Thailand. Og den går også gjerne til New York. Eller Maldivene. Men hvis du vil skjære ned på klimaavtrykket ditt, er definitivt flyturene noe du bør kutte ned på, ifølge Michael Minter. Og hvis du hører til dem som flyr ofte og/eller langt, vil du kunne redusere klimaavtrykket ditt betydelig ved å redusere antall reiser.

Men hva da hvis du gjerne vil ned til varmere strøk og ikke har en måned på deg til å sykle dit? Eller ikke vil bruke flere dager i bil eller med tog? Da velger jo mange av oss å fly, selv om vi vet at vi ikke burde. Så hva gjør vi?

Ifølge Minter bør vi som utgangspunkt slutte å fly til de såkalt oversjøiske destinasjonene som for eksempel Thailand og New York.

– På de oversjøiske rutene kommer flyene opp i en høyde der flyenes klimabelastning er større enn hvis man for eksempel flyr en tur nedover Europa til Italia.

En annen ting man ifølge portalen Greenmatch.dk også kan gjøre, er å fly så direkte som mulig til en destinasjon i stedet for å mellomlande diverse steder for å spare penger. Men mangler du penger, kan du til gjengjeld glede deg over at du ikke har råd til å fly på business class, for som samme nettside påpeker, bruker du mer plass når du flyr business class, og dermed er du også ansvarlig for en større del av den mengden CO₂ som blir utledet av flyturen.

Men hva hvis du virkelig vil til Thailand?

Michael Minter foreslår at du «klimakompenserer», noe som vil si at du for eksempel betaler penger til skogplanting (fordi trær tar opp CO₂ fra atmosfæren). Det er imidlertid ikke alle som mener det er smart. Noen sår for eksempel tvil om hvorvidt man kan vite sikkert om kompenseringen svarer til belastningen.

– Det beste vil selvfølgelig være å droppe den turen til Thailand, men hvis man likevel tar den, mener jeg at det er bedre å klimakompensere enn å gjøre ingenting. Det er også noen som har kritisert klimakompensering, fordi de mener at det svarer til å kjøpe avlat. Men selv om man diskuterer etikken og moralen i det, får jo ikke verden det noe bedre av at du ikke klimakompenserer.

Hva hvis du liker kjøtt ...

Ja, du har allerede hørt det. Rødt kjøtt koster på klimakontoen. Og det samme gjør melkeprodukter. Mens råvarer som kikerter og poteter er noe av det mest klimavennlige du kan spise, hvis du tar hensyn til både utslippet av drivhusgasser og hvor stor mengde mat og hvor mange kalorier, proteiner og karbohydrater du får når du spiser dem, viser tall fra Concito.

Men du trenger ikke å gå «all in» på kikerter og poteter – bare det å bytte kjøttype kan gjøre en forskjell.

– Spiser du mye storfekjøtt, kan du grovt sett redusere klimaavtrykket til en tredel alene ved å gå over til svin eller kylling og til en tidel ved å erstatte det med noe plantebasert, sier Michael Minter.

Når det kommer til hvilket kjøtt som er minst klimabelastende, ser rekkefølgen som hovedregel slik ut:

1. Fisk og skalldyr
2. Kylling
3. Svin
4. Lammekjøtt
5. Storfekjøtt

GRØNT: Kutter du ned på kjøttinntaket vil du spare miljøet. Alt er bedre enn ingenting. FOTO: NTB scanpix
GRØNT: Kutter du ned på kjøttinntaket vil du spare miljøet. Alt er bedre enn ingenting. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Og hva hvis du nå er litt forvirret ...

Da er det ikke noe å si på det. Det flust av grunner til forvirring. For eksempel hører du kanskje til dem som har båret dine innkjøp hjem i et bærenett av stoff og som har trodd at du gjorde det riktige, og plutselig leser du i avisen at du må bruke bærenetter mer enn 7100 ganger før det er mer miljøvennlig enn en plastpose. Hva!?

Undersøkelsen som er gjort av forskere fra Danmarks Tekniske Universitet, er senere blitt kritisert fordi den ikke tar høyde for den miljøbelastningen som skjer når mikroplasten ender i havet. Men det endrer ikke det faktum at bærenett ikke er særlig klimavennlige å produsere.

Så hva skal du gjøre?

– Uansett hvilken pose du bruker, dreier det seg om å bruke den så mange ganger som mulig. Og der kan en kraftig handlepose i plast, som kan gjenbrukes mange ganger, være et godt alternativ, sier Michael Minter.

Men forvirringen stopper dessverre ikke her. Vi får for eksempel også vite at det er bra å spise fisk og skalldyr når det kommer til klimabelastning, men hvis man graver seg ned i tallene, finner man ut at for eksempel frosne reker – på grunn av måten de blir fanget på, transportert og oppbevart, faktisk er temmelig klimabelastende.

– Sånn er det. Det er noen overordnede retningslinjer for klimavennlig atferd, og så er det unntak og ulikheter når du ser nærmere på tallene, sier Minter.

Han påpeker videre at en del forvirring også oppstår av at det vi anser som miljøvennlig, ikke alltid også er klimavennlig.

– Du kan for eksempel se eksempler på at det kan virke fornuftig å spise storfekjøtt av hensyn til miljøet. For eksempel når det kommer fra kveg som gresser på arealer som ikke kan dyrkes, for da bidrar de til å vedlikeholde de arealene til gagn for dyr og planter. Så selv om de fortsatt promper metan, kan man godt argumentere for at det er miljøvennlig kjøtt. Omvendt er en industrikylling mer klimavennlig enn en økologisk kylling, fordi den vokser raskere, lever kortere og tar mindre plass. Til gjengjeld er det ikke da tatt hensyn til dyrevelferd. Så det er sammensatt, og det må vi leve med, sier han, og foreslår at vi tar på oss «helhetsbrillene» og fokuserer på det store bildet.

Hva hvis du vil gjøre det helt riktig ...

Litt er bedre enn ingenting når det kommer til å være klimavennlig, mener Minter.

– Det er en tendens til å tro at man må gjøre det perfekt for å gjøre en forskjell. Altså, enten gjør man alt riktig, eller så er man et klimasvin. Og man risikerer å bli utnevnt til klimahykler hvis man spiser vegansk og samtidig tar en flytur, eller omvendt, hvis man fråtser i biff og hiver på grillen hele sommeren, men til gjengjeld gjør det hjemme og ikke har reist noe sted.

– Hver og en må starte med det som gir mest mening for oss, og deretter ta ett skritt om gangen, og så kan det være at man blir klar til å ta større skritt med tiden. Det viktige er at vi tar klimautfordringen på alvor og gjør vårt beste for å redusere klimaavtrykket fra forbruket vårt.

5 enkle grep

1. Skal du frakte varene dine i plastpose eller bærenett? Uansett materiale er det beste du kan gjøre, å bruke den posen du allerede har, igjen og igjen.
2. Klær. Kjøp fra merker som tenker klimavennlig.
3. Spis fisk eller kylling i stedet for storfekjøtt. Eller hvis du er mer ambisiøs: Erstatt kjøtt med grønt og belgfrukter, som er noe av det mest klimavennlige du kan spise.
4. Gjenbruk, og gi til gjenbruk. Kjøp brukt, og gi dine brukte ting videre til andre som har nytte av dem.
5. Fly så lite som mulig og klimkompenser når du gjør det. Det kan du blant annet gjøre ved å støtte skogplanting eller skogbevaringsprosjekter.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer