Narsissisme

​- Det er et betydelig press knyttet til å framstå som polerte utgaver av seg selv

Vi lever i selfiens tidsalder, og forskere forteller oss at vi er blitt en gjeng narsissister. Men hva betyr det egentlig?

BEKREFTELSE: Ja, vi liker alle å få «et like» på Facebook eller Instagram. Men blir vi lykkelige av det?  Foto: Shutterstock / Raisa Kanareva
BEKREFTELSE: Ja, vi liker alle å få «et like» på Facebook eller Instagram. Men blir vi lykkelige av det? Foto: Shutterstock / Raisa Kanareva Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Myten om greske Narcissus, som ble straffet av gudene ved å bli så forelsket i sitt eget speilbilde at han regelrett døde av det, er en kjent fortelling i vestlig kultur og er opphavet til begrepet narsissisme

Budskapet er enkelt å tolke: Dyp selvopptatthet er skadelig for både deg selv og menneskene du omgås. I en tid der Facebook, Twitter og Instagram aldri er mer enn noen få sveip unna, finnes det rikelig med grøde for dem som vil dyrke et utadvendt og positivt selvbilde. Og når blogger om hverdagslige gjøremål tiltrekker flere lesere enn mellomstore aviser, er det fristende å konkludere med at de eksponeringsmulighetene sosiale medier gir, gjør oss mer selvopptatte. Men stemmer det? 

– Ja, til en viss grad, sier psykolog Aksel Inge Sinding, nestleder i Psykologenes Forening for Digital Helse (DigiPsyk). 

– Det er et betydelig press knyttet til å framstå som polerte utgaver av seg selv. Kravet om selvrealisering står sterkt i dagens samfunn, særlig blant unge, påpeker han. 

LES OGSÅ: Er selvtilliten på bånn?

- Sosiale medier bidrar til å forsterke avstanden

Mye tyder på at de gamle grekerne var på sporet av noe. I en stor amerikansk studie utført av psykologene Jean Twenge og Keith Campbell, beskrevet i boken «The Narcissism Epidemic» (2014), sammenlignet forskerne data fra 37 000 college-studenter fra 1979 fram til i dag. Funnene er oppsiktsvekkende.

Tilfellene av narsissistiske personlighetstrekk hos amerikanske studenter har økt i samme takt som fedmeepidemien.

Med andre ord en eksplosiv utvikling drevet fram av kulturell aksept for å vise seg fram. Aldri har det vært lettere å fortelle omverdenen hvem vi er – og det uten å snakke sammen. (Pssst: Dette gjør sosiale medier med selvbildet vårt!)

Sosiale medier bidrar til å forsterke denne avstanden fordi det alltid vil finnes noen som tilsynelatende er penere og flinkere enn deg

– Blant konsekvensene er en generasjon som vokser opp med tildels urealistiske forestillinger om egne evner og framtidige prestasjoner. Selvfølelsen vår kan enkelt beskrives som avstanden mellom den du oppfatter at du er, og den du ønsker å være. Sosiale medier bidrar til å forsterke denne avstanden fordi det alltid vil finnes noen som tilsynelatende er penere og flinkere enn deg, sier Sinding.  

– Samtidig er det viktig å presisere at det er mye positivt ved sosiale medier. -Muligheten til å holde kontakt med venner og bekjente er en god ting, men ingen erstatning for sosial omgang i det virkelige liv. 

STREBER ETTER DET PERFEKTE: - Blant konsekvensene er en generasjon som vokser opp med tildels urealistiske forestillinger om egne evner og framtidige prestasjoner, sier psykolog Aksel Inge Sinding. Foto: Shutterstock / Peter Bernik
STREBER ETTER DET PERFEKTE: - Blant konsekvensene er en generasjon som vokser opp med tildels urealistiske forestillinger om egne evner og framtidige prestasjoner, sier psykolog Aksel Inge Sinding. Foto: Shutterstock / Peter Bernik Vis mer

LES OGSÅ: Bruker du mye tid på selfies?

Å booste selvtilliten med likes er en kortvarig glede. Det blir en «quick fix» som hele tiden krever påfyll. (Psst: Ungdommens uskrevne regler for sosiale medier: - Hvis du skifter profilbildet ditt for ofte kan du bli stemplet som «attention whore»)

– Noen blir så opptatt av å jakte etter selvrealisering at de hopper over mer grunnleggende behov som sosial tilhørighet, kjærlighet og selvtillit, mener Sinding.

– Før skulle medier avspeile virkeligheten – nå er det mediene som former den. Retusjerte og konstruerte fotografier skaper urealistiske idealer vi strekker oss etter. Blogger om perfekte liv, perfekte hus og snille barn er en besnærende luftspeiling, men ikke en beskrivelse av virkeligheten. 

Så hvordan kan man lære seg å tenke annerledes?  

– Du må sette deg realistiske mål i livet og tenke på hvilke verdier som er viktige for deg. Å gi til andre, være til stede i situasjonen og dyrke relasjoner til andre mennesker er det som gjør oss lykkelige. Det handler om å kjenne seg selv, sier Sinding.

LES OGSÅ: Derfor bør du «leve i nuet»

Huskeliste for sosiale medier

Ifølge psykolog Aksel Sinding kan sosiale medier gi unike muligheter for å holde kontakt i en travel hverdag, bygge nye nettverk og få lett tilgang til informasjon av typen «viktige artikler du bør lese». Han gir følgende råd: 

- Minn deg selv på hva som er ekte og ikke ekte, mulig og ikke mulig.
- Bruk sosiale medier primært til å holde kontakten med andre.
- Fyll livet ditt med verdier og aktiviteter som føles viktige og riktige for deg.
- Ta en pause fra sosiale medier iblant, og vær mer til stede i øyeblikket.

LES OGSÅ: Dette kjennetegner narsissisten

Denne saken står også i KK nr 6, 2016

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer