Frivillig barnløs:

- Det er helt vanvittig hva folk sier til meg

Kristin Gjelsvik så for seg at hun skulle få lyst på barn en dag. Nå er hun 31 år, og lysten på barn har aldri vært mindre. Og det er det mange som reagerer på.

FRIVILLIG BARNLØS: Kristin Gjelsvik hadde sett for seg å få barn i en alder av 24. Prosjekt barn ble utsatt, igjen og igjen, for ønsket har aldri kommet. FOTO: Ida Bergersen
FRIVILLIG BARNLØS: Kristin Gjelsvik hadde sett for seg å få barn i en alder av 24. Prosjekt barn ble utsatt, igjen og igjen, for ønsket har aldri kommet. FOTO: Ida Bergersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Hæ, vil du ikke ha barn? Hva er galt med deg?», er kommentarer blogger og tv-personlighet Kristin Gjelsvik (31), får slengt etter seg. Hun er lei av å få spørsmål om hvorfor hun ikke vil ha barn.

– Vi blir oppdratt til å tro at barn er meningen med livet. Mor, far og barn - selve kjernefamilien. Jeg lekte jo alltid foreldre og barn med barbiedukkene mine. Og da jeg spilte sims, noe jeg fortsatt gjør i smug, fikk simmene mine alltid barn, det var jo så spennende. Men nå som jeg er voksen, tiltaler det meg ikke i det hele tatt.

Kristin forklarer at hun alltid har ventet på at følelsen skal komme; lysten på barn. Hun begynte å planlegge i tenårene. Når hun ble 24 år skulle hun få barn. Det ble utsatt, igjen og igjen. Nå er hun snart 32 år og lysten på barn har aldri vært mindre.

– Like før jeg ble 30 år begynte jeg for alvor å tenke over det, og bli bevisst på at barn ikke er noe jeg har lyst på. Samtidig tenkte jeg at det var litt rart, fordi det ikke er normalt. Det er jo ikke slik en kvinne skal føle det. Derfor er det så viktig å snakke om frivillig barnløshet – man må ikke ha en «gyldig grunn» for ikke å ha et ønske om barn, sier hun og fortsetter:

– Det forventes av deg som kvinne, og av samfunnet, du skal bidra til velferdsstaten ved å sette barn til verden. Det er viktig med åpenhet; valget man har tatt skal bli akseptert og respektert. Jeg respekterer alle som har lyst på barn, og jeg forventer samme respekt når jeg forteller at jeg ikke har lyst på det.

LES OGSÅ: Kristin Gjelsvik: - Jeg snakker med jenter som sparer konf-pengene til plastiske operasjoner

Det er helt vanvittig hva folk sier til meg

Åpenheten til Kristin har skapt reaksjoner. Mange kvinner hyller henne, mens andre synes at det er helt feil.

– Det er helt vanvittig hva folk sier til meg. Noen mener at det er egoistisk å ikke få barn, med tanke på alle som ikke kan få barn. De som har muligheten til det, burde få barn. Det gir jo ikke mening i det hele tatt. Det blir helt feil å skulle bringe et uønsket barn til verden, sier hun og fortsetter:

– Det er også noen som lurer på hvem som skal ta vare på meg når jeg blir gammel, og hvem jeg skal feire jul med. Jeg synes at det er grusomt om man får barn, bare for å ha noen som kan ta vare på deg når du blir gammel. Det er utrolig egoistisk!

Bloggeren har også fått høre at man ikke har opplevd ekte kjærlighet, før man får et barn. Det fører til at hun blir voldsomt provosert.

– Ingen kan si til meg at jeg ikke vet hva kjærlighet er. Jeg vet ikke hva det vil si å elske et barn, men jeg kan si at jeg elsker noen av hele mitt hjerte. Jeg vet hva ekte kjærlighet er.

LES OGSÅ: Hvorfor er så mange kvinner barnløse?

Ønsker ikke å miste friheten

Hovedgrunnen til at Kristin ikke kan se for seg å få barn, er fordi hun elsker frihet. Hun er impulsiv og spontan, og liker ikke å ha planer for fremtiden.

– Veien blir til mens man går. Jeg er kanskje litt vel overambisiøs, det kan man se på enkelte av prosjektene mine, men jeg liker friheten jeg har og at jeg har mulighet til å gjøre det jeg har lyst til, akkurat når det passer meg. Jeg har som mål å jobbe hardt, så jeg har god nok økonomi til å leve det livet jeg ønsker å leve. Og jeg ønsker å leve mitt liv, ikke en annens liv.

Kristin forstår andres ønske om barn, og at det for mange er helt fantastisk, men det er ingen tvil om at livet blir totalforandret.

– Dine behov settes til side i minst 18 år – egentlig resten av livet. Du har et ansvar du ikke kan fraskrive deg. Jeg ser på det som en livslang hodepine med masse bekymring. Spesielt i den verdenen vi lever i nå. Vi er overbefolket allerede – det er ingen plikt å få barn.

Kristin er forlovet med Dennis Poppe Thorsen, som hun møtte på Paradise Hotel i 2012. Hun forklarer at de har det utrolig fint sammen – bare de to.

– Vi ønsker å være oss to og fortsette det livet vi lever i dag. Jeg vil ikke dele han med noen andre, ler hun.

– Mange spør meg om hvordan det er å være bare oss to. Hva da bare? Det er mer enn nok, det! Vi kan være 100 prosent tilstede og pleie kjærligheten på den måten vi ønsker, det er helt fantastisk! Vi kan vokse og utvikle oss sammen. Vi trenger ikke et barn for å fullbyrde kjærligheten eller forholdet.

ELSKER FRIHETEN: Kristin elsker å ha muligheten til å gjøre akkurat det hun vil, når hun vil. Og det kan man ikke om man får et barn. FOTO: Ida Bergersen
ELSKER FRIHETEN: Kristin elsker å ha muligheten til å gjøre akkurat det hun vil, når hun vil. Og det kan man ikke om man får et barn. FOTO: Ida Bergersen Vis mer

Har flere gode venninner som har barn

Kristin har flere gode venninner som har fått barn, og hun er veldig begeistret over smårollingene som har kommet til verden. Men det betyr ikke at hun får mer lyst selv.

– Det er litt morsomt, for når jeg holder en unge, har jeg kjent etter: Rasler det i eggstokkene? Men nei, det har jeg aldri opplevd. Jeg har tenkt at det er rart med tanke på forventningene vi er oppvokst med. Jeg trodde jo at jeg en dag skulle få lyst, sier hun og tilføyer:

– Jeg har et fadderbarn som er verdens kuleste og skjønneste unge, og jeg tenker at jeg er utrolig heldig som får være fadderen hans. Samtidig som jeg setter stor pris på at jeg ikke har en unge selv. Det er deilig å være der fordi man har lyst, ikke fordi det er en plikt.

- Å være foreldre er ikke en dans på roser, det er ekstremt krevende. De ekte hverdagsheltene er mødre, og spesielt alenemødre. Jeg har innsett at ønsket om barn ikke kommer til meg, og slått meg til ro med det. Så stiller jeg heller gledelig opp som barnevakt i ny og ne!

LES OGSÅ: Inga (40) og Camilla (44) har valgt å ikke få barn - det har vekket reaksjoner

- Jeg er veldig klar på hvordan jeg ønsker å leve livet mitt

31-åringen ble etter hvert lei av å måtte forsvare seg selv og forklare hvorfor hun ikke ønsket å bli mamma. Hun skrev et blogginnlegg om det, og det var først da hun og Dennis satte seg ned for å snakke om temaet. De deler samme oppfatning om at barn ikke er noe for dem.

– Vi har alltid tenkte at «jaja, en dag skal vi få kids», for det er jo sånne ting man sier helt naturlig. Den eneste grunnen til at jeg skulle ha fått bittelitt lyst på barn, er bare fordi jeg er nysgjerrig på å se hva vi hadde klart å lage, ler hun og tilføyer:

– Sannsynligheten for at jeg plutselig skulle få lyst på barn er nok ganske liten. Jeg blir snart 32 år – jeg er voksen og har funnet meg selv. Jeg er veldig klar på hvordan jeg ønsker å leve livet mitt.

Dennis er fem år yngre enn Kristin, og hun er fullt klar over at mye kan endre seg i løpet av de neste årene.

– Om Dennis får enormt lyst på barn om fem år, og føler at det er noe han ha, og jeg fortsatt er innstilt på at det ikke er noe for meg, da må forholdet ta slutt. Om det er noe han veldig gjerne vil ha i fremtiden, kan jeg ikke stå i veien for det, men da blir det ikke med meg. Man kan ikke få barn for å tilfredsstille andre, det blir helt feil.

Selv om Kristin tviler på at ønsket om barn noensinne vil komme, så understreker hun at det er umulig å si noe med sikkerhet.

– Kanskje jeg brått får lyst på barn når jeg bikker 40. Om det skulle skje, og jeg ikke kan få biologiske barn, er det mulig å få barn uansett. Enten det er fosterhjem eller adopsjon – det finnes så mange barn som trenger foreldre.

«Du kommer til å angre»

De siste årene har Kristin ved flere anledninger fått høre fra fremmede at hun kommer til å angre på at hun ikke fikk barn.

– Jeg synes at det er en frekk ting å si. Du kjenner ikke meg, du vet ikke hvordan jeg er som person. Det er viktig å snakke om hvor grensen går – hva det er greit å si, og hva man ikke skal si. Når man er i et forhold og nærmer seg 30 år kommer alltid spørsmålene: «Når blir det barn, da?» Det er et spørsmål man må slutte å stille. Man vet aldri hva slags situasjon vedkommende er i. Kanskje det er et par som har prøvd lenge og som sliter. De trenger ikke det ekstra presset.

Kristin sitt ønske er at de som velger et liv uten barn skal bli møtt med respekt, ikke et sjokkert blikk og massevis av spørsmål om hvorfor. Det er en privatsak, og ikke noe andre har rett til å grave i.

– Det er provoserende at det er slik vi har blitt fortalt at livet skal være. Noen mener at jeg ikke har skjønt meningen med livet, fordi jeg ikke har eller vil ha barn. Men jeg har skjønt meningen med livet i aller høyeste grad, for det er det livet jeg lever nå. Det er ikke noe poeng i å bekymre seg over hva som skjer i fremtiden. Vi tar én dag av gangen, og ser hvor det fører oss. Sånn lever vi – alt ordner seg!

EN FREMTID UTEN BARN: Kristin og Dennis ønsker ikke familieforøkelse, de vil heller reise og oppleve verden sammen, de to. FOTO: Privat
EN FREMTID UTEN BARN: Kristin og Dennis ønsker ikke familieforøkelse, de vil heller reise og oppleve verden sammen, de to. FOTO: Privat Vis mer

Lite forskjell på livskvalitet

Thomas Hansen, psykolog og forsker ved velferdsforskningsinstituttet NOVA, har forsket på barnløshet. Det finnes lite informasjon om grunnene til at noen velger å ikke få barn, men studien viser hvordan det påvirker livskvaliteten.

– Resultatet er litt overraskende. De fleste antar at par som får barn ser på det som en berikelse, og at det styrker livskvaliteten. Og at de som ikke får barn, lever et liv som er preget av ensomhet – spesielt når man blir eldre og ikke har noen som kan ta vare på seg. Men studiene viser at det ikke er store forskjeller.

Studien viste at nordiske par som var frivillig barnløse, var nesten like lykkelige som parene med barn – forskjellene var marginale.

– Det har vært mye interessant forskning på dette feltet. I USA for eksempel, viste det seg at 30- og 40-åringer som ikke hadde barn, var lykkeligere enn parene som hadde barn. Noen synes at det er utfordrende å kombinere foreldrerollen med jobb og andre interesser, fordi de har en såpas dårlig familiepolitikk, sier Hansen og tilføyer:

– I Norge har vi en god småbarnspolitikk, som gjør det enklere å kombinere familielivet med jobb, i tillegg til å ha et sosialt liv ved siden av.

LES OGSÅ: Jeanette (31) er ufrivillig barnløs: - Det er et ubeskrivelig savn

– Det er fortsatt litt tabu å ikke ha lyst på barn

Har det blitt vanligere å velge bort barn i dagens samfunn? Det finnes ikke forskning som underbygger påstanden, men Hansen tror at det er flere som ønsker å leve uten barn.

– Det er fortsatt litt tabu å ikke ha lyst på barn. De som er åpne om det, møtes ofte med fordommer – de blir sett på som mer egoistiske og umodne. Mange tenker at de ikke vet sitt eget beste, og at de kommer til å angre. Allikevel har det blitt mer aksept. Før var det helt ekstremt; da var det nesten utenkelig å leve et liv uten barn, sier Hansen.

Det er flere par i dag som ikke har barn, men om det er frivillig eller ikke, kan det være vanskelig å skille i enkelte tilfeller.

– Dagens unge flytter ut senere, bruker lenger tid på utdanning, og får en partner senere i livet, sammenlignet med tidligere. Dette forskyver hele prosessen og for noen kan det bli for sent å få barn når det først passer. Men det har nok blitt vanligere å velge å ikke få barn også, sier Hansen.

LES OGSÅ: Det er ikke alle som går med en drøm om barsel og småbarnsliv. Karin (41) er en av dem: - Livsdrømmen min har aldri inneholdt barn. Aldri

LES OGSÅ: Oprahs råd til kvinner: Prioriter deg selv først, så partneren din, så barna

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer