Minihus:

- Det er ikke plass til noen kjæreste her

Maria bor på 16 kvm. Hun stortrives, men er klar på at boformen ikke passer for alle.

FOTO: Astrid Waller
FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

– En liten byleilighet er ikke noe for meg, jeg vil bo på landet. Men uten egenkapital får jeg ikke boliglån, sier Maria Lønnemo (32), som har bodd mange steder i inn- og utland.

– Jeg brukte mye tid på research, og er superfornøyd med løsningen jeg endte opp med. Jeg har alltid gått mine egne veier, og klima og bærekraft er veldig viktig for meg. Her lever jeg i pakt med naturen, akkurat slik jeg ønsker.

KK besøker Maria i hennes bittelille hus, godt utpå landet på Romerike. Utsikten er formidabel og Maria stortrives.

– Det gjelder å prioritere ut fra egne behov og ønsker. I tillegg til et ønske om å gjøre en innsats for å ta vare på kloden vår, er jeg opptatt av at boligen må være praktisk og ha en viss komfort, sier Maria.

– Plass til kombinert vaskemaskin/tørketrommel og oppvaskmaskin, og ikke minst god skapplass, var noen av mine kriterier.

FOTO: Astrid Waller
FOTO: Astrid Waller Vis mer

Inspirert av earthship

Inntil Maria var fem år, bodde hun i blokk, senere ble det hus på Romerike. Mens søsteren syntes det var helt greit å flytte i leilighet som voksen, var det utenkelig for Maria. Hun forteller om en støttende familie, som er vant til at Maria tenker alternativt.

– Mamma og søsteren min kommer ofte på besøk. Jeg tror de synes det er kult at jeg har valgt denne boformen, og utsikten blir jo alle betatt av. Dessuten er vi glade i dyr alle sammen, og hjelper gjerne til på gården, sier Maria, som leier tomt av en bonde.

Det var mens hun studerte i Australia i 2013/2014 Maria fikk øynene opp for minihus. Hun ble først interessert i earthship (jordskip), der man gjenbruker lokale, bærekraftige materialer. Tanken er å produsere egen strøm, samle regnvann og utnytte alle ressurser.

– Jeg skjønte at det ville være for komplisert å få til i Norge, og begynte å undersøke muligheten for mikro/minihus. Heller ikke det ble produsert her i landet på den tiden, sier Maria, som fortsatte med studier i Canada og la boligplanene litt på is.

– Innimellom var jeg hjemom, jeg bodde i kollektiv og jeg flyttet hele åtte ganger fra januar 2020 til november 2021. Da var jeg passelig lei av koffert living, og var takknemlig for å kunne slå meg ned her.

Tilpasset eget behov

I 2019 flyttet en av Marias venninner inn i mikrohus, og Maria tente igjen på ideen. Hun så hvilke smarte løsninger venninnen hadde valgt, og hva hun måtte gjøre annerledes for å kunne bo i et så lite hus.

– Det ble et år med googling og kontakt med flere produsenter. Jeg fulgte alle typer tiny hus på Instagram, før jeg landet på dette huset, som er bygget av et norsk firma og med norske materialer, sier Maria.

– Jeg var svært aktiv når det gjaldt tilvalg og løsninger, det var viktig for meg å få alt riktig med en gang.

Maria forteller at huset har en grunnflate på 16 kvadratmeter, men at planløsningen gjør at plassen i høyden også blir utnyttet, slik at boarealet er på cirka 26 kvadratmeter. Maria har valgt å ha to hemser, én til soverom og én til stue. Under stua har hun oppbevaringsmuligheter, og under sovehemsen har hun skap og bad, blant annet med Cinderella forbrenningstoalett. I tillegg har Maria åpen kjøkkenløsning. Hun har elbil, som hun lader ved huset, og hun leier en ekstern bod cirka ti minutters kjøring unna. Det ser hun for seg å fortsette med.

– Jeg er glad i klær og jeg er glad i å lage mat. Med såpass mye skap får jeg plass til utrolig mye her, sier Maria, som både fermenterer og lager all mat fra bunnen.

– Jeg kjøper kortreist mat av bonden, så jeg vet jeg får rene råvarer. Du finner ingen Toro-poser hos meg.

FOTO: Astrid Waller
FOTO: Astrid Waller Vis mer

Plassering av huset

Et minihus kan i teorien plasseres hvor enn du ønsker det. Det finnes likevel begrensinger, noe du bør huske på. Om du plasserer mikrohuset ditt langs en bilvei, kan du bli værende i to døgn. Er du i en skog, kan du gjerne bli der i to måneder gitt at du får tillatelse av grunneier.

Det kan lønne seg å finne en grunneier (for eksempel en bonde) og høre hvorvidt vedkommende ønsker å leie ut grunn. Det vanligste er å plassere minihus på en tomt som du enten eier selv, eller som du leier.

Det er foreløpig ikke mulig å få folkeregistrert adresse til et minihus. Husk likevel at du kan få folkeregistrert adresse til en tomt. Skal du bo der fast må du søke om det. Skal huset kun brukes som hytte slipper du søknadsprosessen.

Selvstendighet og pågangsmot

Ved hjelp av et såkalt caravan-lån, finansierte Maria drømmen om egen bolig, som med strøm og do kostet kr. 850 000,-. De månedlige utgiftene er på cirka kr. 20 000,-. Da er lån, forsikring, strøm, tomteleie som inkluderer ved, bil og ekstern bod tatt med. Maria er glad hun har en jobb som gjør at hun klarer utgiftene på én lønning. Det føles utrolig godt å eie, ikke leie. Hun er selvstendig næringsdrivende, og bruker bil og bane til jobb. Siden Maria sitter hos kunden, trenger hun ikke eget kontor.

– Jeg er blant annet coach og jobber med personlig utvikling og lederstøtte til bedrifter. Mange kaller meg for en «swiss army knife», fordi jeg kan brukes til det meste, sier Maria og ler.

– Denne sommeren har jeg gjort mye her hjemme også. Jeg lærer stadig, og blir overrasket over hvor handy jeg faktisk er.

Både platting, sittegrupper og blomsterkasser er selvlagd, og Maria er godt i gang med dyrking av grønnsaker og urter. Hun gleder seg til neste vår og sommer, da vil det bli tid til mer avslapning og dyrking. Planen er nå å bygge «skjørt» under huset, for å begrense trekken nedenfra før kulda setter inn. Hun tenker også å bygge tak over deler av plattingen, slik at den også kan brukes om vinteren.

FOTO: Astrid Waller
FOTO: Astrid Waller Vis mer

Passer for én person

– Jeg kan ikke tenke meg å bo annerledes nå. Men hvis jeg skulle få kjæreste og det blir snakk om å bo sammen, blir det for trangt å bo fast her for to personer. Men det er jo ypperlig som hytte, sier Maria.

Hun føler en ubeskrivelig frihet ved å bo på denne måten, men legger heller ikke skjul på at hun har møtt en del utfordringer underveis. Strømmen har gått to ganger, vannet har frosset to ganger og toalettet har tatt fyr. Vinteren var iskald og sommeren kjempevarm. Mye av dette kan unngås ved å gjøre tilpasninger, og Maria ser på det første året som et prøveår.

– Jeg er en aktiv person som er mye på farten, og det er fantastisk å komme hjem til den roen jeg finner her, sier Maria.

– Jeg gir for tiden avkall på ferier, kurs og behandlinger, og bruker pengene på det som er helt nødvendig. Det føles riktig akkurat nå, så får jeg se hva fremtiden bringer. Jeg er åpen for det meste, bare vi tar vare på kloden vår.

Disse velger minihus

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer