Borderline

- Det er lenge siden jeg har hatt det jeg vil omtale som en normal hverdag

Sandra følte seg fanget av «monsteret i hodet», og var redd for å dø. Hun mener at det finnes altfor lite kunnskap om borderline, en diagnose hun selv fikk i 2012.

BORDERLINE: Sandra Marie Brandsrød (26) fikk diagnosen borderline i 2012. Hun ble mobbet over lang tid, og ble utsatt for flere overgrep, noe som sannsynligvis er årsaker til at hun utviklet diagnosen. Foto: Privat
BORDERLINE: Sandra Marie Brandsrød (26) fikk diagnosen borderline i 2012. Hun ble mobbet over lang tid, og ble utsatt for flere overgrep, noe som sannsynligvis er årsaker til at hun utviklet diagnosen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Borderline (emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse) kjennetegnes ved tendenser til impulsive handlinger uten å tenke på konsekvensene, i kombinasjon med svingende stemningsleie og ofte manglende selvkontroll.

– Typisk for borderline er ustabilitet i følelsesliv og relasjoner, usikkerhet på egen identitet og separasjonsangst. Terskelen er lav for å føle seg forlatt, ensom og utenfor, sier Sigmund Karterud.

Karterud er professor i psykiatri ved Universitetet i Oslo, og tidligere avdelingsoverlege og forskningsleder ved Seksjon for personlighetspsykiatri ved Oslo universitetssykehus.

– Følelser som utløses blir veldig sterke. Det skal lite til før man blir sint, sinnet varer lenger, og det tar lenger tid før man kommer tilbake til vanlig tilstand. I ekstreme tilfeller kan man bli veldig klengete og avhengig av andre personer, samtidig som man er sint.

LES OGSÅ: Personlighetsforstyrrelsen flest kvinner har

Mobbing og overgrep førte til borderline

Sandra Marie Brandsrød (26) fikk diagnosen borderline i 2012. Hun ble mobbet over lang tid, og ble utsatt for flere overgrep, noe som sannsynligvis er årsaker til at hun utviklet diagnosen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer