Prinsesse Märtha Louise:

– Det er litt artig, for den sekseren var egentlig ikke til Ari i det hele tatt!

«Alle» trodde terningen på Märthas kjole var en hyllest til den da ferske forfatterkjæresten. Det var derimot noe helt annet som symboliserte Ari Behn på den berømte kjolen!

PRINESSE MÄRTHA LOUISE: – Jeg er veldig takknemlig, sier prinsesse Märtha Louise om å bli kåret til Norges best kledde kvinne. Her i kjole fra Kristins Brudesalong. Foto: Åsa Tällgård, styling: Afaf Ali, sminke: Jan Thomas, hår: Christopher Mørch Husby.
PRINESSE MÄRTHA LOUISE: – Jeg er veldig takknemlig, sier prinsesse Märtha Louise om å bli kåret til Norges best kledde kvinne. Her i kjole fra Kristins Brudesalong. Foto: Åsa Tällgård, styling: Afaf Ali, sminke: Jan Thomas, hår: Christopher Mørch Husby. Vis mer
Publisert

Prinsesse Märtha Louise (51) lener seg lett tilbake med lukkede øyne. Hun er blitt plassert på en stol foran baderomsspeilet i Nobelsuiten på Grand Hotel i Oslo. Det er kjendisstylist Jan Thomas (55) som skal sminke henne.

De siste måneders mediestorm har satt sitt preg på prinsessen. Hun er sliten. Det erkjenner hun selv.

– Det er noen spesielle dager, det er det, sier Märtha.

Jan Thomas står i spissen for juryen som har kåret henne til «Årets best kledde kvinne». I anledning prisen har vi funnet fram bilder fra noen av prinsessens mote-øyeblikk gjennom årenes løp.

Barna ler seg i hjel av konfirmasjonskjolen

For det er ikke til å stikke under stol at Märthas klesstil, som hun selv sier det, har vært gjennom en berg-og-dal-bane av opp- og nedturer helt siden barndommen av.

Jeg tar fram A4-arket med det staselige familieportrettet som ble tatt på Slottet i anledning prinsessens konfirmasjon i 1986. På bildet er hun 14 år, men hun ser en smule eldre ut.

Konfirmanten er omringet av sin aller nærmeste familie: lillebroren, prins Haakon, med et sjarmerende, barnaktig smil, pappa, kronprins Harald, stående ved datterens side, og mamma, kronprinsesse Sonja, sittende på en stol foran mann og barn. To stolte foreldre. To pertentlige barn.

1986: – Jeg var veldig fornøyd med bløtkakekjolen min, sier Märtha om kjolen hun bar i konfirmasjonen. FOTO: Bjørn Sigurdsøn
1986: – Jeg var veldig fornøyd med bløtkakekjolen min, sier Märtha om kjolen hun bar i konfirmasjonen. FOTO: Bjørn Sigurdsøn Vis mer

Men det som kanskje stjeler mest oppmerksomhet, er konfirmantens overdådige blondekjole. Klassisk 1980-talls. Klassisk bløtkakekjole. Med en skyhøy permanent selv Eli Hagen kunne ha misunt henne.

Prinsessen setter i et gapskratt. Latteren runger helt ut til stuen i Nobelsuiten, der fotograf og fotoassistenter holder på å rigge til fotoshoot.

– Der syntes jeg at jeg var fin på håret, så du kan jo tenke deg hvordan jeg så ut ellers!

Konfirmasjonskjolen var spesialdesignet til prinsessen, inspirert av kjolen hun brukte da kusinen Ingeborg Lorentzen giftet seg med brasilianske Paolo Cesar Ribeiro fire år tidligere.

– Jeg var veldig fornøyd med bløtkakekjolen min, og syntes at den var den mest fantastiske jeg hadde sett i hele mitt liv. Barna mine, derimot, ler seg i hjel av den kjolen.

Prinsessen imiterer de tre døtrene Maud (19), Leah (17) og Emma (14).

– «Mamma, hvor er det kjolen slutter og huden din begynner, egentlig? Du er jo så hvit at man ikke ser forskjell», sier Märtha med en slags sarkastisk tullestemme.

Hun må tørke en lattertåre i øyekroken.

– Vi kommer fra en britisk familie, så faren min og jeg har begge helt kritthvit hud. Da jeg var liten, var jeg blåhvit i huden. Jeg ble alltid solbrent og aldri brun. Bortsett fra i ansiktet. Jeg var likblek på konfirmasjonsbildet også, som du kan se!

– Men jeg må bare si at dronning Sonja har en helt fantastisk kjole på seg!

– Og det har ikke jeg, mener du?

Märtha gapskratter igjen.

– Din kjole er veldig Lady Diana-bryllup! smetter Jan Thomas inn fra sidelinjen. Kanskje i et forsøk på å redde meg.

Likte ikke å kle seg pent

Märtha, døtrene, kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra er alle blitt hyllet for å velge gjenbruk både i offisielle og private tilstelninger. Men det er ingen tvil om at prinsessens mor, dronning Sonja, har vært en foregangskvinne på gjenbruksfronten lenge før det ble et begrep i moteverdenen.

– Vi vokste opp med at vi måtte bruke klær flere ganger, og det gjorde egentlig ingen andre i min omgangskrets. Vi sydde om antrekkene, slik at vi kunne bruke dem igjen og igjen. Jeg tror jeg har antrekk som er sydd om tre–fire ganger, som jeg fremdeles har, og som kanskje er 30 år gamle.

– Mamma har vært en foregangskvinne på så mange ting, i alle fall for meg og spesielt på motefronten. Dessverre har jeg ikke arvet «stylenessen» hennes. Jeg liker å være mer «edgy» og utfordre litt mer i klesveien.

Prinsessen forklarer at moren er syerske av fag og alltid har hatt interesse for mote, og at dette var noe hun derfor vokste opp med.

– Den danske designeren Erik Mortensen, som jobbet for motehuset Balmain, kom hjem til oss og designet klær i samarbeid med mamma og meg. Vi fikk også designet klær og antrekk fra de andre store motehusene i Paris.

– Det å få så mye kritikk rettet mot seg, er veldig utfordrende, sier Märtha om oppveksten. Kjole fra Raisa Vanessa/ Rebirth of the Princess. FOTO: Åsa Tällgård
– Det å få så mye kritikk rettet mot seg, er veldig utfordrende, sier Märtha om oppveksten. Kjole fra Raisa Vanessa/ Rebirth of the Princess. FOTO: Åsa Tällgård Vis mer

Men det som for mange høres ut som en drøm, var for prinsesse Märtha Louise slitsomt.

– Jeg likte ikke å kle meg pent. Jeg var nok mer en guttejente som flyktet litt inn i hesteverdenen for å unngå å forholde meg til klær, sier hun.

Hatet kjoler som barn

Prinsessen er blitt gransket og vurdert av det offentlige helt siden fødselen, og dette har i aller høyeste grad påvirket henne i klesveien.

– Som barn og tenåring er man veldig sårbar. Det å få så mye kritikk rettet mot seg, er veldig utfordrende, sier hun.

Märtha tror at det er mye av grunnen til at hun som oftest lyttet til andre og ikke ville ha noen egne meninger om klær.

– Hvis jeg fikk kritikk for antrekket, noe jeg alltid fikk, var det liksom ikke helt meg, fordi noen andre hadde bestemt hva jeg skulle ha på meg.

– Da dronning Sonja kledde deg opp for offisielle tilstelninger da du var liten, hvordan føltes det?

– Det sterkeste minnet jeg har fra da jeg var liten, er at jeg hatet å gå i kjoler. På den tiden var kniplingskjoler populært, og de følte jeg at stakk sånn. Jeg hadde alltid sløyfe i håret, som jeg hatet, for at jeg ikke skulle se ut som en gutt, fordi håret mitt ikke vokste.

GUTTEJENTE: Prinsesser Märtha Louise ved pianoet sammen med sin mor dronning Sonja, på Skaugum i 1985. På bildet er prinsessen 13 år. FOTO: Bjørn Sigurdsøn / NTB
GUTTEJENTE: Prinsesser Märtha Louise ved pianoet sammen med sin mor dronning Sonja, på Skaugum i 1985. På bildet er prinsessen 13 år. FOTO: Bjørn Sigurdsøn / NTB Vis mer

Penkjoler og sløyfer var for prinsessen ensbetydende med lange, til dels kjedelige, samtaler med voksne hun knapt kjente.

– Vi måtte oppføre oss ordentlig og konversere med de voksne i lange perioder. Hver gang jeg kledde meg pent, fulgte alt dette rundt med, og det gjorde nok at jeg fikk et anstrengt forhold til klær og det å pynte seg. Men da vi bare var oss selv, da kunne vi gå kledd slik vi selv ville.

HATET Å GÅ I KJOLER SOM BARN: Til KK forteller prinsesse Märtha Louise at hun som barn ikke likte å gå i kjoler. Det har med tiden endret seg. Denne kjolen er fra Haleia/ Rebirth of the Princess. FOTO: Åsa Tällgård
HATET Å GÅ I KJOLER SOM BARN: Til KK forteller prinsesse Märtha Louise at hun som barn ikke likte å gå i kjoler. Det har med tiden endret seg. Denne kjolen er fra Haleia/ Rebirth of the Princess. FOTO: Åsa Tällgård Vis mer

Hadde alltid «verandaleppe» på 17. mai

Prinsessen beskriver seg selv som et barn som hele tiden var høyt og lavt. En skikkelig aktiv jente som ikke var redd for å skitne seg til.

– Jeg hadde alltid «verandaleppe» på 17. mai fordi jeg hadde falt ned fra et eller annet klatrestativ eller vært i slåsskamp med gutta. Jeg var veldig aktiv! Men så ble jeg veldig sjenert, og turte ikke å si noe til noen.

– Kunne du få beskjed fra foreldrene dine om at nå skulle dere på denne gallamiddagen, så da …

Prinsesse Märtha avbryter meg.

– Å ja, da måtte vi oppføre oss. Men det var ikke alltid så lett. Du kan jo tenke deg selv når du er barn og skal sitte og konversere med voksne. De spørsmålene de stiller …

Denne gangen imiterer prinsessen noe jeg antar er stive, voksne menn i gallauniformer.

– Hvordan går det på skolen? sier prinsessen med mørk røst.

– Jo da, det går bra, svarer hun seg selv med en lysere stemme.

– Hva driver du med på fritiden? Den mørke røsten er tilbake.

– Jeg driver med hester, jeg, svarer hun barnlig.

– Og så var den konversasjonen ferdig. Da satt man der da, stille hele resten av middagen. Det er ikke det morsomste man kan gjøre som barn, det må jeg være ærlig å si.

EN FAVORITT: Prinsesse Märtha Louise har alltid vært glad i å ri. Her fra 1984. FOTO: Inge Gjellesvik / NTB
EN FAVORITT: Prinsesse Märtha Louise har alltid vært glad i å ri. Her fra 1984. FOTO: Inge Gjellesvik / NTB Vis mer

– Hendte det noen gang at du «klikka», som barn kan gjøre, under sånne tilstelninger?

– Nå må jeg tenke etter. Nei, det tror jeg ikke. Jeg var veldig veloppdragen, til et visst punkt.

Hun smiler til Jan Thomas, som har gått over til å legge blush på prinsessens kinnbein.

Kjolene som skapte overskrifter

– Jeg syntes det var veldig gøy å kle meg opp til gallafest i forbindelse med prinsesse Ingrid Alexandras bursdag. Det er jo fordi at det er noen jeg er glad i som skal feires.

På festen var hun ikledd en av de gamle kjolene til sin mor. Det var også her hun dukket opp med forloveden Durek Verrett (47) på en offisiell, kongelig festmiddag for første gang.

– Det føles ikke som plikt, men bare hyggelig?

– Ja, det var gøy og hyggelig, og det var stort sett bare venner og familie til stede.

– Men det har også vært ganger da jeg ikke syntes at gallafester var noe gøy i det hele tatt, fordi at det bare var kjipe tilbakemeldinger å få fra pressen etterpå. Det er ikke noe hyggelig. Men nå driter jeg i det.

Prinsessen korrigerer seg selv.

– Ikke bruk ordet «driter». Nå bryr jeg meg ikke lenger. Det er bedre!

Jan Thomas og Christopher Mørch Husby, som føner håret til prinsessen, bryter ut i latter.

Nå som stemningen er såpass løs og ledig, benytter jeg anledningen til å fiske fram et fotografi av prinsessen i et antrekk hun har fått mye tyn for i pressen. Med trykk på mye.

2004: Under bryllupet mellom den spanske kronprinsen Felipe og Letizia Ortiz var Märtha iført denne kjolen – som ble sammenlignet med Bård Tufte Johansens kyllingkostyme. FOTO: NTB
2004: Under bryllupet mellom den spanske kronprinsen Felipe og Letizia Ortiz var Märtha iført denne kjolen – som ble sammenlignet med Bård Tufte Johansens kyllingkostyme. FOTO: NTB Vis mer

Det såkalte «kyllingantrekket» hun hadde på seg i 2004 under bryllupet mellom kronprins Felipe og Letizia Ortiz, i dag kongeparet av Spania.

Den knallgule kjolen med røde tulipaner og tilhørende rød hatt og gule pumps var designet av norske Tulip & Tatamo. Farge-valget skulle være en hyllest til det spanske flagget, som nettopp er gult og rødt.

Men mange sammenlignet prinsessens antrekk med «Åpen Post»-komiker Bård Tufte Johansens kyllingkostyme under det såkalte «kyllingstuntet» utenfor Rikshospitalet to år tidligere.

– Om jeg fikk med meg kyllingsammenligningen? Å ja, ja. Men det er jo sånn jeg er blitt harselert med en rekke ganger, er det ikke det da?

Hun lar spørsmålet henge i luften.

– Jeg tar meg ikke nær av sånne tilbakemeldinger. Jeg syntes selv at jeg var fin, det er det viktigste. Jeg ler av det i dag, og jeg lo av det den gangen. Hadde jeg tatt meg nær av det, hadde jeg ikke vært her i dag.

Den ikoniske «kyllingkjolen» ble i ettertid auksjonert bort av hjelpeorganisasjonen Unicef til inntekt for bistandsprosjekter i Nepal.

– Hvordan vil du selv beskrive din utvikling i klesveien?

Märtha himler oppgitt med øynene.

– Det er egentlig veldig festlig at jeg er blitt kåret til «Årets best kledde kvinne»! Jeg er veldig takknemlig, men det er jo litt ironisk, sier hun og ler.

For prinsessen handler det mer om menneskene bak klærne.

– Jeg er generelt ikke så opptatt av klær. Det er menneskene som betyr noe for meg, ikke klærne. Men så er det også et uttrykk for hvem man er, så det går begge veier.

Ari og Durek har vært store inspirasjonskilder for prinsessen

Det er ingen hemmelighet at både eksmannen, avdøde Ari Behn, og forloveden Durek Verrett har vært inspirasjons-kilder og store pådrivere for at prinsessen skal få utfolde seg og blomstre mer, både på innsiden og utsiden.

– Da jeg ble kjent med Ari, som var veldig opptatt av mote, ble det naturlig for meg at jeg ble mer interessert i det. Durek er også veldig opptatt av mote, og jeg er blitt enda mer glad i å pynte meg etter at jeg ble sammen med ham.

Paret har tilbrakt mye tid sammen i Dureks hjemby Los Angeles, og der synes prinsessen at det er en helt annen «vibe» og stemning enn det er i Norge.

– I L.A. kan man gå i hva som helst, og du kan være akkurat den du vil. Det er alltid noen som er mer crazy enn deg, og det er alltid noen som er mer ordentlig enn deg. Det er en veldig deilig følelse å tre inn i, det å kunne være akkurat den man selv vil.

Märtha trekker også fram manageren Carina Scheele Carlsen og Dureks stylist-svigerinne, Maggie Alava i Los Angeles, som begge har hjulpet henne i klesveien.

LYKKELIG: Sommeren 2022 ble prinsessen forlovet med Durek Verrett. Forlovelsesringen på venstre hånd består av en stor smaragd omkranset av diamanter. FOTO: Åsa Tällgård
LYKKELIG: Sommeren 2022 ble prinsessen forlovet med Durek Verrett. Forlovelsesringen på venstre hånd består av en stor smaragd omkranset av diamanter. FOTO: Åsa Tällgård Vis mer

Hun forteller at hun alltid har vært opptatt av å bruke norske designere, som Per Spook, Kjell Torheim, Nora Farah, Tina Steffenakk Hermansen, Peter Dundas, Kristian Aadnevik, Cecilie Melli og Leila Hafzi.

– De er nok alle mye av grunnen til at jeg får denne prisen, sier prinsessen ydmykt.

Kjolen med de skjulte kjærlighetssymbolene

Det er selvfølgelig en norsk designer som står bak en av prinsessens mest kjente moteøyeblikk. I 2001 feiret hun 30-årsdagen sin med brask og bram i Håkonshallen i Bergen – med kongelige gjester fra inn- og utland. Og ikke minst, den relativt ferske kjæresten Ari Behn.

Prinsessen var ikledd en spesialdesignet kjole laget i samarbeid med Wenche Lyche. Kjolen var todelt med turkis topp og et gullfarget skjørt, som var dekket av broderte symboler som fortalte historier om Märthas 30 år lange liv.

2001: Prinsesse Märtha i spesialdesignet kjole i samarbeid med Wenche Lyche i anledning sitt eget 30-årslag. Kjolen bærer preg av mye personlig symbolikk. FOTO: Marit Hommedal
2001: Prinsesse Märtha i spesialdesignet kjole i samarbeid med Wenche Lyche i anledning sitt eget 30-årslag. Kjolen bærer preg av mye personlig symbolikk. FOTO: Marit Hommedal Vis mer

Terningen foran på kjolen, som viste seks prikker, tolket folket og pressen som en hyllest til Ari Behn. To år tidligere tatoverte han en terning på armen etter å ha fått terningkast seks for novellesamlingen «Trist som faen».

– Det er litt artig, for den sekseren var egentlig ikke til Ari i det hele tatt. Men sånn er det jo alltid. Folk lager sine egne tolkninger av ting, som nødvendigvis ikke stemmer, sier Märtha en smule oppgitt.

Det var derimot den svarte biljardkulen, som var delvis skjult under den turkise toppen, som skulle symbolisere kjærligheten til Ari.

– Biljardkulen var litt gjemt, fordi at forholdet ikke var helt offentlig den gangen, forteller Märtha, mens hun ser på bildet av seg selv tatt for 21 år siden.

– Hva med de andre symbolene som er på kjolen, hva representerte de?

– Dette er «Bobla» som jeg alltid hadde ønsket meg, og som jeg endelig hadde fått, men som ble smadret etter hvert, sier hun og peker på bilen på høyre side av kjolen.

– De ulike kronene representerer familien min. Regnbuen og sommerfuglen er for å symbolisere transformasjonen min. Så er det yndlingshesten min, «White Jumper». Den flygende kua er i forbindelse med et møte jeg hadde med en ku en gang. Det var veldig representativt for meg, og mer vil jeg ikke si om den saken, sier hun og ler.

– Kvitebjørn kong Valemon var på grunn av eventyrene jeg formidlet, forklarer hun videre.

- Her var jeg inne i en skikkelig «kjerringperiode»

På denne tiden, tidlig 2000-tall, hadde nemlig prinsesse Märtha Louise begynt å lese eventyr på statskanalen NRK. Et initiativ fra prinsessen selv, fordi at hun ikke ville at eventyrsjangeren skulle bli glemt. Et av eventyrene hun leste opp for store og små, var nettopp «Kvitebjørn kong Valemon».

Og derfor ble hun også titulert «eventyrprinsessen» i mediene.

– Denne epoken kaller jeg «eventyrforteller-på-NRK»-perioden, og her er jeg godt inne i en skikkelig kjerringperiode. Spesielt på håret.

– Det er på en måte godt at du sier det selv …

– Greia er den at jeg var på landslaget i riding på denne tiden. Jeg er en veldig praktisk person. Skulle jeg liksom ha langt hår når jeg gikk med hjelm på hodet hele dagen? Det blir jo så utrolig upraktisk!

2001: Prinsesse Märtha Louise leste eventyret om "Tyrihans og prinsessen som ikke kunne le" under et besøk på Karmøy i 2001. FOTO: Alf Ove Hansen / NTB
2001: Prinsesse Märtha Louise leste eventyret om "Tyrihans og prinsessen som ikke kunne le" under et besøk på Karmøy i 2001. FOTO: Alf Ove Hansen / NTB Vis mer

Märtha gestikulerer, mens hun fortsetter å forklare om avgjørelsen om å klippe lokkene.

– Håret blir ekstremt stygt, og det tørker aldri. Derfor klippet jeg meg kort, slik at jeg slapp det. Det tørket på 10 minutter. Enkelt og greit!

Prinsessen synes selv at hun på den tiden så eldre ut, enn det hun gjør nå.

– Og da var jeg i slutten av 20-årene og begynnelsen av 30-årene. Tenk på det!

– Hva tror du er grunnen til at du føler det sånn?

– Jeg tror det har sammenheng med det å finne seg selv og å tørre å være seg selv. Om man ikke gir slipp på mange av de emosjonelle tingene som vi har med oss som ballast, gjør det at vi blir tynget og dermed ser eldre ut.

Märtha forklarer at hun med årene turte å blomstre mer i seg selv.

– Da kom også den ungdommelige biten mer fram. Vi er jo alle egentlig ungdommelige fra innsiden.

Mammakrise med datteren Leah

Etter den såkalte «kjerringperioden», «eventyrprinsesse-perioden» og oppblomstringen som følge av kjærligheten til Ari, kom det prinsessen beskriver som «småbarnsperioden», som naturlig nok satte sitt preg også på garderoben.

– Da var mitt eneste fokus om barna hadde det bra eller ikke. Hadde de det bra, hadde jeg det bra. Da handlet det om å kle seg mest mulig funksjonelt. Plutselig måtte man ligge på gulvet og krabbe for å leke. Da ble det mer fleksible klær.

– Nå er jeg mer i en periode der jeg får råd fra datteren min Leah om hvilke klær jeg skal ha på meg!

Prinsessen forteller at den mellomste datteren har vært opptatt av mote helt siden hun var et lite barn. Hun slekter åpenbart på sin far og sin mormor akkurat der.

Trebarnsmoren erkjenner at det var vanskelig å møte sitt barns interesse, der hun selv følte at hun var helt blank.

– Jeg hadde en krise som mor med Leah da hun var i femårsalderen, fordi at jeg ikke visste hvordan jeg skulle møte et barn som var så opptatt av klær og mote.

Det var noe Leah, ifølge Märtha, viste allerede fra toårsalderen av.

– Jeg husker at jeg gråt og fikk sammenbrudd. Hvordan skulle jeg møte henne og denne interessen når hun kom i tenårene?

Nå er Leah 17 år og har for lengst bemerket seg i den norske motebransjen. For sin mote- og skjønnhetsinteresse har hun stukket av med flere gjeve priser.

– Hvordan klarte du til slutt å møte det?

– Det har egentlig gått helt naturlig, for Leah er så selvdreven og trenger absolutt ikke min kunnskap. Jeg følger jo selvfølgelig med, jeg skal ikke undergrave meg selv heller, men det er ikke mitt hovedfokus med henne.

Dronning Sonjas forslag å bruke hennes gamle kjoler på gallafest

Jeg klarer ikke å dy meg, og må høre om hvordan prinsessen, døtrene og dronningen går fram når de skal velge gjenbrukskjoler.

– Går dere bare i garderoben til dronningen og henter fram gamle skatter dere vil ha, eller må de bestilles opp gjennom hoffmarskalken?

– Dette vet ikke jeg heller! Det er kjempespennende! smetter Jan Thomas inn. Han har nettopp lagt eyeliner på det ene øyelokket til prinsessen, men «slipper henne fri» slik at hun kan fortelle.

Märtha ler igjen.

– Altså, ved denne spesifikke anledningen var det slik at vi rett og slett lurte på hva vi skulle ha på oss på prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag. Og da sa mamma at det hadde vært koselig om noen av oss ville bruke noen av hennes gamle kjoler. Det syntes vi alle at hadde vært hyggelig, og så ble antrekkene funnet fram.

2022: Prinsesse Märtha kom arm i arm med forloveden Durek Verrett til gallaen i anledning prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag. Kjolen hadde hun lånt av dronning Sonja. FOTO: Lise Åserud / NTB
2022: Prinsesse Märtha kom arm i arm med forloveden Durek Verrett til gallaen i anledning prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag. Kjolen hadde hun lånt av dronning Sonja. FOTO: Lise Åserud / NTB Vis mer

– Er det sånn at dere gjør det til en jentekveld på Slottet sammen med dronningen når dere skal velge ut antrekk dere kan gjenbruke?

– Nei, det er det ikke. Beklager å måtte skuffe deg! sier prinsessen og ler en trillende latter.

– Det er etter skoletid, og lagt opp veldig praktisk!

– For guds skyld, la meg stille et spørsmål jeg alltid har lurt på, sier Jan Thomas engasjert.

– Fyr løs! sier jeg.

– Hvordan velger man tiaraer, smykker og kronjuveler? Går man inn i en sal, og så står de linet opp på rekke og rad? Kan du velge selv hva du vil bruke?

– Vi har våre egne tiaraer. Jeg har en tiara som jeg fikk til myndighetsdagen min. Kronprinsesse Mette-Marit har sine, og mamma har sine, forklarer prinsessen.

– Men jeg kan høre om jeg kan få lov til å låne deres, dersom de ikke skal bruke dem.

Igjen imiterer prinsessen. Denne gangen seg selv og sin mor dronningen.

– Har du tenkt å bruke den ametyst-tiaraen i dag?

– Nei, det skal jeg ikke.

– Kunne jeg få låne den da, fordi den passer så godt til kjolen jeg skal bruke.

– Ja, det kan du!

DUO: Det var god stemning da Märtha og Jan Thomas møttes under fotoshooten. Genserne er fra Hést, klesmerket prinsessen og to av hennes venninner driver. FOTO: Åsa Tällgård
DUO: Det var god stemning da Märtha og Jan Thomas møttes under fotoshooten. Genserne er fra Hést, klesmerket prinsessen og to av hennes venninner driver. FOTO: Åsa Tällgård Vis mer

Tre sterke døtre

Både prinsessen og de tre døtrene er aktive på sosiale medier, der de deler stort og smått fra hverdagslivet og rojale tilstelninger med sine følgerne. Enten det er fra en kunstutstilling, celeber motebegivenhet eller på ridebanen.

– Hva tenker du om presset og fokuset som er på dem?

– De er tre sterke jenter, som jo er vokst opp med meg som mor. Jeg bryr meg jo om hva folk sier, men jeg tar det ikke inn. De er blitt flinke til å holde ting på avstand.

– Er du glad for at du slapp unna sosiale medier da du vokste opp?

– Ja, det er jeg. Det er så ekstremt mye mobbing og utestenging på sosiale medier, og det er ikke bra.

Prinsessen oppfordrer heller til at man må akseptere mangfold og lære hverandre å inkludere hverandre i stedet for å fryse hverandre ut.

– Vi må åpne opp og omfavne hverandre, selv med våre forskjeller. Der tror jeg at vi kan bli flinkere her til lands.

Hun trekker fram ordet «konformitet».

– Når vi er konforme og helt like, blir vi også et svakt samfunn. Det gjelder også klesmessig. Man må tørre å være seg selv, og så får man heller stå i den kritikken man får. Det tror jeg er kjempeviktig, slik at man er tro mot seg selv.

- Det er ikke sånn at livet opphører når man fyller 50

Denne høsten fylte prinsessen 51 år, og i sommer ble hun forlovet. Hun har uten tvil tatt fatt på et nytt kapittel i livet. Aldersangsten kom da hun fylte 25 år. Nå, derimot, trives hun godt med hva alderen viser.

– Jeg trodde jeg måtte bli voksen, at jeg ikke kunne leke eller ha det gøy mer. Da jeg skjønte at det ikke var realiteten, har jeg egentlig aldri hatt alderskrise mer. Men det var litt overgang å bli 50, det må jeg ærlig innrømme.

Hun trekker fram at det for mange kvinner i dag er tøffere å bli eldre enn det er for mange menn.

– Kvinner er under den stereotypien at vi forfaller når vi blir eldre, og at det kun er de yngre kvinnene som betyr noe. Men sannheten er at når man blir eldre, får man en annen trygghet. Det er ikke sånn at livet opphører når man fyller 50. Jeg føler meg mye mer attraktiv nå enn det jeg gjorde da jeg var i 20-årene!

Märtha ser fram til å stå brud. Men noen plan for brudekjolen, har hun ennå ikke. FOTO: Åsa Tällgård
Märtha ser fram til å stå brud. Men noen plan for brudekjolen, har hun ennå ikke. FOTO: Åsa Tällgård Vis mer

– Hva er det som gjør at du føler det slik?

– Jeg er mye tryggere på meg selv og ser min egen verdi på en annen måte enn det jeg gjorde da jeg var ung.

Hun er lei seg for at hun ikke verdsatte det tidligere.

– Det er derfor jeg klarer å stå i stormene som er rundt meg også. Uansett hva folk mener eller sier; man må bare være seg selv. Man kan ikke være noen andre.

Skal få hjelp med brudekjolen

– Du skal jo gifte deg med Durek. Har du gjort deg noen tanker om brudekjolen?

Märtha trekker på smilebåndet. Som om hun visste at det spørsmålet kom til å bli stilt.

– Nei, det har jeg ikke. Men der skal jeg få hjelp!

– Tenker du gjenbruk eller nytt?

– Jeg aner ikke. Jeg har ikke begynt å tenke på det en gang, men jeg gleder meg! Det blir gøy!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer