Kvinner Som Slår Menn

- Det er mer tabubelagt for en mann å innrømme at han blir slått

- Å bli slått er like skambelagt for kvinner og menn, men menn opplever at det går ut over deres forhold til egen maskulinitet, sier leder i Oslo Krisesenter.

VOLD I HJEMMET: Det er mer tabulagt for en mann å innrømme at han blir slått, sier terapeut.  Foto: NTB scanpix
VOLD I HJEMMET: Det er mer tabulagt for en mann å innrømme at han blir slått, sier terapeut. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vold i familien er dessverre ikke en uvanlig problemstilling. De fleste tenker nok fortsatt på en voldelig mann når man hører om voldsutsatte partnere, men det er absolutt ingen hemmelighet at også kvinner slår. 

Samlivsterapeut Bianca Schmidt forklarer at det som regel er enda mer tabubelagt når en kvinne slår en mann, men at det er like skamfullt for begge kjønn å bli slått

- Noen menn kan nok føle seg enda mer hjelpesløse, for hva skal han egentlig gjøre med det? En mann har liksom ikke lov til å ta igjen, så dermed blir han kneblet til å sitte og ta i mot volden, sier hun til KK.no. 

Hun forklarer at en mann kan føle at det å bli slått av en som er fysisk svakere er nedverdigende. Hva de kan gjøre og hvem de kan si det til er også et problem for mange menn som blir slått. 

- De føler seg ofte som en pusling når de innrømmer at de blir slått av en kvinne. Det er en umulig situasjon de ikke klarer å komme seg ut av, og de føler seg dermed handlingslammede, sier Schmidt. 

Menn som blir slått kan ofte føle på at manndommen deres forsvinner, sier terapeuten. Og det er vanskelig å innrømme og å tørre å kontakte noen for å få hjelp

- Selv om det gjør fysisk vondt å bli slått er ofte den største smerten at de bare må stå og ta i mot slag fra en som er fysisk svakere enn dem, sier Schmidt. 

LES OGSÅ: - Jeg er sterk, jeg er smart og jeg er ikke et offer

VOLD I HJEMMET: Det er mer tabulagt for en mann å innrømme at han blir slått, sier terapeut.  Foto: NTB scanpix
VOLD I HJEMMET: Det er mer tabulagt for en mann å innrømme at han blir slått, sier terapeut. Foto: NTB scanpix Vis mer

I et forhold der en kvinne slår enn mann har det gjerne vært en situasjon som har utviklet seg, sier Schmidt. Det kan kanskje være en mann som er ganske passiv og stille, og en krangel utvikler seg til at kvinnen slår. 

- Men noe har gått ut av balanse når noen tyr til fysisk vold mot et annet menneske

LES OGSÅ: - Det er jo ikke sånn at man enten er en voldelig eller ikke-voldelig person 

- Menn opplever at de ikke er «mann nok»

Det finnes hjelp for menn som blir slått eller er utsatt for annen vold. Hver kommune skal ha et krisesentertilbud for menn. 

- Dette kom med krisesenterloven i 2010 sier Inger-Lise W Larsen, daglig leder ved Oslo Krisesenter.

Hun forteller at krisesentre for kvinner har eksistert siden 70-tallet. Den gang var det i forbindelse med at kvinner hjelper kvinner. I dag er krisesentrene kjønnsnøytrale og profesjonelle enheter. (Psst: I dag er det over 1000 nordmenn som bor på hemmelig adresse!)

- Oslo Krisesenter får omtrent 200 nye henvendelser i måneden. Rundt 30 av disse er fra voldsutsatte menn. Årlig gis gjennomsnittlig 350 kvinner og 15 til 20 menn og deres barn et beskyttet botilbud, sier Larsen.

De resterende får hjelp gjennom tilbud på dagtid eller råd over telefon eller mail akutt der og da, forklarer hun. Larsen forklarer at det å være voldsutsatt i Norge er skambelagt, både for kvinner og menn, men de skammer seg på forskjellig måte.

- Kvinner skammer seg over at de utsetter seg for vold og blir i voldelige forhold i et av verdens rikeste og mest likestilte land. Menn opplever at de ikke er «mann nok» til å gjøre noe med forholdet, det går ut over deres forhold til egen maskulinitet.

LES OGSÅ: - Mange tenåringer har opplevd ting som kan defineres som digital vold 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer