Fitness

- Det er nå eller aldri!

26 år gammel stilte Henriette i sin første kroppsbyggingskonkurranse. 20 år etter gjorde hun det igjen.

LIKE FØR: En siste pep-talk fra en av coachene ved Haralds Gym, Ove Bekkevold, før det bærer ut på scenen.  Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg
LIKE FØR: En siste pep-talk fra en av coachene ved Haralds Gym, Ove Bekkevold, før det bærer ut på scenen. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste årene har et bevisst forhold til trening og diett blitt mer og mer dagligdags for mange av oss, men de menneskene man finner i kroppsbygging- og fitnesskonkurransen Oslo Grand Prix – som gikk av stabelen 1. april – er en gjeng som har dratt det enda noen hakk videre. (PSST! Fikk du med deg denne saken om bikinifitness-utøveren Kristina?)

De har brukt de siste månedene på å perfeksjonere kroppene sine. Treningsregimet har vært skreddersydd, og det samme har dietten. Ikke et gram overlates til tilfeldighetene når man skal gjøre sin kropp om til noe som nærmest ligner en skulptur.

– Men det som er viktig å huske på er at de som driver med denne sporten er helt vanlige mennesker. Vi har bare en litt uvanlig lidenskap, sier utøver Henriette Ottesen (46). 

Henriette jobber til daglig som personlig trener på Myrens Sportssenter i Oslo, men akkurat dagene rundt konkurransen er det lidenskapen for kroppsbygging som får mest plass – en lidenskap som begynte å utvikle seg allerede da hun var tenåring.

– Bilder av Arnold Schwarzenegger og andre aktive kroppsbyggere på 70- og 80-tallet imponerte meg veldig, forteller hun.

– På det tidspunktet drev jeg med skøyteløp – en sport som også forutsatte en del styrketrening. Avstanden til å begynne å trene med et fokus på å bygge muskler ble dermed kort.

LES OGSÅ: Dette er treningen Khloé Kardashian sverger til!

Deilig og vondt

Da Henriette la skøytene på hylla i 1990 begynte hun «å pumpe jern» for alvor, samtidig som hun ble fast publikum på kroppsbyggingskonkurranser i Norge. Hun lot seg inspirere av kvinnene hun så på scenen.

Til slutt måtte hun stille selv, da hun var 26 år gammel.

– Dette var i 1997, men da lyktes jeg ikke helt med å komme i form. God konkurranseform i denne sporten er velutviklet muskulatur som synes godt. Det kalles å være «hard» – i betydningen lite fett, forteller Henriette.

– At jeg ikke lyktes med formen da har ligget og ulmet i meg siden. Jeg har villet knekke koden – forsøke å finne ut hva jeg gjorde feil og gjøre alt riktig i et nytt forsøk.

Og nå har Henriette altså kastet seg ut i det igjen. Hun sier at aldring har vært en del av motivasjonen.

GLEDE: Et bilde sier som kjent mer enn tusen ord. Foto: Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg
GLEDE: Et bilde sier som kjent mer enn tusen ord. Foto: Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg Vis mer

– Jeg er nærmere 50 enn 40 år. Det er nå eller aldri. Og det er en drivkraft som er deilig og vond samtidig. 

Henriette sier at selv om de fleste er positivt undrende til det hun driver med, så har det også vært de som har hevet et lite øyenbryn. 

– Jeg har fått kommentaren: «Såpass ja. Midtlivskriser har mange uttrykk!», ler hun.

LES OGSÅ. Wenche veide 104 kilo. Så gjorde hun noe drastisk.

Gledesfylt blodslit

Det at hun nå er 20 år eldre viser Henriette til som et positivt aspekt ved å delta igjen.

– Den gangen var jeg for eksempel ikke bevisst på at den dietten man går på kan påvirke stemningsleiet, følelser og humør. Mine nærmeste ble bekymret for meg da, men nå sier de samme at jeg er blitt «older and wiser», sier Henriette.

– Jeg tror det handler om at jeg denne gangen ikke legger skjul på, hverken overfor meg selv eller andre, at både frykt og negativt stress inntreffer og at et vidt følelsesspekter er en del av pakka.

Henriette sier at hun i denne omgangen har klart å fryde seg mye mer over prosessen. Hvis hun har kjent at naturlige nerver over å skulle delta i en konkurranse har gått over i frykt og stress, har hun vridd fokuset vekk fra det hun ikke kan kontrollere, til det hun faktisk kan kontrollere.

– Da fokuserer jeg enda mer på dietten, treningen og lidenskapen jeg har for det jeg driver med. Og da faller jeg til ro i meg selv. 

– Dette er jo et gledesfylt blodslit. Å løfte til jeg får «pump» gir meg et rush. Dietten intensiverer følelseslivet mitt. Jeg ler mer, gråter oftere og hodet koker. Det er helt rått!

20 ÅR ETTER: Nanna Bjone (t.v), var Henriettes coach i 1997 og i dag, 20 år etter. Hun bekrefter at Henriettes form nå er en helt annen enn den var da. 

 Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg
20 ÅR ETTER: Nanna Bjone (t.v), var Henriettes coach i 1997 og i dag, 20 år etter. Hun bekrefter at Henriettes form nå er en helt annen enn den var da. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg Vis mer

LES OGSÅ: Slik får du toppkondis -hjemme!

Utfordrende balanse

Mange tror kanskje at det for kroppsbyggere og fitnessutøvere kun handler om konkurransen – at det er øyeblikket på scenen som betyr alt. Men Henriette understreker at 99 prosent av det å drive med dette ligger i reisen til scenen. Konkurransen er bare et siste punktum.

Det er i reisen Henriettes hjerte ligger, og lidenskapen hennes er lett å merke når hun snakker om sporten. Det er lett å tro på henne når hun sier at hun får så mye igjen for alt det harde arbeidet, som også innebærer å prioritere vekk noe.

– Dette er en prosess som krever mye, og det er en utfordring å holde en god balanse, sier hun.

Henriette forklarer at det ikke bare er snakk om å skulle perfeksjonere diett og trening, slik at kroppen oppnår optimal form, men det er også snakk om å balansere alle ting i livet sitt, og for eksempel velge bort ting man ville vært med på ellers.

– Dietten den siste tiden før konkurransen gjør at jeg velger å utebli fra sosiale sammenhenger jeg burde vært i. 

– Grunnen er at jeg vet det kan virke sært å ha med matboks og at jeg ikke orker å forklare, sier Henriette.

LES OGSÅ: Yoga hjalp Caroline ut av anoreksien

Hjelp til å nå drømmen

For Henriette er det viktig å presisere at den kroppen hun har når hun går på scenen i konkurransen er en «øyeblikkskropp». Det regimet hun følger i forkant er umulig å opprettholde over tid – det er snakk om å skape en estetikk som er på topp der og da. 

ØYEBLIKKSKROPPEN: Henriette Ottesen i Oslo Grand Prix. Klasse: Womens Physique. Klubb: Haralds Gym KK.  Foto: Jørgen Orlin
ØYEBLIKKSKROPPEN: Henriette Ottesen i Oslo Grand Prix. Klasse: Womens Physique. Klubb: Haralds Gym KK. Foto: Jørgen Orlin Vis mer

– Kroppsbygging og fitness er et skulptureringsprosjekt, som skjer gjennom trening og kosthold, sier hun.

– Scenebildene er også resultat av posering med mål om å presentere skulpturen – altså kroppen – best mulig. Når det gjelder dette er poseringstrening faktisk et kapittel for seg.

Henriette forklarer at hennes impuls er å flekse hardt og vise muskler, men så enkelt er det ikke. For når man skal til pers, så skal man ikke bare være muskuløs, men også feminin.

– Det er rart hvordan et ord som «feminin» har gitt meg våkenetter, ler hun.

Henriette sier at hun heldigvis har fått utrettelig hjelp til poseringen fra et av sine gamle idoler, Inger Kristoffersen.

VIKTIG HJELP: Ifølge Henriette er et nettverk av støttende mennesker rundt seg essensielt. Hun har fått viktig hjelp av et av sine tidligere idoler, Inger Kristoffersen.  Foto: Foto: Privat
VIKTIG HJELP: Ifølge Henriette er et nettverk av støttende mennesker rundt seg essensielt. Hun har fått viktig hjelp av et av sine tidligere idoler, Inger Kristoffersen. Foto: Foto: Privat Vis mer

Og når samtalen dreier seg inn på henne, må Henriette føye til at det å leve ut en drøm – som dette har vært for henne – er umulig å få til uten hjelp fra gode støttespillere rundt.

Støttespillere som forstår hva man går gjennom og som heier på en.

– Uten relasjoner blir det ikke noe ut av verken prosessen, konkurransen eller drømmen, sier Henriette

LES OGSÅ: - Det er viktig at barn og unge ikke tror man kan se sånn her ut hele året

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer